Wat is MERS-cov?
MERS-cov staat voor ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’. Het is een vrij nieuw coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt in Saoedi-Arabië.
Waar komt MERS-cov voor?
Sinds september 2012 is er een uitbraak gaande in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Jordanië).
Hoe kunt u MERS-cov krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Het is nog niet bekend hoe mensen precies besmet worden. Er zijn aanwijzingen dat de dromedaris het virus bij zich kan hebben en het ook kan overdragen naar mensen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van MERS-cov?
Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Vaak gaat het dan om verkoudheidsklachten. MERS-cov is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven met zeer ernstige luchtwegklachten. Klachten zijn onder andere: koorts, hoesten, kortademigheid, ademhalingsproblemen en soms diarree. Vooral mensen met een zwakkere gezondheid (bijvoorbeeld door suikerziekte, nierziekten, longziekten of immuunstoornissen) kunnen ernstig ziek worden en zelfs aan MERS-cov overlijden.
Wat kunt u zelf doen om MERS-cov te voorkomen?
Maatregelen die u kunt nemen om de kans op besmetting te verminderen:
- Vermijd zoveel mogelijk contact met boerderijen, huisdieren en wilde dieren (vooral dromedarissen).
- Vaak handenwassen met zeep
- Hygiënisch omgaan met eten: geen rauw voedsel eten, alles goed verhitten, geen rauwe melk drinken (vooral niet van dromedarissen), fruit en groente wassen met gekookt of flessen water.
- Persoonlijke hygiëne in acht nemen.