Na het onderzoek
Na het onderzoek blijft u in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum totdat u goed wakker bent. Als u last heeft van achtergebleven lucht in de darmen, plaatst de verpleegkundige een slangetje in de anus om de lucht te laten ontsnappen.
Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus en kunt u naar huis. Dit zal een half uur tot een uur na het onderzoek zijn.
Omdat u verdoving heeft gehad, mag u na afloop van het onderzoek minimaal twaalf uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.
Soms is er een medische reden waardoor u nog niet naar huis mag. U gaat dan naar een verpleegafdeling voor verdere controle.
Bijwerkingen
U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen en een opgeblazen gevoel. Als u de scopie via uw mond heeft gehad, kunt u ook last hebben van keelpijn. Door het roesje kunt u ook suf zijn en tijdelijk vergeetachtig.
Problemen
Bij een enteroscopie zijn er bijna nooit problemen. Heel soms ontstaat er een gaatje in de darm. De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is of als de darm vernauwd is. Ook kan een enkele keer een bloeding ontstaan, bijvoorbeeld na het dichtbranden van bloedvaatjes. Bij een enteroscopie via de mond is er een kleine kans op een ontsteking van de alvleesklier.
Wanneer contact opnemen?
Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, koorts, zwarte teerachtige ontlasting en/of bloedverlies? Neem dan contact op met het Endoscopie Centrum via telefoonnummer (024) 361 41 89. Buiten kantoortijden kunt u de verpleegafdeling bellen via telefoonnummer (024) 361 34 38. Vraag naar de arts die dienst heeft.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer twee weken na het onderzoek. Heeft uw huisarts u doorgestuurd? Maak dan een afspraak bij uw huisarts twee weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.