Contact opnemen
Wanneer contact opnemen?
Bij de volgende klachten moet u altijd contact opnemen:
- koorts en koude rillingen
- gevoel van ziek zijn
- verkleuring, vocht of pus uit de insteekopening
Wanneer contact opnemen?
Een infectie vant de CLV kunt u herkennen aan hoge koorts en koude rillingen. Soms ook alleen doordat uw kind zich ziek voelt. Neem in deze gevallen altijd contact op met het ziekenhuis. Na overleg met de dokter hoort u wat u moet doen. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, maar u weet niet wat, neem dan gerust contact op.
Koorts meten
- Meet u de temperatuur van uw kind en geeft deze meting een temperatuur aan tussen de 38.0 en 38.5? Neem dan over een half uur nogmaals de temperatuur op. Als de temperatuur nog steeds boven de 38.0 is, neem dan contact op.
- Is de temperatuur tijdens de eerste meting boven 38.5? Bel dan direct het ziekenhuis.
Ontsteking
Een onsteking rond de insteekplaats herkent u aan een rode kleur, pus uit de insteekplaats of vocht rondom de insteekplaats. Neem in deze gevallen contact met ons op.
Contact
-
Hier vindt u de verschillende telefoonnummers en contactmogelijkheden.
lees meer
Contactmogelijkheden
Verpleegkundige vragen
U kunt bij de verpleegkundige terecht met vragen over: materiaal, lijninsteek, fixatie vragen, training en pompen.
- Voor vragen tijdens opname of binnen 5 dagen na ontslag
- Bel naar de afdeling (024) 361 38 80
- Voor niet urgente vragen
- Mail naar tpvthuisteammediumcare.akz@radboudumc.nl. Wij beantwoorden e-mails op dinsdag en vrijdag.
Medische vragen
Bel met vragen over compensatie, TPV samenstelling, recepten en complicaties met de lijn de kinderats op het volgende telefoonnummer:
- Bij urgente medische vragen vanaf dag 5 na ontslag
- Binnen kantooruren: Bel (024) 361 44 15 (polikliniek Amalia kinderziekenhuis) en vraag naar de dienstdoende kinderMDL-arts
- Buiten kantooruren: Bel (024) 361 11 11 (centrale) en vraag naar de dienstdoende kinderarts.
- Voor niet urgente vragen:
- Neem contact op met de hoofdbehandelaar via mijnRadboud.
Apotheek service team
- Vragen over bestellingen: neem contact op met de Radboud Apotheek
- Bestelling buiten bestellijst via TPV-team
- Voor vragen tijdens opname of binnen 5 dagen na ontslag
-
Heeft u een spoedvraag? Bel binnen kantooruren naar het eerste nummer, buiten kantooruren belt u het tweede nummer. Vraag naar de dienstdoende kinderMDL-arts.
(024) 361 44 15
(024) 361 11 11
Algemene informatie
Wat is TPV?
Bij TPV worden voedingsstoffen rechtstreeks in het bloed gegeven. De voeding gaat dus niet via de maag en de darmen. Via een dun slangetje (CVL) in een groot bloedvat wordt speciale voeding via het bloed vervoerd naar plekken in het lichaam. In deze voeding zit alles wat uw kind nodig heeft.
lees meerWat is TPV?
Totale parenterale voeding is voeding die rechtstreeks in het bloed wordt gegeven. Dit gebeurt via een dun slangetje (CVL) in een groot bloedvat.
Het woord “totaal” houdt in dat alles wat uw kind nodig heeft in de voeding zit: suikers (koolhydraten), eiwitten (aminozuren), vetten, vitamines en sporenelementen zoals bijvoorbeeld koper en lood. Dit alles is opgelost in vocht. “Parenteraal” wil zeggen dat de voeding buiten het maag-darmkanaal om wordt gegeven, dus via het bloedvat.
Waarom TPV?
Voor kinderen waarvan de dunne darm langere tijd niet voor voeding gebruikt kan worden, kinderen zonder dunne darm, met een hele korte dunne darm of als de dunne darm niet goed genoeg werkt, kan TPV een geschikte behandeling zijn.
Materialen bestellen en bewaren
Bestellen bij de apotheek
U ontvangt de materialen voor TPV van de apotheek van het Radboudumc. Vermeld dat uw kind TPV gebruikt. Alle kinderen met TPV hebben een persoonlijke bestellijst. De bestelling wordt bij u thuis bezorgd.
lees meerBestellen bij de apotheek
U ontvangt de materialen voor TPV van de apotheek van het Radboudumc. De eerste bestelling doen we samen met u op de afdeling. U krijgt dan een persoonlijke bestellijst waarmee u één keer per maand een bestelling kunt doen. Vermeld als u zelf gaat bestellen dat uw kind TPV gebruikt. U kunt de persoonlijke bestellijst mailen naar: bestellingapotheek@radboudumc.nl.
Bestel de materialen minimaal 10 dagen van te voren. Zo weet u zeker dat de bestelling op tijd bij u thuis bezorgd wordt. Een spoedbezorging is erg kostbaar. Het is handig om een noodvoorraad te hebben.
