Verschillende medewerkers
Als patiënt van het Radboudumc krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken. Hier leest u wat hun functies zijn en waarvoor u bij deze medewerkers terecht kunt.
-
AIOS staat voor arts in opleiding tot specialist. ANIOS staat voor arts niet in opleiding tot specialist.
lees meer
AIOS / ANIOS
De AIOS (arts in opleiding tot specialist) is een afgestudeerd arts die in het ziekenhuis een opleiding volgt tot specialist. De ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) is ook een afgestudeerd arts, maar is (nog) niet in opleiding tot specialist. De AIOS of ANIOS is vaak uw behandelend arts; de arts die u op de polikliniek ziet, uw ingreep verricht of uw zaalarts is. Zij werken altijd onder eindverantwoording van de medisch specialist.
-
De anesthesiemedewerker controleert voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteert de anesthesist.
lees meer
Anesthesiemedewerker / Anesthesie-assistent
De anesthesiemedewerker controleert voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteert de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt, of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. De anesthesiemedewerker zet de juiste medicijnen klaar en bewaakt en begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Een anesthesiemedewerker wordt ook wel anesthesie-assistent genoemd.
-
De anesthesioloog is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de anesthesie.
lees meer
Anesthesioloog
De anesthesioloog is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de anesthesie. De anesthesie is het deelgebied van de geneeskunde dat zich onder andere bezighoudt met het verdoven van patiënten die een chirurgische ingreep moeten ondergaan en met de bestrijding van pijn. De anesthesioloog wordt bijgestaan door de anesthesiemedewerker.
-
Medewerkers van de apotheek controleren of de medicatie klopt.
-
Er zijn verschillende soorten artsen werkzaam in het Radboudumc. Alle artsen hebben dezelfde basisopleiding: de zesjarige studie geneeskunde. Zie verder: AIOS/ANIOS, coassistent, specialist.
-
Een co-assistent is een vijfdejaarsstudent geneeskunde die wordt opgeleid tot arts.
lees meer
Co-assistent
Een co-assistent is een vijfdejaarsstudent geneeskunde die wordt opgeleid tot arts. De student doet tijdens het coschap praktijkervaring op in het ziekenhuis. Hij/zij verricht op de polikliniek en verpleegafdeling vaak het vooronderzoek, zoals het inventariseren van de klachten en het lichamelijk onderzoek. De co-assistent werkt altijd onder toezicht van een specialist (in opleiding), met wie de bevindingen altijd worden besproken. Omdat zij nog niet afgestudeerd zijn, kunnen co-assistenten nog niet op alle vragen antwoord geven. U kunt met uw vragen altijd terecht bij de specialist die eindverantwoordelijke is voor het werk van de co-assistent.
-
De diëtist geeft informatie over voeding.
lees meer
Diëtist
Patiënten die door ziekte een dieet of aangepaste voeding nodig hebben, of die een nieuw dieet voorgeschreven krijgen, krijgen te maken met de diëtist. De diëtist geeft informatie over voeding. Soms is er een verband tussen de klachten van een patiënt en zijn voedingspatroon. Een diëtist kan dan adviezen geven over hoe de patiënt zijn voedingspatroon kan veranderen. -
De fysiotherapeut kan helpen bij het (opnieuw) aanleren van vaardigheden, of dit te compenseren als er geen herstel mogelijk is.
lees meer
Fysiotherapeut
Door ziekte of aandoening kunnen patiënten beperkingen ervaren bij handelingen en vaardigheden die ze vroeger prima beheersten. De fysiotherapeut kan dan helpen deze opnieuw aan te leren, of dit te compenseren als er geen herstel mogelijk is. Dit gebeurt door middel van oefeningen. -
Als u bij aankomst in het ziekenhuis graag begeleiding wilt, kunt u dat aangeven bij het Voorlichtingscentrum in de hal bij de hoofdingang van het Radboudumc. Een vrijwilliger komt u dan halen.
-
In het Radboudumc werken geestelijk verzorgers van verschillende levensovertuigingen. De patiënt kan bij hen terecht voor een gesprek over levensbeschouwelijke onderwerpen.
