Over de afdeling Apotheek
De afdeling Apotheek levert farmaceutische producten en steriele medische hulpmiddelen aan de patiënten van het Radboudumc en aan externe klanten.
lees meerOver de afdeling Apotheek
Informatie voor patiënten
Als u de polikliniek bezoekt bespreken we uw medicatiegebruik met u, als dit relevant is.
Voordat u met ontslag gaat, bespreken we met u welke medicijnen u thuis moet gebruiken. Na een opname of polikliniekbezoek kunt u voor uw medicijnen 24 uur per dag terecht in de Radboud Apotheek.
Producten en diensten voor externe apotheken en zorginstellingen
Radboud Apotheek
De Radboud Apotheek is een openbare apotheek die 24 uur per dag en 7 dagen per week open is. Iedereen kan bij de Radboud Apotheek terecht met recepten, voor zelfzorgmiddelen en vragen over medicijnen.
lees meerContact
- Poliklinische Apotheek tel. (024) 361 91 91
- (Staf) Secretariaat: tel. (024) 361 77 44
Radboud Bereidingscentrum Geneesmiddelen
Voor het aanvragen van zelfbereide producten door externe apotheken en zorginstellingen. lees meerRadboud Bereidingscentrum Geneesmiddelen
Het Bereidingencentrum van het Radboudumc levert geneesmiddelen die voor toediening klaar zijn gemaakt en zelfbereide geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen zijn van groot belang voor de patiëntenzorg en klinisch geneesmiddelonderzoek. Wij leveren producten aan interne en externe klanten.Wij organiseren onze farmaceutische zorg plaats-onafhankelijk. Zo maken wij veel geneesmiddelen voor thuistoediening. Bijvoorbeeld parenterale voeding en antibiotica in elastomeerpompen voor thuis-therapie.
Bij de bereiding van onderzoeksgeneesmiddelen richten we ons op radiofarmacie en geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMPs, gen- en celtherapie).
Het Radboudumc Bereidingencentrum beschikt over de voorzieningen en het gespecialiseerde personeel om aan de strenge wet- en regelgeving voor geneesmiddelbereiding te voldoen. Wij zijn GMP-z gecertificeerd en beschikken over een GMP fabrikantenvergunning voor de bereiding van geneesmiddelen voor klinisch onderzoek.
Dienstverlening en logistiek
De sectie Dienstverlening en Logistiek zorgt voor geneesmiddelen en disposable steriele medische hulpmiddelen. lees meerDienstverlening en logistiek
De sectie Dienstverlening en Logistiek zorgt voor geneesmiddelen en disposable steriele medische hulpmiddelen:- De verwerking van bestellingen en de distributie binnen het Radboudumc
- Het assortiments- en voorraadbeheer op de verpleeg- en behandelafdelingen in het Radboudumc, in samenwerking met de afdeling
- Deskundig advies over het verbruik en toepassing van geneesmiddelen
Radboud Apotheek
Patiënten die niet (meer) zijn opgenomen in het ziekenhuis, bezoekers, medewerkers en studenten kunnen gebruikmaken van de dienstverlening van de Radboud Apotheek.Reactie op onze dienstverlening
Bent u ergens ontevreden over? Laat het ons weten. Kies het formulier dat bij u past.
Centrale Sterilisatie
De Centrale Sterilisatie verzorgt het reinigen, controleren, onderhouden en steriliseren van herbruikbare steriele medische hulpmiddelen voor interne- en externe klanten.
lees meerWetenschappelijk onderzoek
De afdeling Apotheek heeft een eigen onderzoekslijn: Klinische Farmacologie van Antimicrobiële Middelen. De nadruk ligt daarbij op HIV, tuberculose en schimmelinfecties. Daarnaast begeleidt de afdeling onderzoekers in het Radboudumc bij klinisch geneesmiddelenonderzoek. over ons onderzoek (in English)Laboratorium Apotheek
Het Laboratorium van de Apotheek van het Radboudumc Nijmegen is ISO-15189 geaccrediteerd (registratienummer M300). Laboratoria die erkend zijn door ISO-15189 en een accreditatie hebben ontvangen, gaan zorgvuldig om met de aan hen toevertrouwde lichaamsmaterialen.
lees meerLaboratorium Apotheek
Het Laboratorium van de Apotheek van het Radboudumc Nijmegen is ISO-15189 geaccrediteerd (registratienummer M300). Laboratoria die erkend zijn door ISO-15189 en een accreditatie hebben ontvangen, gaan zorgvuldig om met de aan hen toevertrouwde lichaamsmaterialen. Zij hebben een kwaliteitssysteem dat regelmatig getoetst wordt, zodat patiënt en zorgverzekeraar blijvend verzekerd zijn van kwaliteit. De RvA voert deze onafhankelijke toetsingen uit.