Bezorging
De bestelling wordt bij u thuis bezorgd op de met u afgesproken dag. Eén dag van tevoren nemen we contact met u op over het tijdstip van de bezorging. Kunt u niet thuis zijn op de afgesproken dag, neem dan contact op met de apotheek. De bezorgdatum kan misschien nog aangepast wordt. De bezorger kan de TPV en hulpmiddelen niet achterlaten bij uw huis en mag deze ook niet zonder afspraak bij bijvoorbeeld uw buren achterlaten.
Materialen bewaren
Bewaar artikelen in een droge ruimte. Leg nieuwe artikelen altijd achterin de (koel)kast en maak eerst de oude producten op. Doe dit met de TPV, maar ook met de hulpmiddelen legt u de nieuwe producten achteraan en maakt u eerst de oudere producten op (bijvoorbeeld gazen, spuiten, naalden, infuussystemen).
Afval van TPV
De meeste materialen kunt u weggooien bij het restafval. Gebruikte naalden verzamelt u in een naaldcontainer. Materialen die niet gebruikt zijn kunt u teruggeven aan de apotheek.
lees meerAfval van TPV
Naalden
Verzamel naalden in de meegeleverde naaldencontainer. Knip de spike (prikgedeelte) van het systeem af en doe het in de container. Lever een volle naaldencontainer in bij uw thuisapotheek of Radboud Apotheek of als chemisch afval op de gemeentelijke stortplaats. Nieuwe naaldencontainers bestelt u via de bestellijsten.
Glasafval
Glasafval mag in de glasbak, ook als daar medicijnen in hebben gezeten.
Plastic afval
Plastic afval, ook lege voedingszakken, mag u weggooien bij het plasticafval.
TPV
TPV kunt u in het riool laten lopen.
Ongebruikte materialen
Onze bezorger kan ongebruikte materialen weer meenemen naar de Radboud Apotheek. Wilt u materialen mee teruggeven? Meld dit van te voren. Neem hiervoor contact op met de Radboud Apotheek. De Radboud Apotheek kan deze materialen voor u vernietigen, wij mogen helaas geen genees- of hulpmiddelen opnieuw gebruiken.
Eventueel kunt u de materialen die niet meer gebruikt worden doneren aan een goed doel, bijvoorbeeld de dierenambulance.
TPV thuis
Kind ziek of complicaties lijn
Uw kind voelt zich niet lekker
Hier leest u veelvoorkomende oorzaken en oplossingen als uw kind zich niet lekker voelt.
lees meerUw kind voelt zich niet lekker
Hier leest u wat u moet doen als uw kind:
- koorts heeft
- geel ziet
- misselijk of duizelig is, of last heeft van hartkloppingen en/of buikpijn
- zich niet lekker voelt, minder plast of donkere urine heeft en gewicht verliest
- een te laag bloedsuikergehalte heeft
- of als u zelf twijfels heeft of uw kind zich goed voelt
-
Koorts kan wijzen op een infectie. Uw kind kan een infectie op de katheter hebben of een infectie ergens anders in het lichaam. Dit moet uitgezocht worden.
Wat merkt u?
Uw kind:
- heeft koude rillingen
- heeft zeer hoge koorts, of juist ondertemperatuur (lager dan 36 graden)
- voelt zich ziek/griepachtig
- voelt zich zwak
Wat moet u doen?
Neem altijd contact met ons op. Als uw kind heel erg ziek is, belt u 112. Vermeld dat uw kind een CLV heeft en koorts.
Voorkomen
Werk altijd steriel en volgens de instructie. Ondanks een goede hygiëne kan het voorkomen dat er vanuit het lichaam een bacterie op de lijn komt.
-
Geelzien komt door een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed.
Wat merkt u?
Geelzucht, geelkleuring van huid, slijmvliezen en oogwit. Uw kind kan zich ziek voelen.
Wat moet u doen?
Neem contact op met de KinderMDL arts.
-
Dit kan komen door het te snel inlopen van de TPV of te veel vocht in één keer.
Wat moet u doen?
Controleer de inloopsnelheid van de pomp en zet die zo nodig terug naar een lagere snelheid. Neem contact op met de kinderMDL-arts als de klachten niet verminderen.
Voorkomen
Stel de pomp in op de juiste snelheid.
-
Uw kind is misschien uitgedroogd. Dit kan komen doordat uw kind extra vocht verliest door zweten, diarre of doordat uw kind te weinig drinkt.
Wat moet u doen?
Laat bij diarree uw kind niet extra drinken. Hierdoor kan de diarree erger worden en kan uw kind nog meer uitdrogen. Neem contact op met de kinderMDL-arts. Uw kind heeft meer vocht nodig via de CLV.
-
Tijdens het inlopen van de TPV krijgt uw kind een grote hoeveelheid glucose (suiker) toegediend. Het lichaam probeert de hoeveelheid glucose in het bloed steeds gelijk te houden. Als de voeding wordt stopgezet krijgt het lichaam ineens minder suiker. Het lichaam moet zich daarop aanpassen door minder insuline te maken. Als de toediening van de TPV geleidelijk wordt opgebouwd en afgebouwd heeft het lichaam hier geen moeite mee.
