Verwijzers Nieuws voor verwijzers Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag

10 juli 2024

Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag. ‘Polikliniek voor passend zorgadvies’ heet dit nieuwe zorgaanbod.

Carel Veldhoven is huisarts en recent met pensioen gegaan, maar hij werkt in het Radboudumc nog altijd als arts palliatieve geneeskunde. Samen met geriater Yvonne Schoon en hoogleraar Pijn en Palliatieve Geneeskunde Kris Vissers, is Carel de grondlegger van de nieuwe polikliniek voor passend zorgadvies. Hij legt uit waarvoor het is bedoeld en wat huisartsen en patiënten ervan kunnen verwachten.

Passende en zinnige zorg

Carel: “Iedere huisarts heeft tenminste één patiënt in de praktijk die veel zorgcontacten heeft en waarbij het onvoldoende lukt om naar tevredenheid passende zorg te bieden. Vaak gaat dit om patiënten met complexe en meervoudige klachten en zoek je als huisarts naar de ‘behandeling’ die de zorgvraag het beste beantwoordt. Of een patiënt heeft al meerdere specialisten bezocht, maar krijgt niet voldoende antwoord op de complexe vraag die voorligt. We zien vaak dat dit patiënten zijn met een ingewikkelde combinatie van multimorbiditeit en problemen op meerdere dimensies. Die problemen beïnvloeden elkaar en zorgen ervoor dat het voor de patiënt moeilijk is om te gaan met de ziektelast, dat de patiënt zingevingsproblematiek ervaart en/of moeite heeft met therapietrouw. Als huisarts wil je ook deze patiënten, die vaak met hun klachten en problemen terugkomen, graag persoonsgericht helpen, maar dat lukt vaak niet. De nieuwe polikliniek voor passend zorgadvies van het Radboudumc is bedoeld voor deze specifieke groep patiënten. Hier denken we met een holistische en specialistische blik mee met de huisarts, doorgronden we de zorgvraag en beoordelen we samen met de huisarts welke zorg voor de patiënt het meest passend en zinnig is.”

Traject bij verwijzing

Een huisarts is met de patiënt vanaf het begin actief betrokken bij het traject. Carel: “Bij de verwijzing stuurt de huisarts alle relevante informatie over de patiënt. Op basis van die informatie stellen we een intaketeam samen van twee zorgverleners die zich in de zorgvraag verdiepen. Dat intaketeam bestaat bijvoorbeeld uit een arts, een physician assistant of verpleegkundig specialist van Geriatrie, een internist, een klinisch psycholoog, een geestelijk verzorger of een arts palliatieve geneeskunde of pijngeneeskunde. Zij hebben op de polikliniek een uitgebreid gesprek met de patiënt waarbij het model van positieve gezondheid een belangrijke leidraad is.
De stap die daarop volgt is een multidisciplinair overleg (MDO), dat ik voorzit. Daarbij zijn aanwezig: de huisarts van de patiënt, het intaketeam, een vertegenwoordiging van alle eerder genoemde zorgverleners en zo nodig een medisch specialist met kennis van de medische aandoening(en) die de patiënt heeft. Tijdens het MDO bespreken we de zorgvraag, beoordelen we samen wat passende en zinnige zorg kan zijn, wie welke zorg het beste kan bieden en wie wat gaat doen. Dat kan het Radboudumc zijn, maar vaak blijkt dat patiënten het beste in de eigen omgeving geholpen kunnen worden. Ti1dens het MDO maken we samen met de huisarts een actieplan, dat we als advies voorleggen aan de patiënt. Dat adviesgesprek voert de huisarts, iemand uit het intaketeam of samen.”

Verwijsroute in Zorgdomein

Wilt u verwijzen naar de polikliniek voor passend zorgadvies? U vindt de polikliniek in Zorgdomein onder ‘Overige zorgvragen’ bij de specialismen Geriatrie, Interne Geneeskunde, Anesthesiologie, Cardiologie en Longziekten.

Tips voor een betere verwijsroute in Zorgdomein zijn welkom via transmuraal@radboudumc.nl.
Patiënteninformatie over de polikliniek voor passend zorgadvies is te vinden op Passend Zorgadvies - Radboudumc

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet