Verwijzers Nieuws voor verwijzers Maak kennis met Norbert Hendriks

Specialist Ouderengeneeskunde Norbert Hendriks (1958) verloor ruim dertig jaar geleden zijn hart aan de ouderen. Nu werkt hij in het ZZG Herstelcentrum en komt hij ook als consulent bij het Radboudumc.  

Wat weten niet veel mensen over je?

“Ik denk dat niet veel mensen weten dat ik ook muzikant ben. Ik speel piano, meestal jazzmuziek, en soms treed ik met een vriend op in verpleeghuizen met oude bekende liedjes. De patiënten vinden dat prachtig en zingen mee. Daarnaast kan ik genieten van poëzie, vooral van Slauerhoff. Ik ben meestal erg druk en het mooie van gedichten is dat je niet gelijk alles van een gedicht hoeft te begrijpen maar de woorden als muziek op je in kan laten werken.”

Vertel eens over je loopbaan?

“Tijdens mijn coschappen merkte ik al vrij snel dat ik niet in een ziekenhuis wilde werken. Dat had toen te maken met de sfeer en hiërarchie. Ik ging voor de vervangende dienstplicht als arts in een verpleeghuis werken en het was voor mij meteen glashelder: dit is het. Sinds 1986 werk ik als arts in het verpleeghuis. Het vak ‘verpleeghuisarts’, later specialist ouderengeneeskunde, begon net op te komen, de opleiding stond nog in de kinderschoenen, aanvankelijk alleen in Amsterdam. Toen in 1995 de Vervolgopleiding tot Verpleeghuisarts ook in Nijmegen startte, was ik één van de eerste groepsdocenten. Tot 2008 heb ik mijn onderwijstaken gecombineerd met verschillende functies in de verpleeghuiszorg. Nu werk ik al 14 jaar bij ZZGzorggroep, waarvan de laatste 3 jaar voornamelijk in het Herstelcentrum, in de Groesbeekse bossen.”

Wanneer was je voor het laatst trots op je werk?

“Laatst was er een CVA-patiënt aan het opknappen. Tegen alle verwachtingen in kon hij uiteindelijk naar huis. Ik ben dan enorm trots op de samenwerking en inzet van iedereen. Het was voor mij toen heel duidelijk hoe goed onze mensen bij elkaar passen. Een ander moment van trots had ik onlangs bij een externe audit. De auditors waren bijzonder tevreden. Het grootste compliment was nog wel dat iemand zei: ‘Ik zou mijn ouders aan jullie toevertrouwen’.”

Waar kun je boos om worden?

“Van slechte medicatieoverdrachten. Ik ben dan een uur bezig om alles helder te krijgen. Dat vind ik zonde van mijn tijd. Ook van aanvragen bij het CIZ voor een vervolgtraject kan ik boos worden. De oplopende bureaucratie die daar omheen hangt, is op argwaan gebaseerd. Ik kan pissig in de telefoon klimmen als ik het verzoek krijg om de medische brief aan te passen omdat ze anders mijn advies niet aannemen. ‘Vertrouw ons nou’, denk ik dan.”

Welke grote verandering verwacht je de komende jaren?

“Ik denk dat de specialist Ouderengeneeskunde nog meer ingezet gaat worden in ziekenhuizen én bij mensen thuis. Niet alleen om taken over te nemen, maar vooral ter ondersteuning van onze collega-artsen. We gaan meer samenwerken, door de ‘schotten’ heen.”
  • Medewerkers
  • Intranet