Patiëntervaringen
Spoedeisende Hulp
In 2014 heeft het Radboudumc aan patiënten gevraagd wat hun ervaringen zijn met de zorg op de spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. De vragenlijst is verstuurd naar 244 patiënten. 43 patiënten (17,6%) vulden de vragenlijst in. Wij gebruiken de resultaten om onze zorg verder te verbeteren.
Algemene waardering
- Patiënten waarderen de zorg op de spoedeisende hulp met een 8,4 .
- 67% van de patiënten zou het Radboudumc aanbevelen aan familie en vrienden, 28% geeft aan dit waarschijnlijk te doen.
- De patiënten waren het meest positief over de attitude van de zorgverleners, de behandeling door de zorgverleners en de omgeving en faciliteiten.
- Van alle beoordeelde thema’s waren patiënten het minst positief over de informatieverstrekking voorafgaand aan de behandeling en bij het ontslag van de spoedeisende hulp.
Waardering per thema
Hieronder ziet u de patiëntervaringen met de zorg op de spoedeisende hulp per thema.
Grafiek
{"chart":{"type":"column","inverted":true},"xAxis":[{"type":"category"}],"yAxis":[{"reversed":true,"labels":{"enabled":false},"title":{"text":"percentage"}}],"plotOptions":{"series":{"stacking":"percent","dataLabels":{"enabled":true}}},"title":{"text":"Patiëntervaringen zorg op de spoedeisende hulp"},"series":[{"type":"column","animation":false,"data":[{"y":28,"name":"Informatieverstrekking voorafgaand aan de behandeling"},{"y":71,"name":"Wachttijden en snelheid hulpverlening"},{"y":69,"name":"Informatieverstrekking tijdens de behandeling"},{"y":76,"name":"Attitude zorgverleners"},{"y":76,"name":"Behandeling door zorgverleners"},{"y":73,"name":"Omgeving en faciliteiten"},{"y":59,"name":"Informatieverstrekking bij ontslag van de SEH"}],"name":"Meest positieve ervaring"},{"type":"column","animation":false,"data":[{"y":24,"name":"Informatieverstrekking voorafgaand aan de behandeling"},{"y":24,"name":"Wachttijden en snelheid hulpverlening"},{"y":23,"name":"Informatieverstrekking tijdens de behandeling"},{"y":16,"name":"Attitude zorgverleners"},{"y":20,"name":"Behandeling door zorgverleners"},{"y":20,"name":"Omgeving en faciliteiten"},{"y":13,"name":"Informatieverstrekking bij ontslag van de SEH"}],"name":"Neutrale ervaring"},{"type":"column","animation":false,"data":[{"y":48,"name":"Informatieverstrekking voorafgaand aan de behandeling"},{"y":6,"name":"Wachttijden en snelheid hulpverlening"},{"y":9,"name":"Informatieverstrekking tijdens de behandeling"},{"y":8,"name":"Attitude zorgverleners"},{"y":4,"name":"Behandeling door zorgverleners"},{"y":7,"name":"Omgeving en faciliteiten"},{"y":28,"name":"Informatieverstrekking bij ontslag van de SEH"}],"name":"Minst positieve ervaring"}]}
Patiënten beantwoorden vragen over verschillende thema’s in de zorg. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd of patiënten vonden dat de zorgverleners hen serieus nemen. Dit is één van de vragen die valt onder het thema attitude zorgverleners. De antwoorden op de verschillende vragen per thema vormen gezamenlijk de totale beoordeling van een thema. De beoordeling per thema wordt weergegeven in drie categorieën: positieve, neutrale en minst positieve ervaringen.
Hoe wij verbeteren
Wij gebruiken de resultaten om onze zorg verder te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek zijn gebruikt voor het bedrijfsplan van de SEH. In dit plan richt de SEH zich op het verbeteren van de patiëntparticipatie. Er is afgesproken dat alle zorgverleners een bijeenkomst/training bijwonen begin 2015, waarin afspraken worden gemaakt op welke manier participatie op de SEH kan worden verhoogd. Jaarlijks controleren we met een nieuwe meting of resultaten daadwerkelijk zijn verbeterd.