Met diabetes naar het Radboudumc

Bij het Radboudumc kunt u terecht voor de behandeling van alle soorten diabetes mellitus. U wordt geholpen op de afdeling Interne Geneeskunde. Hier werken internisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes.

U kunt terecht voor:

  • type 1 diabetes: het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan
  • gecompliceerde diabetes type 2: het lichaam heeft te weinig insuline
  • andere vormen van diabetes mellitus

24-uurs dienst

Voor al uw acute vragen en problemen rondom diabetes kunt u 24 uur per dag bij ons terecht. Onze medisch specialisten staan altijd voor u klaar om u te helpen. Dankzij dit directe overleg kunnen problemen vaak snel worden opgelost en ziekenhuisopnames worden meestal voorkomen.


Met diabetes naar het Radboudumc

Bij het Radboudumc kunt u terecht voor de behandeling van alle soorten diabetes mellitus. U wordt geholpen op de afdeling Interne Geneeskunde. Hier werken internisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes.

lees meer

Contact

  • Voor spoedvragen over uw diabetes.
    (024) 309 37 31


Technisch geneeskundige

De technisch geneeskundige helpt u bij het reguleren van uw glucosewaarden en begeleidt u bij het gebruik van glucosesensoren en insulinepompen.

lees meer

Technisch geneeskundige

Wat is een technisch geneeskundige?

Een technisch geneeskundige is een zorgverlener met een opleiding in zowel medische als technologische vakken. Deze zorgverlener begeleidt u bij het gebruik van technologische toepassingen in de zorg.

De technisch geneeskundige in het diabetesteam

De technisch geneeskundige voert medische handelingen uit zoals bloeddrukmeting, voetcontrole en het aanvragen van laboratoriumonderzoek. Door het combineren van medische kennis met vaardigheden in diabetestechnologieën kan de technisch geneeskundige u helpen om deze technologie goed en veilig te gebruiken. De technisch geneeskundige werkt in het diabetesteam samen met andere zorgverleners onder leiding van uw internist.

Een afspraak bij de technisch geneeskundige  

De technisch geneeskundige helpt u bij het reguleren van uw glucosewaarden en begeleidt u bij het gebruik van glucosesensoren en insulinepompen. Voor de afspraak vraagt de technisch geneeskundige u om gegevens van uw sensoren en pompen te delen via het een dataplatform of mijnRadboud.


Wetenschap­pelijk onderzoek

Wij zijn een academisch ziekenhuis en onderscheiden ons ook doordat wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Wij zijn een academisch ziekenhuis en onderscheiden ons ook doordat wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. Patiënten geven aan het een meerwaarde te vinden dat er patiëntgebonden onderzoek plaatsvindt. Deelname staat vrij. Een groot aantal patiënten neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren hebben wij ruim 20 verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd waar patiënten met diabetes bij betrokken waren. Zoals onderzoek naar chronische vermoeidheid en hypoglycemie.

Chronische vermoeidheid

Veel patiënten met type 1 diabetes hebben last van overmatige moeheid. Met gerichte vragenlijsten hebben wij onderzocht hoe vaak ernstige chronische moeheid voorkwam. Chronische vermoeidheid blijkt bij 40% van de bij mensen met diabetes type 1 voor te komen. Er blijkt geen samenhang met schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Wel spelen gedragsfactoren een belangrijke rol bij de vermoeidheid. Momenteel onderzoeken wij of cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is van de moeheid en of die behandeling een positief effect heeft op de diabetes.

Hypoglycemie

Sommige patiënten met type 1 diabetes voelen hypo’s minder goed aan. We noemen dat hypo unawareness. Het is niet goed bekend waarom dat zo is. Wij doen onderzoek naar de verwerking van glucose in de hersenen, onder normale omstandigheden en tijdens een hypo. Wij vonden dat diabetespatiënten de glucose in de hersenen sneller verwerkten. Hoe is dat te verklaren? Een mogelijke verklaring is dat het brein van mensen met diabetes heeft geleerd van voorgaande hypo’s en zich gaandeweg heeft aangepast.

Meedoen aan onderzoek?

Wij zijn regelmatig op zoek naar patiënten met diabetes type 1 of 2 die mee willen doen aan onderzoek.

Samenwerking


Diëtetiek alles over dieet en voeding

Voor al uw vragen over voeding in relatie tot ziekte en behandeling kunt u terecht bij de afdeling Diëtetiek.

lees meer

Ons diabetesteam

  • Medewerkers
  • Intranet