Wat is vogelgriep?

Vogelgriep of vogelpest wordt veroorzaakt door griepvirussen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het menselijke griepvirus (influenza-A-virussen). Er zijn veel verschillende subtypen van de virussen. Vogelgriep is een infectieziekte die zeer besmettelijk is voor onder andere pluimvee en wilde watervogels. In zeldzame gevallen kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren.

Waar komt vogelgriep voor?

In een aantal Zuidoost Aziatische landen woedt sinds december 2003, maar mogelijk al langer, onder dieren een vogelgriepepidemie.

Hoe kunt u vogelgriep krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

Vogelgriep is vooral zeer besmettelijk voor vogels en pluimvee (zoals kippen en kalkoenen). Vogelgriep wordt tot nu alleen op mensen overgedragen na intensief contact met ziek pluimvee, niet van mens op mens. De overdracht van vogel naar de mens is mogelijk door direct contact met de dieren, via besmette ontlasting van besmette dieren en via de lucht. Als onderstaande adviezen (bij 'wat kunt u zelf doen om vogelgriep te voorkomen') worden opgevolgd is het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt verwaarloosbaar.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van vogelgriep?

De ziekteverschijnselen verschillen per subtype en verschillen zelfs per subtype per epidemie. Een besmetting kan leiden tot lichte griepachtige klachten en/of ontsteking van het slijmvlies van het oog, maar kan ook leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, longontsteking met daarbij multi-orgaanfalen.

Wat kunt u zelf doen om vogelgriep te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar tegen de vogelgriep. Hoewel het risico op vogelgriep voor reizigers naar landen waar vogelgriep voorkomt verwaarloosbaar is, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden:

  • Vermijd zo veel mogelijk direct contact met vogels en pluimvee. Vermijd ook markten waar vogels worden verhandeld.
  • Indien lokaal melding wordt gemaakt van besmette bedrijven of dorpen, bezoek deze dan niet en pas eventueel uw bestemming/route aan.
  • Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeën) mee tijdens door- en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.
  • Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed verhit (minimaal 70°C) en gaar is.
  • Eet ook in restaurants alleen goed gaar kippenvlees.
  • Preventief medicijngebruik is niet nodig.
  • Medewerkers
  • Intranet