Als er ineens gestopt wordt met TPV zonder langzaam af te bouwen, dan kan er een lage bloedsuiker optreden (hypoglycemie).
Wat merkt u?
Uw kind trilt, zweet, is suf, heeft hartkloppingen of is duizelig. Het zijn de verschijnselen die ook optreden als u lang niet eet.
Wat moet u doen?
Laat uw kind als het mogelijk is een glas zoete siroop of suikerwater drinken, of geef hem of haar een Dextro puur tablet. Als dit niet mogelijk is, start TPV zonder opbouwprogramma.
Voorkomen
- Pas de inloopsnelheid altijd stap voor stap aan.
- Stop in principe nooit ineens met TPV, maar gebruik zo mogelijk het op- en afbouwprogramma.
- Als noodgedwongen gestopt moet worden met de TPV, geef uw kind dan uit voorzorg alvast een Dextro of siroop.
Problemen met de CVL
Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen. Hier leest u wat u moet doen.
lees meerProblemen met de CVL
Hier vindt u de meest voorkomende problemen/complicaties en hoe u deze kunt oplossen en voorkomen. Het is belangrijk dat u steriel werkt.
-
Bloed in de CVL onstaat door een hogere druk in de CVL. Dit kan komen door overgeven of hoesten, of doordat het klemmetje de CVL niet goed afsluit.
Wat moet u doen?
Voordat u de TPV aansluit pakt u een 10 ml spuit NaCl 0,9 % en spuit u dit in de CVL. Hiermee spuit u het bloed terug en maakt u de CVL schoon.
-
De cuff (bij een Hickmankatheter) is bij de uittredeplaats van de CVL zichtbaar of de cuff komt helemaal uit de uittredeplaats.
Wat moet u doen?
Plak de CVL goed af en neem contact op met de KinderMDL-arts. De ligging van de CVL moet gecontroleerd worden, zeker als u de cuff helemaal kunt zien. Of u nog TPV kunt geven via de CVL is afhankelijk van hoe ver de cuff eruit is.
-
Als de huid bij de uittredeplaats rood is of pijn doet kan het zijn dat de huid geïnfecteerd is.
Wat moet u doen?
Reinig de huid iedere dag met chloorhexidine in alcohol en laat dit minimaal 1 minuut drogen voordat u de pleister erop plakt. Als de roodheid na 3 dagen niet weg is, neemt u contact op met het TPV-team.
Voorkomen
Zorg dagelijks voor een goede hygiëne en desinfecteer volgens de richtlijnen.
-
De TPV wil niet lopen en de pomp slaat op 'occlusie' alarm. Dit kan komen door:
- er zit een knik in de CVL of de CVL zit dubbel
- een klipje van het pompsysteem of de CVL zit nog dicht
- de bio-connector zit niet goed op de CVL
- het infuussysteem is niet goed aangesloten
- de CVL zit van binnen verstopt
Wat moet u doen?
- Controleer de klipjes van het pompsysteem en de katheter en zet ze zo nodig open. Controleer of er geen knik in de lijn zit.
- Controleer de bio-connector op de lijn.
- Controleer de aansluiting van het infuussysteem en corrigeer dat zo nodig.
Als dit niet helpt, is de lijn waarschijnlijk verstopt. Doe dan het volgende:
- Spuit de lijn door met NaCl, volgens protocol.
- Als dit moeizaam gaat, of het helemaal lukt niet, neem dan contact op met het TPV-team.
Voorkomen
- Spuit na de TPV de lijn altijd door volgens protocol.
- Laat de pomp nooit te lang stilstaan (uiterlijk binnen ½ uur afsluiten bij kleine kinderen, 1 uur bij grote kinderen).
- Als u merkt dat het doorspuiten bij het afsluiten steeds moeilijker gaat, neem contact op met het TPV-team.
-
Er zit een barstje in de bio-connector of in de CVL. Dit kan ontstaan door te stevig aandraaien of door een zwakke plek in de CVL. Dit kan uiteindelijk scheuren. Bij een scheur of barst merkt u dat er TPV of bloed lekt uit de bio-connector of CVL. Ook kan er een ballonnetje ontstaan bij het doorspuiten op de CVL.
Wat moet u doen?
Sluit het klipje op een plek tussen de uittredeplaats en het lek. Zet de daarvoor bestemde kocher, met een gaasje ertussen op de CVL, boven de scheur. Verpak het scheurtje of barstje met een steriel gaasje. Neem daarna contact op.
Voorkomen
Draai het TPV-systeem nooit te stevig op de CVL. Vast is vast. Sluit het klipje alleen op de speciaal verstevigde verdikking op de CVL (“clamp here”).
-
Denk hierbij aan problemen met de Rythmic pomp, een lekkage van het pompsysteen of een TPV-zak die lekt, verkleurd is, of op een andere manier niet goed is.
Wat moet u doen?
De pomp moeten vervangen worden, daarvoor belt u met Eurocept (030-2804271) de leverancier van de pomp.
Bewaar het materiaal dat kapot is. Het materiaal kan opgevraagd worden voor onderzoek.