-
Een hoofdverpleegkundige is verantwoordelijk voor het totaal van de verpleegkundige zorg op een afdeling. De hoofdverpleegkundige stuurt verpleegkundigen aan.
-
Op elke afdeling van het Radboudumc zijn interieurverzorgers werkzaam. Zij zijn belast met de dagelijkse schoonmaak.
-
De logopedist onderzoekt en behandelt klachten van taal, spraak en slikken.
-
Opname of behandeling in een ziekenhuis kan op het leven van een patiënt ingrijpen.
lees meer
Maatschappelijk werker
Opname of behandeling in een ziekenhuis kan op het leven van een patiënt ingrijpen. Soms stelt een ziekte of aandoening een patiënt voor problemen die te maken hebben met gezin, werk, financiën of huisvesting. Met praktische en emotionele problemen die samenhangen met ziekte of behandeling in het ziekenhuis, kan de patiënt terecht bij de medisch maatschappelijk werker. Deze kan ondersteuning bieden, begeleiden of advies geven. -
De operatie-assistent assisteert de chirurg, de anesthesie-assistent en de anesthesioloog.
lees meer
Operatie-assistent
De operatie-assistent assisteert de chirurg, de anesthesie-assistent en de anesthesioloog. Dit doet hij vóór, tijdens en na de operatie van een patiënt. De operatie-assistent vangt de patiënt op en zorgt voor de apparatuur en instrumenten in de operatiekamer. -
De physician assistant (PA) werkt samen of in afstemming met de specialist. Een PA werkt zelfstandig en verricht medische handelingen.
lees meer
Physician assistant (P.A.)
De physician assistant (PA) werkt samen of in afstemming met de specialist. Een PA werkt zelfstandig en verricht medische handelingen.
Taken van de physician assistant variëren per specialisme en kunnen onder andere zijn, zelfstandig poli spreekuur draaien, assisteren bij de operatie, visite lopen en afspraken maken op de verpleegafdeling.
Lees meer op zorgmasters.nl of bekijk de brochure op napa.nl
-
De radiodiagnostisch laborant maakt in opdracht van een arts een foto van een lichaamsdeel, een orgaan of het skelet.
lees meer
Radiodiagnostisch laborant
De radiodiagnostisch laborant maakt in opdracht van een arts een foto van een lichaamsdeel, een orgaan of het skelet. Aan de hand van deze foto kan de radiodiagnost (een gespecialiseerde arts) een diagnose stellen. De radiodiagnostisch laborant maakt gebruik van röntgenstraling en/of andere beeldvormende technieken, zoals MRI (met magnetische velden) en echografie (met geluidsgolven). -
Een radiotherapeut is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling met bestraling.
lees meer
Radiotherapeut
Een radiotherapeut is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling met bestraling. Hij bepaalt welk gebied van het lichaam bestraald moet worden en het aantal en de duur van de bestralingen. Daarnaast behandelt hij eventuele bijwerkingen van de bestralingen.). -
De secretaresse geeft aanvullende informatie, maakt afspraken voor onderzoeken en verzorgt de benodigde formulieren. Zij kan uw vragen beantwoorden of u doorverwijzen naar de juiste persoon.
-
De specialist is een arts die zich na zijn basisstudie geneeskunde gespecialiseerd heeft in een bepaald deelgebied van de geneeskunde.
lees meer
Specialist
De specialist is een arts die zich na zijn basisstudie geneeskunde gespecialiseerd heeft in een bepaald deelgebied van de geneeskunde. Voorbeelden zijn de longarts en de oogarts. Een deel van hun werk kunnen de specialisten overdragen aan arts-assistenten en coassistenten en nurse practitioners; de specialisten blijven echter verantwoordelijk voor de taken die ze overdragen. Veel specialisten in het Radboudumc werken niet alleen als arts, maar ook als wetenschappelijk onderzoeker. Bovendien geven veel van hen onderwijs aan studenten geneeskunde. -
Een technisch geneeskundige is een zorgverlener met zowel medische als technologische kennis.
lees meer
Technisch geneeskundige
Een technisch geneeskundige is een zorgverlener met zowel medische als technologische kennis. Technisch geneeskundigen vormen daardoor een brug tussen geneeskunde en techniek. Ze gebruiken moderne technologieën om bij patiënten onder ander een diagnose te stellen, ze te behandelen en toezicht te houden op hun herstel.
