3D Lab Augmented en virtual reality

Over

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) stellen medische professionals en studenten in staat om driedimensionale structuren daadwerkelijk in 3D weer te geven.

lees meer

Over

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) stellen medische professionals en studenten in staat om driedimensionale structuren daadwerkelijk in 3D weer te geven. Deze technologieën dragen bij aan een verbeterde kennisoverdracht en samenwerking tussen zorgverleners, en bieden geavanceerde mogelijkheden voor een meer gepersonaliseerde en doelgerichte zorg.

Binnen het 3D Lab wordt ingezet op het gebruik van AR/VR in 3 pijlers: kliniek, onderwijs en onderzoek.

Kliniek

Binnen de kliniek biedt AR/VR een waardevolle ondersteuning aan medische professionals bij het verkrijgen van een verbeterd ruimtelijk inzicht in de anatomie en pathologie van patiënten, wat zowel diagnostiek als behandeling bevordert. Door middel van AR/VR kunnen virtuele 3D planningen worden weergegeven en aangepast, waarmee een optimaal behandelplan kan worden ontwikkeld. Deze behandelplannen kunnen vervolgens op een duidelijke en begrijpelijke manier aan de patiënt worden gecommuniceerd, wat resulteert in verbeterde behandelresultaten, patiëntevredenheid en kwaliteit van zorg.

Onderwijs

Met AR/VR kunnen studenten en medische professionals anatomische structuren en ziekteprocessen in 3D bestuderen, zonder dat hier kadaveronderwijs voor nodig is. Bovendien biedt AR/VR-onderwijs zorgverleners de mogelijkheid om zeldzame en complexe aandoeningen te bestuderen die ze mogelijk niet vaak in de praktijk tegen zullen komen.

Onderzoek

Naast de al bestaande toepassingen wordt er in het 3D Lab actief onderzoek gedaan naar nieuwe innovatieve toepassingen van AR/VR in de gezondheidszorg.


Contact en social media


Kliniek AR geplande mandibula reconstructies

Een voorbeeld van een ingreep die in een AR/VR-omgeving preoperatief kan worden gepland zijn mandibula reconstructies.

lees meer

Kliniek AR geplande mandibula reconstructies

Een voorbeeld van een ingreep die in een AR/VR-omgeving preoperatief kan worden gepland zijn mandibula reconstructies.

Bij deze ingreep wordt een deel van het bot van de onderkaak verwijderd, bijvoorbeeld vanwege osteoradionecrose of de ingroei van kanker in het bot, en vervangen door bot uit het kuitbeen. Hierbij is het van belang dat het bot uit het kuitbeen zo goed mogelijk aansluit op de contour van de onderkaak. Door gebruik te maken van AR/VR kan het kuitbeen virtueel in 3D in de onderkaak worden geplaatst wat tot een nauwkeuriger resultaat leidt.


Onderwijs Module brandwonden

In samenwerking met de afdeling Heelkunde hebben we een module ontwikkeld die het mogelijk maakt brandwonden in 3D te beoordelen voor trainingsdoeleinden.

lees meer

Onderwijs Module brandwonden

In samenwerking met de afdeling Heelkunde hebben we een module ontwikkeld die het mogelijk maakt om brandwonden voor trainingsdoeleinden in 3D te beoordelen.

Naast het visualiseren van deze complexe casussen worden er bij de casussen ook vragen weergegeven in de AR-omgeving. Aan de hand van de 3D-beelden met de bijbehorende vragen kunnen artsen optimaal worden getraind en voorbereid op hoe er gehandeld moet worden als soortgelijke complexe casussen zich in de praktijk voordoen.

Daarnaast werkt het 3D Lab ook samen met ziekenhuizen uit meerdere Europese landen voor het inzetten van AR voor onderzoeksdoeleinden binnen het MRAME project.


Onderzoek AR-genavigeerde proportionele condylectomie

We verrichten ook actief onderzoek naar nieuwe innovatieve toepassingen van AR/VR in de gezondheidszorg. 

lees meer

Onderzoek AR-genavigeerde proportionele condylectomie

Naast al bestaande toepassingen doen we ook actief onderzoek naar nieuwe innovatieve toepassingen van AR/VR in de gezondheidszorg.

Een van deze onderzoeksgebieden betreft het gebruik van de HoloLens om anatomische structuren op de patiënt te projecteren, waardoor chirurgen een beter inzicht krijgen in de richting waarin ze moeten werken en welke gebieden ze moeten vermijden. Zo kan de HoloLens de chirurg naar het geplande zaagvlak begeleiden door deze te projecteren tijdens een condylectomie-operatie (bekijk video), of kan het de chirurg waarschuwen voor risicogebieden door perforatoren weer te geven tijdens een DIEP lap borstreconstructie (bekijk video). Deze exploratie van AR/VR-technologieën heeft als doel om de chirurgische precisie te verbeteren en de veiligheid van de patiënt tijdens operaties te vergroten.

  • Medewerkers
  • Intranet