-
U ziet lucht in het pompsysteem en/of de pomp geeft 'lucht in lijn' alarm. Dit komt doordat de pomp het pompsysteem niet goed afgevuld heeft en er lucht uit de zak in het pompsysteem is gekomen. Het kan ook zijn dat er ergens in het pompsysteem een open verbinding is.
Wat moet u doen?
- Zit de lucht voor het luchtfilter?
- Zet het alarm uit en druk op de ‘Purgeknop’, houd daarbij het filter omhoog en tik hier tegenaan. De lucht wordt weggevangen door de filter. Nadat het 5 - 6 ml is doorgelopen en u geen lucht meer ziet, drukt u op de START-toets om weer verder te gaan met het programma.
- Haal het pompsysteem even uit de pomp en probeer het zachte stukje rubber tussen uw vingers te rollen, de kleine luchtbellen verdwijnen dan meestal. Blijft het alarm bestaan, neem dan een nieuw pompsysteem. Als dit ook niet helpt, stuur de pomp op voor reparatie.
- Zit de lucht (minimaal 3 cm) voorbij het luchtfilter?
- Via het vulprogramma de lucht uit het pompsysteem pompen. Ontkoppel eerst het pompsysteem van de lijn. Sluit dan het klipje en maak op steriele wijze het pompsysteem los van de lijn. Laat dan de lucht er uit pompen. Zet hiervoor de pomp uit en weer aan, kies dan voor de ‘Purge-knop’. Ga na deze handeling verder met het lopende programma.
Hoe kunt u dit voorkomen?
Houd de TPV-rugzak altijd rechtop.
- Zit de lucht voor het luchtfilter?
Alarmen, signalen en technische problemen pomp
Meest voorkomende problemen en signalen
-
- Druk op enter om het alarm uit te zetten.
- Controleer het klepje van het pompsysteem in de pomp, deze moet goed gesloten zijn.
- Wanneer de deksel bij goed is afgesloten, drukt u 2 keer op de starttoets om door te gaat met de voeding.
-
Lage batterijspanning of lege batterij
In het scherm ziet u een halfvolle accu. Het scherm van de lege batterij wordt ongeveer 45 minuten getoond voordat de batterij leeg is. Druk op de beltoets om te bevestigen en om de waarschuwingstoon te wissen. Sluit de pomp rechtstreeks aan op het lichtnet of volg onderstaand advies:
- Om de interne 9 Volt batterij zoveel mogelijk te sparen, is het advies de externe batterij helemaal op te laden en daarna aan te sluiten. Controleer of het accu-symbool zichtbaar is rechtsboven in het display (onder de status indicator van de interne batterij), pas dan is deze goed aangesloten.
Lage batterijspanning
Hierbij word een halfvolle batterij weergegeven. Vervang de interne batterij of sluit aan op de externe batterij of op de netspanning. Druk op de beltoets om te bevestigen en om de waarschuwingstoon te wissen. Na de eerste waarschuwing gaat de batterij nog ongeveer 40 minuten mee bij 300ml/u.
Lege batterij
De cel batterij is leeg.
- Druk op enter om de pomp op pauze te zetten.
- Zet de pomp uit.
- Vervang de batterij.
U kunt het pompsysteem verder laten gaan waar hij was gebleven.
Na het verwisselen van de batterij start u de pomp op en voert u vervolgens de code 0111 in en bevestig deze. Na selectie en bevestiging “hervat na uitschakelen” start de pomp op met behoud van alle instellingen en historie gegevens.
Hoe opladen?
U kunt kiezen of u de pomp oplaadt via een externe batterij (accu) of via netspanning (stopcontact). Laad 's nachts de pomp of via het netstroom, zo weet u zeker dat de pomp blijft werken. Overdag kunt u de externe batterij (accu) gebruiken. Deze kunt u overal mee naartoe nemen.
Sluit nooit de externe batterij aan op zowel de pomp als het netstroom. De pomp wordt dan leeggetrokken.
-
Ongeveer 20 minuten voor het einde van de voeding maakt de pomp geluid en verschijnt een melding op het scherm. Na 10 minuten volgt een herinnering als u modus gebruikt.
Druk op enter om te bevestigen.
-
De hoeveelheid voeding is toegediend of de zak TPV is leeg.
- Druk op de entertoets om de pomp op pauze te zetten.
- Schakel de pomp uit of vervang de zak door op toets 2 of 3 onder het display onder het woordje PROGRAM te drukken.
- Voer de code voor 'zak vervangen' in. 0011 is de standaard fabrieksinstelling voor 'zak vervangen'.
-
Druk op enter om het alarm uit te zetten. De luchtsensor wordt beschermd door de luchtafvoerfilter stroomopwaarts. Als het pompsysteem lucht ontdekt dan kan het zijn dat de filter niet goed was ontlucht. Ontlucht de filter zoals u gewoonlijk. Let tijdens het primen (vullen van het pompsysteem) van de lijn op de juiste positie van de pomp.
-
De modus “Infusie hervatten na vrijgave occlusie” start de infusie automatisch opnieuw wanneer de occlusiedruk verwijderd is.
