Als er bij u en/of in uw familie een ziekte voorkomt, kunnen er allerlei vragen bij u opkomen. Bijvoorbeeld: 'Is deze ziekte erfelijk?' of 'Heb ik zelf kans op het krijgen van deze aandoening?' of 'Hoe groot is de kans dat ik kinderen krijg met deze ziekte?'. Met deze vragen over erfelijkheid kunt u terecht bij de polikliniek klinische genetica.
Over erfelijkheidsadvisering
Bij erfelijkheidsadvisering onderzoeken we of uw klachten, de klachten van uw kind of de klachten van andere familieleden een erfelijke oorzaak hebben. Indien van toepassing zoeken we in uw erfelijk materiaal (DNA of chromosomen) naar een afwijking/verandering die deze klachten verklaart. meer over erfelijkheidsadviseringOver erfelijkheidsadvisering
Uw huisarts of behandelend arts verwijst u schriftelijk of digitaal (via zorgdomein).Na de verwijzing ontvangt u familieformulieren die u vóór de afspraak moet invullen. Op die manier krijgen we vooraf inzicht in uw familiegegevens.
Tijdens het eerste gesprek gaan we in op de reden van verwijzing, uw eigen voorgeschiedenis of die van uw kind, de familiegeschiedenis en voor- en nadelen van verder onderzoek. Ook kan de arts u lichamelijk onderzoeken. Soms vragen we aanvullende (familie-)gegevens op of nemen we bloed bij u af.
Tijdens het eerste gesprek spreken we met u af hoe u de uitslag van het verdere (DNA-)onderzoek wilt ontvangen. Vaak zal dit op de polikliniek zijn, soms is het mogelijk om de uitslag per brief of telefonisch te ontvangen.
Zorgkosten Genetica
Kosten van het erfelijkheidsadvies en -onderzoek. Lees meerZorgkosten Genetica
U ontvangt één of meer rekening(en) voor erfelijkheidsadvisering gedurende de looptijd van uw behandeling, ongeacht het aantal polikliniekbezoeken.
Laboratoriumonderzoeken (zoals DNA-onderzoek) worden daarnaast afzonderlijk in rekening gebracht. Wij sturen de rekening(en) rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Het onderzoek en advisering valt meestal onder de basisverzekering*, u betaalt echter altijd een wettelijk verplicht eigen risico. De huidige tarieven zijn in alle gevallen hoger dan het verplicht eigen risico, ook als u komt voor één consult over erfelijkheidsadvies, waarbij geen onderzoek gedaan hoeft te worden.
Kijk voor meer informatie op Kosten van zorg
*Afhankelijk van uw zorgverzekering en vrijwillig risico.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Afspraken met betrekking tot vragen over kanker vinden plaats op de polikliniek Familiaire Tumoren, route 785.
Woont u niet in de regio Nijmegen dan kunt u terecht op ons spreekuur in ziekenhuizen bij u in de buurt.
Huispostnummer: 836
Routebeschrijving
Spreekuren in uw regio
Naast spreekuren binnen het Radboudumc houden wij ook spreekuren in ziekenhuizen bij u in de regio. lees meerVoorbereiding op uw afspraak
Heeft u binnenkort een afspraak bij de afdeling klinische genetica? Lees dan hier hoe u zich kunt voorbereiden. lees meerToegangstijden
U bent door uw huisarts of behandelend specialist verwezen voor erfelijkheidsadvisering. Hoe snel uw afspraak plaats vindt is afhankelijk van uw specifieke medische situatie.
Onze actuele toegangstijdenToegangstijden
Actuele toegangstijden per 11 december 2024 | |
Polikliniek klinische genetica algemeen | 108 dagen |
Polikliniek oncogenetica | 80 dagen |
Polikliniek prenatale diagnostiek | 5 dagen |
Polikliniek Cardiogenetica | 108 dagen |