![](/getmedia/22e0d40e-e690-4d53-80ff-eca573186f8b/Ewoud_Trombosestichting_staand.aspx)
Neuroloog Ewoud van Dijk (1974) houdt zich in het Radboudumc met name bezig met de vasculaire en acute neurologie. Vooral jonge mensen met een herseninfarct, hersenbloeding of vaatafwijking van de hersenbloedvaten kunnen rekenen op zijn expertise.
Vertel. Wie is Ewoud van Dijk?
“Mijn loopbaan begon ik in het Erasmus MC, waar ik ook mijn opleiding en promotie afrondde. Sinds 2009 ben ik neuroloog in het Radboudumc. Met mijn vrouw (huisarts) en drie kinderen woon ik in Nijmegen. De omgeving hier is prachtig. In mijn vrije tijd ga ik dan ook graag (hard)lopen of fietsen in de natuur. In de weekenden ben ik aan voetbalvelden door het hele land te vinden; onze oudste zoon voetbalt bij PSV en ik moedig hem graag aan.”
Wanneer ben je trots op je werk?
“Ik ben gespecialiseerd in de vasculaire en acute neurologie en dan met name bij jonge mensen. De zorg rondom deze groep patiënten hebben we onlangs geconcentreerd in het
Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten. Ik ben ontzettend trots op het werk dat we hier doen. Hier gaat het écht om persoonsgerichte zorg, die we samen in een team leveren. Bij jonge mensen – en dan bedoel ik jonger dan 50 jaar – die bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad, spelen vaak andere oorzaken dan bij oudere mensen. Denk aan stollingsstoornissen, een aangeboren hartafwijking, bijzondere aandoeningen van de slagaders en ook het om verschillende redenen vroeg optreden van ‘gewone’ slagaderverkalking . Dat betekent dat je je zorg daarop moet aanpassen. En omdat deze groep zich in een specifieke levensfase bevindt – aan de start van een carrière of een gezin bijvoorbeeld – heeft hun ziekte ook nog eens een andere impact. Zij lopen met andere onzekerheden en zorgvragen rond. Die pakken wij multidisciplinair op.”
Je bent voorzitter van het Stafconvent bestuur. Wat wil je daarmee bereiken?
“In het Stafconvent zijn alle specialisten van het Radboudumc vertegenwoordigd. Wij adviseren de Raad van Bestuur over belangrijke beleidszaken zoals de keuzes die we als ziekenhuis moeten maken: wat doen wij in het Radboudumc en waarvoor kunnen patiënten beter terecht bij een van onze netwerkpartners? Optimalisatie van kwaliteit en doelmatigheid van gezondheidszorg vraagt om het maken van keuzes en daarmee om goede samenwerking in de regio. Bij samenwerking vind ik het zelf heel belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de duurzame inzetbaarheid van personeel. Er wordt veel gevraagd van zorgprofessionals tegenwoordig. En als het niet goed gaat met hen, gaat het ook minder goed met onze patiënten.”
Welk compliment heb je onlangs gegeven?
“Dat was voor een student van de bachelor Biomedische Wetenschappen. Zij gaf een presentatie van haar studie naar de kosteneffectiviteit van een veelbelovende nieuwe behandeling voor hersenbloedingen. Ze had haar onderzoek ontzettend goed en stoer aangepakt. En de presentatie was fantastisch.”
Welke vraag zou je aan huisartsen willen stellen?
“Of ze willen helpen om patiënten bewust te maken dat ze in de
acute fase van een herseninfarct zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moeten komen. Het oplossen of mechanisch verwijderen van een bloedstolsel moet binnen zes uur vanaf de eerste signalen van een infarct gebeuren, maar hoe eerder hoe beter, waarbij de grootste tijdswinst te halen is in de fase voor binnenkomst in het ziekenhuis. Verder is er altijd direct overleg met vasculaire neurologen mogelijk via ons
Stroke-telefoonnummer.”