- Verwijder de oorzaak van de verstopping of controleer of het pompsysteem goed geplaatst is. Wanneer de modus “Infusie hervatten na vrijgave occlusie" niet geactiveerd is, druk op enter om de pomp op pauze te zetten.
- U kunt nu opzoek gaan naar de verstopping.
- Druk 2 keer op de starttoets om de infusie te hervatten.
Stroomopwaarts occlusie of lucht
Druk op enter om het alarm uit te zetten. Controleer of er een occlusie/verstopping of lucht zit in het pompsysteem tussen de pomp en de aangesloten infuuszak. Verhelp de oorzaak om verder te kunnen gaan met de infusie.
Alarmen
U ziet een melding op het scherm en hoort een alarm. De TPV stopt. Druk op de soft toets om het alarmsignaal een uur stil te zetten. De melding blijft op het scherm staan.
Wat te doen bij technische problemen?
Heeft u een probleem met de pomp? Neem dan contact op met Eurocept.
lees meerWat te doen bij technische problemen?
Heeft u een probleem met de pomp? Lees hier wat u kunt doen bij storingsmeldingen, als de pomp niet goed werkt, u problemen heeft met instelling of klachten heeft rondom het infuussysteem.
Op de sticker van de pomp staat het telefoonnummer (035-5288375) van Eurocept. Voor niet urgente zaken kunt u contact opnemen tijdens kantooruren. Buiten deze tijden zijn zij 24/7 bereikbaar als u direct hulp nodig heeft.
Tijdens kantooruren vraagt u via de telefoniste naar de customerservice van de infuuszorg. Zij zullen ervoor zorgen dat u terug gebeld zal worden door een verpleegkundige van Eurocept.
Buiten kantoortijden wordt u na het beluisteren van het bandje doorgeschakeld naar de verpleegkundige die op dat moment bereikbaarheidsdienst heeft. Hij of zij zal u verder ondersteunen en acties uitvoeren.
Tips voor thuis en op vakantie
Werk hygiënisch
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
lees meerWerk hygiënisch
Doordat het lichaam via de CVL met de buitenlucht een verbinding heeft, loopt uw kind kans op een infectie. Vooral tijdens het aan- en afkoppelen van het infuussysteem is er kans op een infectie. Het is daarom belangrijk dat u hygiënisch werkt.
Ook de bacteriën die in het lichaam zitten kunnen in bepaalde situaties via de bloedbaan in de CVL terechtkomen en een infectie veroorzaken. Een infectie op de CVL kunt u herkennen aan hoge koorts, koude rillingen, een rode insteekplaats of pus uit de insteekplaats. U kunt het ook merken door dat uw kind zich ziek voelt. Neem in deze gevallen altijd contact op met het ziekenhuis.
-
U bereidt en bewaart de TPV in een aparte ruimte of slaapkamer. Deze ruimte moet goed schoon zijn. Het is belangrijk om iedere dag stof af te nemen en te stofzuigen. Daarnaast is het belangrijk dat u zelf hygiënisch werkt.
Om de kamer stofvrij te houden adviseren we om geen stoffen gordijnen op de kamer te hangen en bij voorkeur geen vloerbedekking.
De kamer schoonhouden
- zorg dat u iedere dag stofzuigt en dweilt.
- maak iedere dag het werkblad schoon met chloorhexidine in alcohol.
- huisdieren mogen niet op de kamer komen. Ze verplaatsen veel stof wat verontreinigend kan zijn.
- zorg dat u gebruikte materialen direct weggooit. Gebruikte naalden verzamelt u in een naaldcontainer.
- gebruik iedere dag een schone handdoek.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
Op vakantie naar het buitenland
Als u op vakantie gaat moet u van tevoren een aantal dingen regelen. Als uw kind in het buitenland koorts heeft of een verstopping op de CVL, dan adviseren we u om naar de eerste hulp van het ziekenhuis te gaan.
lees meerOp vakantie naar het buitenland
Als u en uw kind naar het buitenland gaan, dan is het belangrijk dat u een brief van de apotheker meeneemt en een medische brief van de KinderMDL-arts.
TPV bewaren buiten de koelkast?
Moet de TPV van uw kind in de koelkast bewaard worden, maar is dat tijdens de vakantie een probleem? Overleg dan met de kinderMDL-arts om te kijken wat er mogelijk is. Wij denken graag met u mee.
Vervoer van voeding en materiaal bij vakantie in het buitenland
Eigen vervoer
Als u met eigen vervoer gaat, regelt u waarschijnlijk alles zelf. We raden aan om een brief (Engelstalig) aan te vragen bij uw apotheker waarin staat dat u medicijnen en infuusvloeistoffen in uw bagage heeft. Dit is voor de douane.
Reisorganisatie
Als u niet met eigen vervoer gaat, maar met een reisorganisatie reist, dan is het belangrijk dat zij voor het boeken van de vakantie al weten dat u extra bagage meeneemt en waarom. U kunt dan met uw reisorganisatie afspreken dat zij zorgen voor passend transport van voeding en materialen van uw huisadres naar uw vakantieadres. Let op: in het bagageruim in een vliegtuig is de temperatuur soms minder dan 0 °c. Er moet dan een ander bagageruim gekozen worden. We raden aan om hier een begeleidende (Engelstalige) brief van uw apotheker bij u te hebben.
