Wat is
farmacogenetica?
Niet bij alle personen werkt een bepaald geneesmiddel op dezelfde manier. In het ene geval doet het medicijn zijn werk meteen zoals het hoort, in het andere geval ontstaan er bijwerkingen of heeft het medicijn geen effect. Dan moet er vaak naar een alternatief worden gekeken. Het is bekend dat er meerdere onderliggende oorzaken bestaan die het verschil in respons op medicatie kunnen verklaren, zoals bv. comedicatie, roken, voeding of een onderliggende aandoening. Maar een andere belangrijke factor is DNA. Bij de verwerking van medicatie in het lichaam is een klein aantal genen betrokken. Farmacogenetica houdt zich bezig met het onderzoeken van deze genen en hun aandeel bij de verwerking van geneesmiddelen.
Geneesmiddel op maat
Farmacogenetica is belangrijk voor het voorspellen van de individuele respons op medicatie. Diagnostiek naar de aanwezigheid van bekende variaties in genen kunnen helpen om de reactie op de therapie te voorspellen. Variaties in de farmacogenetica genen kunnen ervoor zorgen dat een geneesmiddel langzamer wordt afgebroken, waardoor men eerder last kan krijgen van bijwerkingen. In het geval van een versnelde afbraak is het geneesmiddel te snel uit het lichaam, waardoor het beoogde effect uitblijft. Als men voorafgaand aan de therapie een farmacogenetische test kan doen, is het gemakkelijker om de reactie hierop te voorspellen. Beter nog dan genezen is het voorkómen van de bijwerkingen!
Samenwerking Maastricht UMC+
Op het gebied van farmacogenetica werken wij nauw samen met de afdeling Klinische Genetica en het Centraal Diagnostisch Laboratorium van het Maastricht UMC+.
Contact farmacogenetica | Klinische Genetica (mumc.nl)