Dienstverlening
- Het Laboratorium van de Apotheek voert bepalingen uit voor interne en externe klanten.
- We meten concentraties van geneesmiddelen en vergiften in lichaamsmateriaal van patiënten, zoals bloed, plasma of urine. Op basis van deze metingen adiviseert de ziekenhuisapotheker de arts over de behandeling van de patiënt.
- We controleren de kwaliteit van grondstoffen, hulpmiddelen en eigen bereide geneesmiddelen van het Radboud Bereidingscentrum Geneesmiddelen.
- We ontwikkelen analysemethodes en meten monsters voor het wetenschappelijk onderzoek van onze afdeling. Op het gebied van hiv, tuberculose en schimmels hebben we inmiddels veel expertise opgebouwd.
Laboratoriumbepaling aanvragen
- Wilt u een geneesmiddelbepaling aanvragen? Dat kan voor opgenomen patiënten via het EPD. Externe klanten kunnen een geneesmiddelbepaling aanvragen met behulp van ons aanvraagformulier.
- Zie voor ons assortiment aan geneesmiddelbepalingen onze eLabgids. In deze labgids vindt u onder andere het juiste type afnamebuis, de benodigde hoeveelheid materiaal, de doorlooptijden, de bepalingsfrequentie, de referentiewaarden en het juiste afnametijdstip per geneesmiddelbepaling. Bijzondere verzendcondities staan, indien van toepassing, op het aanvraagformulier.
- Voor nabepaling blijft het materiaal ten minste tot 1 week na analyse bewaard. Nabepalingen kunnen binnen deze termijn telefonisch worden aangevraagd.
- Voor onderzoek en behandeling van patiënten is het soms nodig om bijvoorbeeld bloed of weefsel weg te nemen. Vaak blijft er na de behandeling een deel van dit materiaal over. Het gaat dan om bloed of weefsel, dat voor uw onderzoek of behandeling niet direct meer nodig is. Dit noemen we restmateriaal. Dit restmateriaal wordt zorgvuldig en veilig bewaard en kan onder voorwaarden gebruikt worden voor medisch wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dat is nodig om voor toekomstige patiënten nieuwe en verbeterde behandelingen te ontwikkelen. Indien de patiënt hiervoor geen toestemming wil geven kan dit worden aangegeven aan de baliemedewerker of in mijnRadboud. Voor meer informatie over de voorwaarden en procedures verwijzen wij u naar de website van het Radboudumc.
- Restmateriaal mag altijd gebruikt worden voor verbetering van de kwaliteit van de zorg. Het spreekt vanzelf dat de onderzoeker bij deze toepassingen zoveel mogelijk maatregelen neemt om de persoonlijke levenssfeer te beschermen.
- Competentieverklaring, Scope M300, M300-certificaat.
Advisering
- Wanneer de uitslag van een bepaling bekend is, zal een afwijkende uitslag telefonisch worden gerapporteerd aan de aanvrager met een bijbehorend klinisch advies.
- Een brief of bij voorkeur middels beveiligde e-mail met schriftelijke bevestiging van de uitslag volgt enkele dagen later. Bij vragen kunt u contact opnemen met de laboratoriumapotheker; deze is bereikbaar via (024) 361 41 63.
Privacy
- Op het verwerken van patiëntgegevens in het Laboratorium Apotheek is het Reglement verwerking van patiëntgegevens (privacy reglement) van het Radboudumc van toepassing.
eLabgids
Informatie over bepalingen vindt u hier in de eLabgids.
Reactie op onze dienstverlening
Bent u ergens ontevreden over? Laat het ons weten.
Algemene contactgegevens
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:30 uur.
Postadres monsterontvangst:
Radboudumc
Laboratorium voor Diagnostiek
Postbus 9101
Huispost 815
6500HB Nijmegen
Telefoonnummer: 024 3614777
Telefoonnummer Laboratorium Apotheek: 024 3614163