Pijneducatie Verpleegkundig consult

Wat houdt een consult pijn educatie in?

Uw pijnspecialist heeft pijneducatie voorgesteld, als onderdeel van uw pijnbehandeling. Dit is een gesprek met een verpleegkundig pijnconsulent op de polikliniek van het multidisciplinair pijncentrum..

Wat is het doel van het gesprek?

Het doel van dit gesprek is u meer informatie en inzicht te verstrekken over uw chronische pijn, waardoor de pijn en de beperkingen hierdoor minder kan worden ervaren en/of u leert er op een andere manier mee om te gaan.

Aan de hand van foldermateriaal, digitale plaatjes en tekeningen legt de verpleegkundig pijnconsulent u uit: wat chronische pijn is, en waardoor dit  wordt beïnvloed. U komt te weten hoe pijn tot stand komt, wat het verschil is tussen acute pijn en chronische pijn, wat er gebeurt als pijn chronisch wordt, waarom de pijn niet weg gaat.

De verpleegkundig pijnconsulent bekijkt samen met u, wat voor u belangrijk is en wat er nodig is om meer grip op de pijn te krijgen. De verpleegkundig pijnconsulent pijn kan een hulpmiddel (een tool)  ‘het spinnenweb’ gebruiken. Het is prettig om een volledig beeld te krijgen, hoe het echt met u gaat. Hierbij gaan wij uit van de visie van ‘mijn positieve gezondheid’. Het spinnenweb is een hulpmiddel om te achterhalen of en hoe de chronische pijn een rol speelt in u dagelijks functioneren. 

Door het invullen van het spinnenweb krijgt u meer een beeld hoe de chronische pijn een rol speelt in u dagelijks functioneren,  welke onderwerpen u belangrijk vindt in uw leven. Hierdoor komt naar voren wat voor u een positieve invloed zou kunnen hebben op de chronische pijn en uw beleving daarvan. zie link:  https://mijnpositievegezondheid.nl/

Is daar verdere begeleiding/ondersteuning voor nodig, dan kan dit worden opgepakt door de huisarts en praktijkondersteuner. Daarnaast kan de pijnspecialist u hebben geadviseerd, naar een (psychosomatisch) fysiotherapeut of een andere therapeut bij u in de buurt te gaan, welke eveneens kan ondersteunen in het omgaan met chronische pijn.

Het is prettig als u het gesprek voorbereidt, door informatie vooraf te lezen via:

www.radboudumc.nl/overige-info-pijn

Zelf aan de slag

De verpleegkundige zal u de pijn toolkit,: https://www.changepain.nl/  uitleggen waarmee u zelf aan de slag kunt. De pijn toolkit leert u, hoe u anders met u pijn kunt omgaan.

Verder zijn er meerdere websites omtrent chronische pijn te bezoeken die het pijncentrum voor u op een rijtje heeft gezet. www.radboudumc.nl/overige-info-pijn

Afdelingen Anesthesiologie Multidisciplinair Pijncentrum

Pijn, wat is dat?

We ervaren pijn als heel erg vervelend, maar pijn is wel heel belangrijk voor ons lichaam. Het pijnsignaal beschermt ons. Het is een teken aan ons brein dat er ergens in ons lichaam gevaar dreigt. lees meer over pijn

Pijnbeleid en pijnbehandeling


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 648

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 648

Acute pijn

Acute pijn is een kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak, namelijk weefselbeschadiging. Acute pijn is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. lees meer

Behandeling Pijnmedicatie

Afhankelijk van de soort pijn die u heeft, kan de anesthesioloog-pijnspecialist specifieke pijnmedicatie voorschrijven. lees meer

Onze onderdelen


Polikliniek

Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG.) Naast de polikliniek bestaat het ook uit een dagbehandeling en team neuromodulatie. lees meer

Kinderpijncentrum

Ons kinderpijncentrum richt zich op het behandelen én op de gevolgen van pijn bij kinderen. 

lees meer

Dagbehandeling

Onze Dagbehandeling is onderdeel van Multidisciplinair Pijncentrum. Hier vinden de interventies ofwel de pijnblokkades plaats. Het doel van deze behandelingen is de zenuw die de pijnprikkel geleidt zodanig te beïnvloeden dat de pijnprikkel niet meer kan worden doorgegeven aan de hersenen. lees meer

De pijn begrijpen

Externe links met meer informatie en video's over pijn. lees meer

De pijn begrijpen

Mijn positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.
      
Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem           
Dit samenwerkingsverband is er voor alle patiëntenorganisaties die te maken hebben met chronische pijnpatiënten, ongeacht de aandoening. Op deze website staat veel uitleg over chronische pijn, verhalen van ervaringsdeskundigen, tips en tools om er mee om te gaan. Er bestaat de mogelijkheid om een (online) cursus te volgen over dit onderwerp.
 
Voorlichtingsfilmpje chronische pijn 
   
Hier vind je een kort Nederlandstalig filmpje van 6 minuten met duidelijke uitleg over chronische pijn. Dit kan ook heel handig zijn als u mensen uit uw omgeving wilt uitleggen wat er aan de hand is. Wilt u het filmpje in een andere taal bekijken, bijvoorbeeld pools of duits, dan kunt u onderstaande link gebruiken.

Change Pain tools                                                 
Samen succesvol zijn in ernstige chronische pijnbestrijding, daar staat CHANGE PAIN voor. Hun doel is om uw behoeften te begrijpen om zo oplossingen voor pijnbehandeling te ontwikkelen en te verbeteren. Dat doen ze door artsen te trainen en goed voor te lichten over pijnmedicijnen en pijnbehandeling. En door communicatiemiddelen te ontwikkelen voor u, waarmee u uw pijnbeleving eenvoudig met uw arts bespreekbaar maakt. Denk aan: pijnapp, pijndagboek, pijntoolkit en adviesflyers.

Pijn.nl
Op deze website kunt u informatie vinden over (chronische) pijn, de oorzaak van pijn en wat er aan pijn te doen is.

 

Filmpje over chronische bekkenpijn

Eén op de vijf vrouwen heeft chronische pijn in de bekkenbodem. De oorzaak van deze klachten kan zeer divers zijn, zoals overactieve bekkenbodem, triggerpoints,  bekkenbodemmatje, zenuwschade, endometriose, verzakking of litteken na bevalling. Vijf vrouwen vertellen hun verhaal.


Pijneducatie Verpleegkundig consult

Uw pijnspecialist heeft pijneducatie voorgesteld, als onderdeel van uw pijnbehandeling. Dit is een gesprek met een verpleegkundig pijnconsulent op de polikliniek van het multidisciplinair pijncentrum. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet