Over het Kinderpijncentrum
Ons kinderpijncentrum richt zich op het behandelen én op de gevolgen van pijn. Ons doel is om uw kind weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Kinderen met pijn die langer dan 3 maanden duurt, kunnen bij ons terecht.
lees meerDe afspraak
De eerste afspraak met de pijnarts duurt ongeveer 1 uur. Bij een eventuele vervolgafspraak zijn vaak de pijnarts, pijnverpleegkundige, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog aanwezig.
lees meerDe afspraak
De eerste afspraak met de pijnarts duurt ongeveer 1 uur. Bij een eventuele vervolgafspraak zijn vaak de pijnarts, pijnverpleegkundige, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog aanwezig.
-
Vragenlijsten
Om van tevoren meer zicht te krijgen in de klachten en problemen van uw kind, ontvangt u een aantal vragenlijsten voor zowel uw als voor u als ouder/verzorger. Vul deze vragenlijsten in voor de afspraak en stuur ze naar ons terug.
Medische informatie
De kinderen die naar ons centrum worden verwezen zijn minimaal één keer gezien door een kinderarts om na te gaan of de pijn wordt veroorzaakt door een ziekte. Het is voor ons belangrijk te weten of er aanvullende onderzoeken hebben plaatsgevonden en of er al behandelingen zijn gestart. Relevante medische gegevens worden opgevraagd (na toestemming) bij de huisarts en andere behandelaren. Heeft u zelf ook belangrijke medische informatie over uw kind, dan vragen wij u deze mee te nemen naar de afspraak.
-
De eerste afspraak bestaat uit een intake door één van de anesthesioloog-pijnspecialisten. Deze pijnarts weet heel veel over het behandelen van kinderen met pijn. Deze afspraak duurt ongeveer 1 uur. Het doel van de afspraak is de pijn in kaart brengen en te bekijken wat eventuele mogelijkheden zijn voor behandeling.
We gaan in op de pijn zelf, medische voorgeschiedenis en de algemene gezondheid van uw kind. Meestal zijn er al diverse onderzoeken verricht om een aantal oorzaken van de pijn uit te sluiten. Deze onderzoeken lopen wij na en we bekijken of er nog extra onderzoek nodig is.
Behalve naar de klachten alleen, kijken we altijd ook naar de problemen die uw kind in het dagelijkse leven ondervindt door de pijn. Ook wordt er gekeken naar de invloed van de pijn op het gezin en vice versa. Tenslotte bespreken we samen waar we denken dat de pijn vandaan komt, en wat we hieraan zouden kunnen doen.
-
Bij ingewikkelde en/of langdurige pijnproblemen heeft de pijn vaak grote gevolgen op het dagelijkse leven en de omgeving. Tegelijkertijd beïnvloedt de omgeving weer de gedachten en gevoelens van uw kind. Ook kan de pijn een aanleiding zijn voor andere lichamelijke klachten, zoals problemen met normaal bewegen, vermindering van spierkracht en conditie en het ontstaan van pijn op meer en andere plekken in het lichaam. Dit is soms lastig in te schatten tijdens een eerste bezoek.
Dit kan een reden zijn om uw kind eerst te verwijzen naar bijvoorbeeld dr. Haanstra, sociaal pediater, de kinderrevalidatie, kindergeneeskunde of kinderchirurgie. Ook kan in sommige gevallen een vervolgafspraak met een groter team van verschillende hulpverleners verder ingaan hierop. We noemen dit een “MDS”, een multidisciplinair spreekuur. Tijdens dit spreekuur zijn een pijnarts, pijnverpleegkundige, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog aanwezig.Doordat er meerdere specialisten aanwezig zijn tijdens het spreekuur, is het niet mogelijk om rekening te houden met individuele wensen omtrent planning. Wij vragen daarvoor uw begrip.
Het MDS zal een dagdeel (ochtend of middag) duren. Tussendoor zijn er verschillende pauzes en kunt u wat te drinken pakken. Ook is er een kleine speelhoek en een verschoningsruimte. -
Het gepersonaliseerde behandelplan wordt gemaakt in samenspraak met ouders en uw kind Het is goed mogelijk dat een deel van dit behandelplan door zorgverleners dichter bij huis wordt uitgevoerd.
Informatie voor kinderen
Je bent verwezen naar ons kinderpijncentrum, omdat je al lange tijd veel pijn hebt. We kijken samen naar jouw pijnklachten en wat we daaraan kunnen doen.
lees meerInformatie voor kinderen
Wat is pijn?
Chronische of langdurige pijn is erg vervelend. Het ontstaat vaak op een bepaalde plek in je lichaam. Soms na een ziekte of operatie, maar soms ook zonder duidelijke aanleiding. Veel kinderen komen bij ons met hoofdpijn of buikpijn. Maar we zien ook kinderen met spierpijn of pijn op andere plekken in het lichaam.
Oorzaken van pijn
We weten helaas nog niet precies waarom het ene kind wel last heeft van chronische pijn en andere kinderen niet. Wel weten we dat chronische pijn voorkomt bij ongeveer 1 op de 20 kinderen. Bij ongeveer 1 op de 50 tot 100 kinderen leidt deze pijn tot grote problemen in het dagelijks leven.
-
Je hebt altijd eerst een afspraak bij een van de pijnartsen. We kijken welke pijn je precies hebt. We bespreken dan ook de vragenlijst die we je van tevoren hebben toegestuurd. Die vul je samen met je ouders in, zodat we al meer van je weten. Ook kijken we naar onderzoek dat is gedaan door andere artsen. Het kan zijn dat er geen oorzaak werd gevonden voor de pijn. Maar dat betekent niet dat de pijn dan minder ernstig is. Ook hoeft dat niet te betekenen dat er niets aan te doen is. Want vaak kunnen we wel proberen de pijn te verminderen door bepaalde medicijnen, behandelingen of trainingen.
Ben je ouder dan 12 jaar? Dan kunnen de gesprekken ook plaatsvinden zonder jouw ouders als je dat prettiger vindt. Belangrijk is dat je weet dat we ons best zullen gaan doen om je te helpen en alles zo goed mogelijk uit te leggen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust. Je kunt ook vragen die je nu al hebt, opschrijven en meenemen naar de afspraak. Als je iets niet prettig vindt of juist wel, geeft dit aan en dan proberen wij hier rekening mee te houden.
-
Om je pijn nog beter te onderzoeken is de kans groot dat je een vervolgafspraak hebt. Dan willen we met meerdere mensen nog beter gaan kijken naar jouw klachten, wat ze betekenen voor je dagelijkse leven, en hoe we je het beste kunnen helpen. Deze afspraak duurt langer dan de eerste afspraak, ongeveer 3,5 uur.
Wat gaan we allemaal doen?
- De verpleegkundige gaat samen met jou na hoe de pijnklachten je belemmeren in je dagelijkse leven en in de omgang met anderen.
- De kinderfysiotherapeut onderzoekt jou om te kijken waar de pijnklachten vandaan komen. Ook kijken we of je last hebt van pijn tijdens het bewegen, sporten en de dingen die je graag doet.
- De kinderpsycholoog praat over hoe je pijn ervaart in het dagelijks leven.
- De pijnarts kijkt mee en is ook de hele middag aanwezig.
- Tussendoor heb je steeds korte pauzes waarin je wat kunt drinken en kort even wat anders kunt doen.
Uitslag
Aan het eind van de dag bespreken we de uitslagen met jou en jouw vader/moeder. Soms krijg je een behandeling bij ons. Het kan ook dat we samen met jouw huisarts kijken wie de behandeling het beste uit kan voeren bij jou in de buurt.
Behandeling Pijnbehandeling bij kinderen
Het doel van de behandeling is om uw kind weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Voor de behandeling van chronische pijn bij kinderen zijn er verschillende mogelijkheden.
lees meerHECOVAN
Wij hebben veel ervaring met pijnbehandeling van kinderen met een vaatmalformatie of hemagioom. Het Kinderpijncentrum is onderdeel van het Radboudumc Expertisecentrum Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen (HECOVAN).
meer informatieMeer informatie
Wat is chronische pijn?
Heeft uw kind langer dan 3 maanden pijn of heeft de pijn grote invloed op het dagelijkse leven dan spreken we van chronische pijn.
lees meer