-
De verpleeghulp verricht werkzaamheden gericht op de dagelijkse verzorging en begeleiding van patiënten.
lees meer
Verpleeghulp / verpleegassistent
De verpleeghulp verricht werkzaamheden gericht op de dagelijkse verzorging en begeleiding van patiënten. Hij wast patiënten, helpt bij aankleden en eten, voert verpleegkundige handelingen uit en zorgt voor spullen, apparatuur en administratie op een verpleegafdeling. De verpleeghulp werkt onder leiding van de hoofdverpleegkundige. -
Verpleegkundig specialisten zijn verpleegkundigen die specifieke deskundigheid, kennis en ervaring hebben.
lees meer
Verpleegkundig specialist (VS)
Verpleegkundig specialisten (VS) zijn verpleegkundigen die specifieke deskundigheid, kennis en ervaring hebben. Zij brengen uw klachten in kaart, verrichten lichamelijk onderzoek, vragen onderzoeken aan en bespreken met u de uitslag. Op sommige afdelingen heeft de verpleegkundig specialist een eigen poliklinisch spreekuur.
Daarnaast geven zij voorlichting en advies aan andere verpleegkundigen, werken zij mee aan onderzoek naar nieuwe verpleegmethoden en zijn zij betrokken bij het invoeren van vernieuwingen op verpleegkundig gebied.
Lees meer op zorgmasters.nl of bekijk de brochure op napa.nl
-
De verpleegkundige is gediplomeerd om patiënten te verplegen, te verzorgen en ze tot hun vertrek uit het ziekenhuis te begeleiden.
lees meer
Verpleegkundige
De verpleegkundige is gediplomeerd om patiënten te verplegen, te verzorgen en ze tot hun vertrek uit het ziekenhuis te begeleiden. De verpleegkundige kan zowel op de verpleegafdeling als op de polikliniek werken. Als een patiënt vragen of opmerkingen heeft, kan hij daarmee altijd bij de verpleegkundige terecht.
In het Radboudumc werken behalve algemeen verpleegkundigen ook gespecialiseerde verpleegkundigen. Dit kunnen kinderverpleegkundigen zijn, psychiatrisch verpleegkundigen, diabetesverpleegkundigen, of verpleegkundigen die extra gespecialiseerd zijn in onderwerpen als reuma, incontinentie of wondverzorging. Zie ook Verpleegkundig specialist.
De verpleegkundigen worden aangestuurd door de hoofdverpleegkundige. Deze is verantwoordelijk voor het totaal van de verpleegkundige zorg op een afdeling.
-
De voedingsassistent brengt patiënten eten en drinken, helpt hen daarbij en houdt de voedingsadministratie bij.
lees meer
Voedingsassistent
De voedingsassistent is verantwoordelijk voor het eten en drinken van FoodforCare. Meerdere keren per dag komt de voedingsassistent bij u langs op de kamer met gerechten, dranken of om met u samen de maaltijdkeuze af te stemmen. De voedingsassistent kan u adviseren welk gerecht het beste bij uw dieet of uw persoonlijke voorkeur past.
-
Tijdens de opname is de zaalarts uw behandelend arts.
lees meer
Zaalarts
Tijdens de opname is de zaalarts uw behandelend arts. Meestal is dit een een AIOS of ANIOS (arts in opleiding tot specialist of arts niet in opleiding tot specialist). Bij hem/haar kunt u terecht met uw dagelijkse vragen. Als u contact wilt met de hoofdbehandelaar of andere specialist dan kunt u dit kenbaar maken aan de zaalarts of verpleegkundige. Zij zorgen er dan voor dat er zo spoedig mogelijk een afspraak wordt gemaakt. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen aan de artsen die bij u aan bed komen.