Ziek op vakantie
Als uw kind op vakantie koorts, koude rillingen, of een verstopping van de CVL krijgt, moet u hetzelfde doen als thuis. Het is niet te voorspellen hoe een eventuele infectie zal verlopen. Daarom adviseren wij u om altijd naar de eerste hulp van een ziekenhuis te gaan. Laat op de eerste hulp contact opnemen met de kinderafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. Via de kinderafdeling zal de dienstdoende kinderMDL-arts van ons kinderziekenhuis op de hoogte gesteld worden en contact opnemen met de arts in het ziekenhuis waar u op dat moment bent.
Het is daarom goed om een (Engelstalige) brief van de KinderMDL-arts mee te nemen. Daarin staat vaak de diagnose, het medicijngebruik en ook het adres en telefoonnummer waarmee de buitenlandse arts contact kan opnemen. Vraag deze brief op tijd aan (het liefst 6 weken voor uw vakantie). Een S.O.S. hanger, een medic alert penning of een ander soort paspoort met medische gegevens kan ook.
Toedienen medicatie of TPV
Toedienen medicatie in een CVL en afsluiten
Voorbereiding
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
-
Maak het werkblad schoon met met chloorhexidine in alcohol.
Wat heeft u nodig?
Leg de volgende materialen klaar:
- medicatie
- taurocept
- spuit
- optreknaald
- 10 ml spuit NaCl 0,9% (posiflush)
- onsteriele gazen 5x5 en 2 pakjes steriele gazen 10x10
- witte combi lock dopje
- chloorhexidine in alcohol
- groen Curos dopje
Uitleg toedienen medicatie in een CVL en afsluiten
Hier leest u stap voor stap hoe u de medicijnen geeft en hoe de CVL afsluit.
lees meerUitleg toedienen medicatie in een CVL en afsluiten
- Desinfecteer uw handen en wrijf tot de handen droog zijn.
- Haal de verpakking van de NaCl 0,9% spuit en ontlucht de spuit.
- Als de medicatie moet worden opgelost, desinfecteer de benodigde ampullen met onsteriele gazen met chloorhexidine in alcohol, trek het oplosmiddel op en los de medicatie op.
- Sluit de medicatie-spuit af met een wit combi-lock dopje en leg deze klaar voor gebruik.
- Open de pakjes steriele gazen en giet over de gazen chloorhexidine in alcohol
- Als het het programma nog niet aan het eind is, onderbreek de pomp door de stoptoets in te drukken.
- Zet het klipje op de CVL dicht en zorg dat de CVL vrij ligt zodat u er goed bij kunt.
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en laat dit drogen.
- Desinfecteer met de 2 steriele gazen met chloorhexidine in alcohol de bioconnector en de aansluiting van het infuussysteem. Strijk op het eind met allebei de gaasjes van de CVL naar buiten. Laat dit drogen.
- Verwijder het infuussysteem van de bioconnector
- Desinfecteer met 1 gaasje de bioconnector, laat dit 30 seconde drogen.
- Verwijder het dopje van de spuit NaCl 0,9% en houdt de aansluiting van het dopje steriel. Draai de spuit op bioconnector, open het klipje van de CVL en spuit rustig 5 of 10cc in (afhankelijk van de afspraak. Dit heeft te maken met het soort lijn).
- Sluit het klipje, haal de spuit van de bioconnector
- Spuit de medicatie op de voorgeschreven snelheid via de bioconnector in de CVL.
- Zet het klipje weer dicht en verwijder de spuit met medicatie.
- Spuit opnieuw minimaal 5 ml NaCl 0,9% in de CVL en sluit klipje.
- Sluit infuussysteem aan of dien taurocept toe en sluit klepje af.
- Als u het infuus wilt aansluiten, open klipje en zet pomp weer in werking met startknop
Meerdere medicijnen
Als er meerdere medicijnen gegeven moeten worden gaat dat steeds op dezelfde manier. Voor iedere toediening spuit u de CVL met 5cc NaCl 0,9% schoon. Leg hiervoor dan een extra NaCl 0,9% spuit klaar.
Taurosept
Gebruik Taurosept 1x per 24 uur of nadat TPV wordt afgesloten.
Pompsysteem vullen en aansluiten op CVL
Voorbereiding
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
-
Maak het werkblad schoon met met chloorhexidine in alcohol.
Wat heeft u nodig?
Leg de volgende materialen klaar:
- pomp en systeem
- pakje onsteriele gazen (5x5 cm)
- chloorhexidine in alcohol
- 2 pakjes steriele gazen (10x10 cm)
- zak met TPV (controleer de juistheid, houdbaarheid en hoeveelheid)
Uitleg pompsysteem vullen en aansluiten
Hier leest u stap voor stap hoe u de pomp programmeert, de zak voorbereidt, het pompsysteem vult en aansluit.
lees meerUitleg pompsysteem vullen en aansluiten
Pomp programmeren
- Zet de pomp aan met de toets ʘ/О. Toets na de zelftest 0111 en druk op enter.
