Voorbereiding
Voor de operatie
Voorbereiding
Voordat u een operatie bij ons krijgt, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:
lees meer
Eten en drinken
U hoeft voor een operatie onder plaatselijke verdoving niet nuchter te zijn. U mag eten en drinken zoals u dat gewend bent.
Verloop operatie
Wat kunt u verwachten?

Binnenkomst
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de Dagbehandeling Operatiekamers. Vervolgens neemt u plaats in de wachtruimte.

De operatie
De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer. Daar ziet u uw behandeld arts die de verdoving plaatst en de operatie uitvoert.

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meerLokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.
Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.
Bijwerkingen
Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.
Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.
Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.
Na de verdoving
Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.
Na de operatie
Nazorg

Rustkamer
De rustkamer is bedoeld voor patiënten die daar behoefte aan hebben. Dit kan zowel voor als na de ingreep zijn.
Naar huis
Bij veel operaties en ingrepen is het mogelijk om nog dezelfde dag naar huis te gaan. Voordat u naar huis gaat moeten de volgende zaken geregeld zijn:- U wordt opgehaald en thuisgebracht door een volwassene.
- U mag niet zelf rijden (de anesthesiemiddelen zijn nog niet volledig uitgewerkt).
- De eerste 24 uur is er thuis iemand in de buurt.
- het rustig aan te doen,
- goed voor uzelf te (laten) zorgen,
- meer rust te nemen dan normaal,
- licht verteerbaar voedsel te eten (zeker de eerste 24 uur).