Wat is een jodiumretentie onderzoek?
Nadat u (in het verleden) een schildklieroperatie heeft ondergaan, onderzoeken we met radioactief jodium-131 of er nog schildklierweefsel in uw lichaam aanwezig is.
lees meerWat is een jodiumretentie onderzoek?
Nadat u (in het verleden) een schildklieroperatie heeft ondergaan, onderzoeken we of er nog resterend schildklierweefsel in uw lichaam aanwezig is. We doen dit met behulp van radioactief jodium-131. De schildklier is het enige orgaan in het menselijke lichaam dat jodium opneemt. Het jodium zendt straling uit die te vergelijken is met röntgenstraling, dit levert geen gevaar op voor uw gezondheid.
Naar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 757
Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.
Routebeschrijving
Over het onderzoek
Voor de behandeling
Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven.
lees meerVoor de behandeling
-
De radioactieve stof die we toedienen, zendt straling uit. Neem daarom geen kinderen en zwangere vrouw mee naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, ook niet naar de wachtkamer. Zo ontvangen zij geen onnodige straling. De persoon die u begeleidt, mag niet mee naar binnen in de onderzoekskamer.
-
Heeft u last van claustrofobie? Geef dit dan vóórbij aanvang van het onderzoek aan ons door. Zo nodig geeft de arts u dan een rustgevend medicijn geven. Als u dit krijgt, houd dan tijdelijk rekening met verminderde reactiesnelheid: U mag dan de eerste 24 uur nadat u deze medicatie heeft ingenomen niet autorijden. Zorg in dat geval dat u en vervoer naar huis regelt voor na het onderzoek.
-
Heeft u een lichamelijke beperking? Neem dan vooraf contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We bespreken samen hoe het onderzoek door kan gaan en of we meer tijd moet reserveren.
Mogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan.
lees meerMogelijke annulering van het onderzoek
De radioactieve stof die we gebruiken, moet aan strenge eisen voldoen. Soms voldoet de stof niet aan deze eisen en kan het onderzoek niet doorgaan. Helaas horen we dit vaak pas op het laatste moment. Dit betekent dat uw afspraak soms wordt geannuleerd terwijl u al onderweg bent of zelfs al in het ziekenhuis bent.
Ook als er op de dag van uw afspraak vertraging is, of als u te laat komt, kan het zijn dat we niet genoeg radioactieve stof hebben voor uw onderzoek. De radioactieve stof verliest namelijk snel zijn werking (halfwaardetijd). Hierdoor kan de stof na een bepaalde tijd niet meer gebruikt worden voor het onderzoek. Dan kunnen we het onderzoek niet goed uitvoeren en moeten we de afspraak annuleren.
We begrijpen dat dit vervelend is. We zullen altijd proberen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak met u te maken. Bedankt voor uw begrip.
Meer informatie
Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.
lees meerVerslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud
Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.
Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.
Wetenschappelijk onderzoek
Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.
Nucleaire geneeskunde
De medewerkers van Nucleaire Geneeskunde voeren onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee kunnen we afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Ook behandelen we bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen.
lees meermijnRadboud uw persoonlijke patiëntendossier
Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.
lees meer