- Selecteer nieuwe pat/progr. En druk op enter.
- Vul het volume van de hoeveelheid in de TPV- /vocht zak in en druk op enter.
- Vul de toe te dienen hoeveelheid in en druk op enter.
- Tijd voor toenemen: vul 0h30 in, druk op enter.
- Verminderingstijd: vul 1h00 in, druk op enter.
- Totale infusietijd: Vul het aantal gewenste uren in, druk op enter.
- Controleer de ingevulde waardes, pas ze zo nodig aan via 'program'.
Zak parenterale voeding voorbereiden en pompsysteem vullen
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en wrijf totdat de handen droog zijn.
- Zorg dat het pipetje van de zak parenterale voeding helemaal gevuld wordt. Dit doet u door er tegenaan te tikken.
- Verwijder de afdichting van de zak parenterale voeding,
- Desinfecteer het pipetje met een onsteriel gaasje met chloorhexidine met alcohol. Laat dit 30 seconden drogen.
- Open de verpakking van het Rythmic pompsysteem.
- Plaats het pompsysteem in de pomp en sluit het klepje en de pomp,
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en wrijf totdat de handen droog zijn
- Haal de dop van het aanprikpunt van het pompsysteem (spike) en duw de spike met een draaiende beweging in het aanprikpunt van de zak, laat de zak hierbij op tafel liggen.
- Houd de pomp rechtop met de 2 slangetjes naar boven. Houd de purge knop ingedrukt tot het vullen start.
Aansluiten
- Controleer of het klipje van de CVL dicht is en zorg dat dit vrij ligt, zodat u er goed bij kunt.
- Open het pakje steriele gaasjes en giet er chloorhexidine in alcohol over
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en wrijf door totdat de handen droog zijn.
- Desinfecteer de CVL en de bio-connector die op de CVL zit. Doe dit met de steriele gaasjes met chloorhexidine en laat dit 30 seconden drogen.
- Verwijder het eindstukje van het pompsysteem en sluit het pompsysteem aan op de bio-connector. Raak het vrijgekomen stukje niet aan met uw handen.
- Open het klipje van de CVL.
- Zet de pomp aan door 2x op de start/stop knop >/ ǁ te drukken.
- Plaats de pomp met de TPV-zak in de rugtas en maak het pompsysteem vast aan de kleding van uw kind.
Bio-connector vervangen
De bio-connector aan de katheter moet 1 x per week vervangen worden. Lees hier hoe u dat doet.
Afsluitdopje te strak?
Gebruik een kocher (speciale schaar die niet knipt) als het afsluitdopje van het pompsysteem te strak zit. Draai daarmee het dopje wat los en herhaal het desinfecteren.
Bio-connector vervangen en aansluiten TPV op CVL
Voorbereiding
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
-
Maak het werkblad schoon met met chloorhexidine in alcohol.
Wat heeft u nodig?
Leg de volgende materialen klaar:
- pompsysteem
- Ryhtmicpomp
- chloorhexidine in alcohol
- onsteriele gazen 5x5 en 2 pakjes steriele gazen 10x10
- bio-connector
- zak tpv (controleer de juistheid, houdbaarheid en hoeveelheid)
Uitleg vervangen bio-connector en aansluiten TPV op de CVL
Hier leest u stap voor stap hoe u de bio-connector vervangt en de TPV aansluit op de CVL.
lees meerUitleg vervangen bio-connector en aansluiten TPV op de CVL
Systeem en pomp klaarmaken
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en laat dit drogen.
- Open de verpakking van het pompsysteem, de bio-connector en het klepje van de rytmicpomp.
- Desinfecteer de handen met chloorhexidine en laat het drogen.
- Plaats de bio-connector steriel op het infuussysteem.
- Plaats het pompsysteem in de pomp en sluit het klepje met een klik. Prik de TPV aan volgens voorschrift en vul systeem met purge knop.
Aansluiten
- Controleer of het klipje van de CVL dicht is en er een bio-connector op de CVL zit.
- Open het pakje steriele gazen en giet chloorhexidine in alcohol over de gazen.
- Desinfecteer opnieuw uw handen en wrijf tot de handen droog zijn.
- Desinfecteer zorgvuldig met in elke hand een steriel gaas met chloorhexidine, de CVL en de bio-connector, laat dit drogen.
- Houdt de CVL met duim en wijsvinger vast bij het harde gedeelte.
- Verwijder de bio-connector, raak het vrijgekomen stukje niet aan.
- Haal het blauwe afsluitdopje van de nieuwe bio-connector op het pompsysteem.
- Plaats de nieuwe bio-connector met daaraan het infuussysteem, op de CVL.
- Open het klipje van de CVL
- Zet de pomp in werking, bevestig de ingevulde waardes met ok.
Verzorging
Verzorgen uittredeplaats van de CVL
Voorbereiding
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
-
Maak het werkblad schoon met met chloorhexidine in alcohol.
Wat heeft u nodig?
