Gordelroos is een aandoening die pijnlijke, kleine blaasjes veroorzaakt. Deze blaasjes verschijnen meestal op het bovenlichaam of in het gezicht en zijn kenmerkend voor één kant van het lichaam. In Nederland krijgt één op de vier mensen gordelroos.
Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Meer dan 95% van de kinderen in Nederland heeft op zesjarige leeftijd waterpokken gehad. Het virus blijft in het zenuwstelsel aanwezig en kan later weer actief worden, wat gordelroos veroorzaakt. Het risico op gordelroos neemt toe naarmate je ouder wordt, vooral na je vijftigste, door de natuurlijke veroudering van het immuunsysteem. Ook mensen met een verminderde afweer door ziekte of medicatie hebben een grotere kans op gordelroos. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad, kan gordelroos krijgen.
Als je waterpokken hebt gehad, heb je 25% kans om gordelroos te krijgen. Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos. Het meest gebruikte vaccin in Nederland is Shingrix®, de vaccinatie wordt aanbevolen voor mensen van 60 jaar een ouder Daarnaast ook voor jongere mensen met een verhoogd risico, zoals door een afweerstoornis, kunnen gevaccineerd worden. Shingrix® bestaat uit twee doses, de tweede dosis volgt 2 tot 6 maanden na de eerste. De verwachting is dat Shingrix® (2 doses) een bescherming van ongeveer 15 jaar biedt. Ook wanneer je gordelroos hebt gehad is vaccinatie mogelijk zodra de blaasjes zijn ingedroogd. Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, wordt de gordelroos (Shingrix) vergoed. Overleg met je zorgverzekeraar of de vaccinatie (deels) vergoed wordt.