Over menskracht in beweging

Professionals die op een evenwaardige manier met elkaar samenwerken, elkaar ruimte geven om expertise in te brengen, vanuit de overtuiging dat je samen tot de beste resultaten komt. Dat is hoe we in het Radboudumc willen samenwerken, omdat we erin geloven dat dit leidt tot betere zorg, tot meer zeggenschap, werkvreugde en veerkracht. Het vraagt om zelfbewustzijn, om verantwoordelijkheid voor de eigen rol en taak, om het hebben van het goede gesprek met elkaar. Ieder vanuit zijn eigen achtergrond en kracht, maar in verbinding met elkaar: verpleegkundigen, artsen, leidinggevenden en management.

Om verpleegkundigen te helpen om vanuit hun eigen kracht in beweging te komen, is het deelprogramma Menskracht in beweging gestart. Een werkgroep van IC/MC-verpleegkundigen, teamleiders, verpleegkundig specialisten en verpleegkundig wetenschappers heeft interventies bedacht en ontworpen die zijn uitgetest in pilots en nu worden gebruikt in de dagelijkse praktijk. ‘In beweging komen vanuit je kracht’ is het uitgangspunt van Menskracht in Beweging.

Afdelingen Intensive Care mijnIC Menskracht in beweging

Over menskracht in beweging

Professionals die op een evenwaardige manier met elkaar samenwerken, elkaar ruimte geven om expertise in te brengen, vanuit de overtuiging dat je samen tot de beste resultaten komt. Het vraagt om zelfbewustzijn, om verantwoordelijkheid voor de eigen rol en taak, om het hebben van het goede gesprek met elkaar. 

lees meer

Contact

Ben je benieuwd hoe IC/MC-verpleegkundigen Menskracht in beweging ervaren? Margot Leenders vertelt je er graag over.

lees meer

mijnIC

Menskracht in beweging maakt deel uit van een breder ontwikkelprogramma (mijnIC) dat meer ruimte maakt voor zeggenschap, eigenaarschap en ontwikkeling van IC-verpleegkundigen.

lees meer

Thema's


Eigenaarschap

Verpleegkundigen onderzoeken hun drijfveren en motivatie in individueel en teamverband. Hierdoor worden zij zich bewust van hun kracht en ontwikkelmogelijkheden en stellen zij samen teamdoelen op. Zo nemen zij de verantwoordelijkheid over hoe zij de zorg uitvoeren in de dagelijkse praktijk.


Werkvreugde

Verpleegkundigen hebben een korte werkvreugdemonitor ontwikkeld, waarmee zij zelf invloed hebben op hun vitaliteit. Met de monitor inventariseren zij wat energielekken zijn en werkvreugde geeft. Vervolgens zetten zij acties in om hun werkvreugde te vergroten.


Dialoog

Door met elkaar te praten over hun beroep oefenen verpleegkundigen diagloogvoering. Zo worden zij zich bewust van hun positie en waar zijn eigenaarschap kunnen nemen. Ze praten onder andere over de volgende facetten:

  • Dilemma’s in de zorg
  • Teamroosteren
  • Ontwikkelingen in de zorg
  • De rol van de verpleegkundigen in deze ontwikkelingen

Verpleegkundig domein

Door het gesprek met elkaar aan te gaan over de verpleegkundige zorg, vergaren verpleegkundigen meer kennis over hun verpleegkundig domein. Verpleegkundigen initiëren zelf het gesprek waarbij verpleegkundige zorg centraal staat en de verpleegkundige positie wordt verstevigd.


Ontwikkelagenda

Verpleegkundigen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen groei door zelf scholing te organiseren en een persoonlijk ontwikkelplan te maken voor het komend jaar.

  • Medewerkers
  • Intranet