- 2 pakjes steriele gazen 10x10 cm
- 1 afdekpleister
- chloorhexidine in alcohol
- rol tape
Uitleg en aandachtspunten verzorgen uittredeplaats van de CVL
De eerste 6 weken na het plaatsen van de CVL moet de pleister iedere week vervangen worden.
lees meerUitleg en aandachtspunten verzorgen uittredeplaats van de CVL
- Ontbloot de bovenkant van de uittrede plaats van de CVL.
- Was de handen en reinig het werkblad met chloorhexidine in alcohol.
- Open de pakjes gazen en giet er chloorhexidine in alcohol over.
- Desinfecteer uw handen met chloorhexidine in alcohol en wrijf tot ze droog zijn.
- Verwijder de oude pleister en zorg ervoor dat u de uittrede plaats niet met uw vingers aanraakt.
- Inspecteer de uittredeplaats op roodheid, pijn en eventueel vochtverlies.
- Desinfecteer uw handen.
- Desinfecteer met cirkelvormige beweging de uittredeplaats en de omgeving met de steriele gazen met chloorhexidine in alcohol. Werk van binnen naar buiten, dus met steeds grotere cirkels en laat dit drogen. Neem voor iedere beweging een nieuw gaasje.
- Desinfecteer tenslotte ook de eerste 5-10 cm van de CVL met chloorhexidine in alcohol. Begin bij de huid en beweeg het gaas in een richting van de huid af, laat 30 seconde drogen.
- Leg, indien mogelijk, de katheter in een krul en plak af met leukomed T. Raak hierbij de uittredeplaats niet aan.
- Plak zo nodig het infuussysteem vast met een getunneld stukje leukosilk zodat er geen trekkracht komt op uittredeplaats.
Aandachtspunten
- Controleer dagelijks de uittredeplaats van de CVL
- Zolang de hechtingen bij de uittredeplaats zitten, mag er alleen gedoucht worden als de CVL is afgeplakt met tegaderm of leukomed T
- Inspecteer tijdens de verzorging op tekenen van infectie. Is dit het geval of komt er vocht uit de uittredeplaats, neem dan contact op met het ziekenhuis en laat een kweek afnemen van het vocht.
Hickman katheter
Vanaf de 42ste dag (6 weken) na het inbrengen van de CVL mag de hechting rondom de uittredeplaats verwijderd worden. De cuff is dan ingegroeid.
Uw kind mag, als de hechting is verwijderd zwemmen, maar de uittredeplaats moet wel afgedekt worden met tegaderm. De tegaderm verwijdert u weer na het zwemmen.
Statlockpleister vervangen (bij Hickmankatheter)
Voorbereiding
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat er geen huisdieren in de kamer zijn waar u de TPV klaarmaakt en aansluit. Maak de kamer goed schoon en werk hygiënisch.
-
- Verwijder eventuele ringen, horloge en kettinkjes
- Stroop lange mouwen op (maak de polsen vrij)
- Was uw handen met vloeibare zeep. Een stuk zeep is niet hygiënisch.
- Maak eerst uw handen nat onder de kraan, neem dan wat vloeibare zeep en was uw handen.
- Was ook de rug van uw handen en tussen de vingers.
- Droog uw handen zorgvuldig met een schone handdoek of een tissue.
- Desinfecteer hierna uw handen met chloorhexidine in alcohol. Bevochtig uw handen, wrijf ze goed in met het desinfectans en laat ze drogen zonder te ‘wapperen’
- Zorg ervoor dat u altijd werkt met kortgeknipte nagels.
- Als u bijvoorbeeld de telefoon moet beantwoorden of een deur moet sluiten hoeft u niet opnieuw.
-
Maak het werkblad schoon met met chloorhexidine in alcohol.
Wat heeft u nodig?
- steriele verpakking statlock pleister
- 1 afdekpleister
- Pen
Uitleg statlockpleister vervangen CVL
Vervang de statlockpleister om de 3 weken. Hier leest u hoe u dat doet.
lees meerUitleg statlockpleister vervangen CVL
- Ontbloot de kant van de uittrede plaats van de CVL en de huidige statlockpleister.
- Verwijder de pleister van de huidige statlockpleister.
- Open nu aan beide kanten de doorzichtige beschermkapjes van de statlockpleister en verwijder de wing en de katheter uit de statlockpleister (Let op: de katheter ligt nu los!).
- Gebruik het alcoholdoekje uit statlock-pakket en wrijf hiermee over de pleister zodat hij los raakt. Laat de huid daarna even drogen.
- Leg de wing in de nieuwe statlockpleister (pas op dat de katheter niet strak staat) en sluit de beschermkapjes.
- Leg de statlockpleister op de juiste plaats (Let op: katheter niet te strak, maar in klein bochtje) verwijder dan voorzichtig de lipjes van de pleister zodat de pleister kan hechten op de huid en druk aan.
- Schrijf met pen de datum op de pleister. Open de leukomed T pleister en plak deze over de statlockpleister heen zodat hij volledig is afgedekt.
Waar moet u op letten?
- Vervang pleister om de 3 weken.
- Bevestig de CVL onder de statlockpleister met een getunnelde pleister die je plakt op het pompsysteem en aan de kleding.
- Leukomed T vervangen als deze is nat geworden door bijvoorbeeld douchen.