Consultteam Geriatrie het GIDZ-team
Het consultteam van geriatrie heet GIDZ-team. GIDZ staat voor Geriatrie In De Ziekenhuizen. lees meerComplicaties voorkomen
Ouderen hebben meer kans op bijkomende problemen. lees meerComplicaties voorkomen
Als oudere patiënt heeft u een verhoogde kans op complicaties tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Met complicaties bedoelen we bijkomende problemen die uw aandoening kunnen verslechteren en/of uw zelfredzaamheid kunnen verkleinen.
Een deel van deze bijkomende problemen is te voorkomen.
Belangrijke aandachtspunten
Vier punten zijn extra van belang voor uw zorg en welzijn. lees meerBelangrijke aandachtspunten
Ouderen hebben vaak meer dan één (chronische) aandoening en mogelijk verschillende lichamelijke beperkingen. Dat kan u als oudere “kwetsbaar” maken: u heeft dan een verhoogd risico op het verlies van zelfstandigheid. Bij een ziekenhuisopname hebben oudere patiënten meer kans op bijvoorbeeld een infectie, ondervoeding, plotselinge verwardheid (delier), lichamelijke achteruitgang, bijwerkingen van medicatie of een val.
In het Radboudumc worden alle patiënten van 70 jaar en ouder bij opname bevraagd op 4 van volgende onderwerpen:
Deze onderwerpen zijn:
- Voeding
- Lichamelijke achteruitgang
- Vallen
- Plotselinge verwardheid (delier)
Bij een verhoogd risico op één of meer van bovenstaande onderwerpen zetten de afdelingsarts en -verpleegkundige maatregelen in om het risico te verkleinen. Ook kan het GIDZ-team komen. Zelf kunt u ook bijdragen aan het verkleinen van de risico’s, met als doel zo goed mogelijk terug naar huis te gaan.
Samenhang
De 4 thema’s zoals hiervoor beschreven, hangen vaak met elkaar samen. Bijvoorbeeld:
Een patiënt met ondervoeding valt en breekt zijn heup. Doordat hij niet goed kan bewegen, heeft hij een verhoogd risico om lichamelijk achteruit te gaan en minder zelfredzaam te worden. Bovendien heeft hij kans een delier te ontwikkelen, onder andere door de operatie, de medicatie, de veranderde omgeving en de acute opname.
Toelichting
Wij werken met u samen om onderstaande aandachtspunten met u te verkennen, nadelige gebeurtenissen te voorkomen en samen op zoek te gaan naar uw veerkracht tijdens de ziekenhuisopname. Wij stellen uw welzijn voorop en hebben als doel om onnodige achteruitgang te voorkomen.-
Een goede voedingstoestand is heel belangrijk voor uw gezondheid en herstel.
lees meer
Voeding
Een goede voedingstoestand is heel belangrijk voor uw gezondheid en herstel. Als u ondervoed bent, dan gaat het genezingsproces langzamer en heeft u meer kans op bijvoorbeeld infecties, doorligplekken en lichamelijke achteruitgang. Daarom hebben we in het ziekenhuis veel aandacht voor wat u eet en drinkt. Soms roepen we daarbij hulp in van een diëtiste. Bijvoorbeeld als u in de afgelopen 6 maanden bent afgevallen zonder dat dit de bedoeling was.
-
Tijdens uw ziekenhuisopname stimuleren we u om zo min mogelijk in bed te liggen, zoveel mogelijk uw eigen kleding te dragen en te blijven bewegen.
lees meer
Lichamelijke achteruitgang
Tijdens uw ziekenhuisopname stimuleren we u om zo min mogelijk in bed te liggen, zoveel mogelijk uw eigen kleding te dragen en te blijven bewegen. Want: hoe minder u beweegt, hoe groter de kans dat u na uw opname bepaalde dingen niet meer zelfstandig kunt. Dit noemen we functionele achteruitgang.
Om dit te voorkomen maken we bijvoorbeeld een persoonlijk beweegplan voor u. Mogelijk kunt u ook meedoen aan beweegactiviteiten op uw afdeling. Daarbij houden we natuurlijk rekening met eventuele lichamelijke beperkingen en de hulp die u daarbij nodig heeft. Een fysiotherapeut kan betrokken worden bij uw behandeling. Ook de GIDZ-vrijwilligers kunnen u helpen uw conditie en spierkracht te behouden, door bijvoorbeeld dagelijks met u een stukje te wandelen. -
Als oudere kunt u een grotere kans hebben om te vallen. Het risico op vallen is groter als u eerder bent gevallen.
lees meer
Vallen
Als oudere kunt u een grotere kans hebben om te vallen. Het risico op vallen is groter als u eerder bent gevallen. Vallen kan ernstige (lichamelijke en/of psychische) gevolgen hebben en u minder mobiel maken. Angst om te vallen vergroot de kans om te vallen. Vaak zijn er verschillende oorzaken voor een val. Afhankelijk van de oorzaak (of oorzaken) van de val bespreken wij met u wat u kunt doen om vallen zoveel mogelijk te voorkomen.
-
Een delier is een toestand van acute verwardheid die wordt veroorzaakt door een lichamelijke ziekte.
lees meer
Plotselinge verwardheid (delier)
Een delier is een toestand van acute verwardheid die wordt veroorzaakt door een lichamelijke ziekte. Het is een ernstige aandoening die regelmatig voorkomt bij (oudere) patiënten in het ziekenhuis.
Bij het begin van de opname gaan we met u na of er aanwijzingen zijn voor (een verhoogde kans op) een delier. Als dat zo is kunnen we verschillende dingen doen om een delier te voorkomen of te behandelen.
Lees meer informatie over een delier.