Over onze zorg
In het Radboudumc Alzheimer Centrum houden we ons bezig met de oorzaken en impact van alzheimer. We proberen meer kennis te krijgen over de ziekte via wetenschappelijk onderzoek. Die nieuwe kennis passen we toe in onze zorg.
lees meerOver onze zorg
Over het Radboudumc Alzheimer Centrum
Als u geheugenklachten krijgt, dan kan dat een enorme impact hebben: op uzelf en uw omgeving. U wilt weten wat de oorzaak is en of er behandeling mogelijk is. Kunt u nog gaan en staan waar u wilt? Blijven wonen waar u woont?
In het Radboudumc Alzheimer Centrum houden we ons continu bezig met deze vragen. We proberen hierover meer kennis te krijgen via onderzoek. Die nieuwe kennis passen we toe in de patiëntenzorg en verspreiden we via onderwijs en nascholing. Contact met mensen met dementie en hun naasten is daarbij essentieel, omdat wij veel van hun ervaringen kunnen leren. De Dementie Adviesgroep staat ons hierin bij. Dit samen maakt de cirkel van werkzaamheden rond voor het Radboudumc Alzheimer Centrum. In het centrum werken de afdelingen Geriatrie, Neurologie, IQ healthcare, Eerstelijnsgeneeskunde en het Donders Instituut samen.
Geheugenpolikliniek
De Geheugenpolikliniek is onderdeel van het Radboudumc Alzheimer Centrum. Hier wordt diagnostiek uitgevoerd naar geheugenklachten. Die klachten kunnen (maar hoeven niet te) spelen in het kader van een dementie. Er zijn ook veel andere mogelijke oorzaken: alle reden dus voor een zorgvuldig onderzoek. Een dementie diagnose heeft immers een grote impact op patiënt en naaste. Bovendien zijn er veel vormen van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer er één is.
Er hoeft dus niet altijd sprake te zijn van dementie. Er bestaan ook lichtere vormen van geheugenklachten, bijvoorbeeld wanneer mensen door een aandachts- of stemmingsprobleem moeite hebben met het onthouden van nieuwe informatie. Dit kan dan met psychologische begeleiding succesvol te behandelen zijn. Daarin kunnen we adviseren.
Een ander onderdeel van de diagnostiek is het helder krijgen van vragen van de mantelzorger en het bepalen van zijn of haar belastbaarheid en draagkracht. Dit wordt ook wel ‘zorgdiagnostiek’ genoemd. Goede voorlichting en begeleiding van de omgeving is immers cruciaal voor kwaliteit van leven en voor een goed evenwicht in de gekozen woonsituatie.
Wetenschappelijk onderzoek: dementie beter begrijpen en voorkomen
Naast patiëntenzorg richt een groot deel van ons centrum zich op het uitvoeren van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe verschillende vormen van dementie ontstaan, hoe ze het beste zijn vast te stellen en nog belangrijker: hoe het mogelijk voorkomen kan worden. Voor de latere fases van dementie investeren we ook veel in onderzoek om zoveel mogelijk van het welzijn van patiënt en naaste te behouden. Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.
Help mee
Steun het belangrijke onderzoek naar geheugenklachten, dementie en Alzheimer. Help ons de zorg nog verder te verbeteren. Elke gift aan het Radboud Fonds is welkom. steun ons onderzoekDiagnostiek
Mensen met geheugenklachten of zorgen over dementie kunnen zich laten onderzoeken op de geheugenpolikliniek Geriatrie. De verwijzing gaat via uw huisarts of behandelend arts. lees meerDiagnostiek
Mensen met geheugenklachten of zorgen over dementie kunnen zich laten onderzoeken op de geheugenpolikliniek Geriatrie. De verwijzing gaat via uw huisarts of behandelend specialist. Op de geheugenpolikliniek worden mensen met geheugenklachten onderzocht door meerdere specialisten:
- klinisch geriater
- (neuro)psycholoog
- neuroloog (zonodig)
- psychiater (zonodig)
Wat kunt u verwachten?
Om een goede diagnose te kunnen stellen, nemen wij uitgebreid de tijd om uw situatie in kaart te brengen. Bij het eerste bezoek doen wij:
- anamnese: dit is een gesprek waarin we uw klachten doornemen en aanvullende vragen stellen over uw gezondheid;
- hetero-anamnese: een gesprek met bijvoorbeeld uw partner, familielid of iemand anders met wie u veel contact heeft, om door te nemen wat zij zien;
- een korte geheugentest;
- lichamelijk onderzoek inclusief neurologisch onderzoek;
- bloedonderzoek (onder andere nierfunctie en leverfunctie).
Zorgdiagnostiek
Naast onderzoek naar geheugenklachten brengen wij ook de zorgbehoefte in kaart. Met de mantelzorger(s) (bijvoorbeeld partner, kinderen) kijken we naar de de belasting die de mantelzorger ervaart in de zorg voor de patiënt, en kijken we of er uitbreiding van (professionele) zorg nodig is.
Tijdsbesteding
Het bezoek aan de geheugenpolikliniek bestaat uit één dagdeel, in de ochtend of de middag. De tijd die nodig is, wordt op de patiënt (en zijn of haar naaste) afgestemd, en varieert van 1,5 tot 2,5 uur.
