Het onderzoek
- De radioactieve stof is ammonia (NH3) Door de toediening van ammonia kunnen we de doorbloeding van uw hartspier in beeld brengen. Omdat we in rust en bij inspanning willen kijken naar de doorbloeding, is het nodig om u 2 keer deze radioactieve stof toe te dienen.
- Omdat de radioactieve stof in een minimale hoeveelheid wordt gebruikt tijdens dit onderzoek, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.
Onderzoek
Dit onderzoek bestaat uit twee gedeelten die vlak achter elkaar plaatsvinden. We onderzoeken de doorbloeding van het hart in rust en bij inspanning.
De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) haalt u op in de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoeksruimte.
Nadat bij u een infuus is ingebracht (meestal in de elleboogplooi in een ader), worden ook een aantal ECG plakkers op de huid aangebracht. Hierna neemt de MBB'er u mee naar de PET-CT (scan) ruimte.
U wordt aangesloten op een ECG apparaat, welke tijdens de scan meermaals een hartfilmpje maakt. Ook krijgt u een bloeddrukmeter om. Uw bloeddruk en hartritme wordt ook meermaals gemeten tijdens de scan.
Tijdens het onderzoek ligt u op een scanbed. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens het onderzoek. U schuift in stappen door de opening van de camera. De camera is aan het hoofd- en voeteneind open en maakt geen hard geluid.
- Het onderzoek begint in rust. U krijgt de radioactieve stof via het infuus toegediend, terwijl u in de PET-CT-scanner ligt. Hierna wordt de scan gemaakt.
- Hierna begint het onderzoek bij inspanning. Via het infuus krijgt u het medicijn Regadenoson toegediend. Dit medicijn verwijdt uw bloedvaten en de bloedtoevoer naar het hart neemt toe. Op deze manier bootsen we lichamelijke inspanning na. Vervolgens wordt via ditzelfde infuus opnieuw de radioactieve stof toegediend en maken we opnieuw een scan.
Duur van het onderzoek
De totale duur van het onderzoek is ongeveer 1,5 uur.
Bijwerkingen
- Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze radioactieve stof.
- Regadenoson kan hoofdpijn, benauwdheid, pijn op de borst en duizeligheid veroorzaken. De arts houdt u tijdens de toediening goed in de gaten. Deze klachten zijn normaal gesproken van korte duur.