Jarenlang leidde ik het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), nu onderdeel van het RIVM. Ik hield me er bezig met vele uitbraken van infectieziekten, waaronder mazelen, ebola, SARS, Q-koorts en bof. En toen kwam corona. Mijn ervaring daarmee en die met eerdere uitbraken, leidde tot mijn keuze om naar de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc te gaan. Want wat mij, en met mij natuurlijk vele anderen, opviel is dat het zo belangrijk is om in dit soort crisissituaties intensief samen te werken binnen en mét de eerste lijn. Ik zie echter dat de cohesie beter kan; we zijn goed in het aanpakken van problemen maar doen dit nog te vaak enkel vanuit de eigen discipline.
Bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde komen veel expertisegebieden bij elkaar, stimuleren we verbindingen in de regio en slaan we de brug tussen Radboudumc en de partners en regio om ons heen. Verbinden, samenwerken en zorgen voor cohesie betekent kiezen voor een moeilijke weg. Maar het is nodig en het kán. Corona heeft ons allemaal laten zien dat we zorg op een integrale manier moeten benaderen, óók de publieke zorg. Hoe we daarvan geleerd hebben en daar nu al succesvol naar handelen, zie je bijvoorbeeld terug in het post-COVID zorgpad dat we hier in de regio met elkaar neergezet hebben, in verbinding met de eerste lijn.
En er liggen nog zo veel meer kansen voor verbeterde samenwerking en daarmee zorg in de regio. Die zijn er binnen het Radboudumc onder andere bij onderzoek. Mijn droom is dat we met een aantal onderzoeksprojecten verschillende disciplines in de regio kunnen gaan helpen. Denk aan onderzoek naar vaccinaties van ouderen of preparatie op toekomstige pandemieën. Kansen liggen er ook zeker in de academische werkplaatsen: hier verbinden we onderzoek met de praktijk. Voel je dus zeker uitgenodigd om te kijken wat hierin de mogelijkheden tot samenwerking zijn. Laten we gezamenlijk onderzoek opstarten, want hoe mooi is het om onderzoek zo te organiseren dat uiteindelijk onze patiënten, onze maatschappij er baat bij hebben!
Ik geloof in de academisering van ons (eerstelijns)vak. Dus haal de banden aan met het Radboudumc, het zal jouw werk en dat van ons verrijken.
Aura Timen,
hoogleraar en afdelingshoofd Eerstelijnsgeneeskunde