Elke nieuwe patiënt wordt in een multidisciplinair overleg besproken, waarna soms nog aanvullend onderzoek plaatsvindt. Dit wordt altijd eerst met u besproken. Voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:
- MRI (of CT scan) van de hersenen
- Neuropsychologisch onderzoek (een uitgebreide reeks geheugentesten)
- Ergotherapeutisch onderzoek aan huis (beoordelen van vaardigheden)
- Logopedisch onderzoek (bijvoorbeeld bij taalstoornissen)
- Medebeoordeling door een neuroloog (bijvoorbeeld bij bewegingsstoornissen)
- Medebeoordeling door een psychiater (bijvoorbeeld bij depressie)
- Hersenvochtonderzoek met een ruggenprik (als de diagnose ondanks andere diagnostiek nog onvoldoende duidelijk is)
Meer informatie over de geheugenpolikliniek vindt u hier.
Na de diagnose
Milde geheugenproblemen zijn vaak met een geheugentraining succesvol te behandelen. Als er sprake is van dementie, dan wordt behandeling en ondersteuning ingezet. lees meerDementieNet boekje
Bekijk hier het boekje dat DementieNet heeft uitgegeven eind 2021. 'Eerstelijns zorgnetwerken voor ouderen: feiten en verhalen'. bekijkNuttige adressen
Vind hier andere Alzheimer centra en allerlei andere informatie over en rond Alzheimer.
lees meerNuttige adressen
Andere Alzheimer Centra:
- Alzheimer Centrum VUmc (Amsterdam)
- Alzheimer Centrum Limburg (Maastricht)
- Alzheimer Centrum zuidwest Nederland (Erasmus MC)
- Alzheimer Centrum Groningen (Groningen)
Algemene informatie over de ziekte van Alzheimer:
- Alzheimer Nederland
- Nederlandse Hersenstichting
- www.dementie.nl
Regionale informatie:
Meer informatie:
Voor verwijzers
Bent u huisarts of specialist buiten onze regio en wilt u een patiënt verwijzen naar ons Alzheimer centrum voor diagnostiek?
lees meerVoor verwijzers
Bent u huisarts of specialist buiten onze regio en wilt u een patiënt verwijzen naar het Radboudumc Alzheimer centrum voor diagnostiek?
U kunt de uw patiënt op verschillende manieren aanmelden:
- E-mail: poli.ger@radboudumc.nl
- Via zorgdomein
- Contact opnemen via 024 - 36 65050
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Dementie Adviesgroep
De Dementie Adviesgroep is een groep ervaringsdeskundigen die advies geven en meedenken in onderzoek, beleid en activiteiten in de regio.
lees meerDementie Adviesgroep
Wetenschappers, beleidsmakers, belangenbehartigers en hulpverleners zijn er steeds meer van overtuigd dat nieuwe projecten en plannen niet óver maar mét patiënten/cliënten ontwikkeld moeten worden. Vanuit deze gedachte is de Dementie Adviesgroep gestart: een groep ervaringsdeskundigen uit de regio Nijmegen die mensen met dementie en hun mantelzorgers vertegenwoordigen. De adviesgroep bestaat uit mensen met de diagnose dementie, (oud)mantelzorgers of anderen die betrokken zijn (geweest) bij mensen met dementie. Zij geven advies aan:
- het Radboudumc Alzheimer Centrum
- Netwerk 100 inclusief het dementieplatform
- Alzheimer Nederland regio Nijmegen
Werkwijze
De Dementie Adviesgroep denkt mee in onderzoek op het gebied van dementie: zij toetsen het op relevantie en toepasbaarheid. Ook brengen zij advies uit over beleid en activiteiten in de regio Gelderland-Zuid via het dementieplatform van Netwerk 100 en de regioafdeling Nijmegen van Alzheimer Nederland. Op deze manier wordt het perspectief van mensen met dementie en hun naasten gewaarborgd.
Het Radboudumc Alzheimer Centrum vraagt de adviesgroep al vroeg in het proces om advies, namelijk bij het uitdenken en opstellen van nieuwe onderzoeksvoorstellen. Maar ook bij al lopende onderzoeken kan de adviesgroep gevraagd worden. De leden van de adviesgroep zijn vooraf geïnformeerd over verschillende aspecten van onderzoek doen, bijvoorbeeld: hoe werkt een onderzoeksaanvraag?
Selectie en samenstelling
Bij de selectie van de adviesgroep is gestreefd naar diversiteit in culturele, beroeps- en opleidingsachtergrond en leeftijd. Selectie vindt plaats door een afvaardiging van het bestuur van het Radboudumc Alzheimer Centrum en de regioafdeling Nijmegen van Alzheimer Nederland. De groep komt eens per 6 weken samen om adviesvragen te bespreken.
Meer informatie en/of deelnemen
De adviesgroep is doorlopend op zoek naar nieuwe leden. Wilt u zelf deelnemen of kent u iemand die interesse heeft? Neem dan telefonisch contact met ons op via (024) 361 67 72 of per e-mail met Geeske.Peeters@radboudumc.nl.