Kijkoperatie
De laparoscopie ofwel kijkoperatie gebeurt onder volledige narcose. Allereerst wordt via een kleine snede onder de navel een speciaal gas in de buikholte geblazen. Hierdoor ontstaat ruimte en krijgt de chirurg goed overzicht. Door kleine sneetjes in de buikwand worden instrumenten ingebracht: vlak onder de navel een buis met een lamp en een camera (de laparoscoop) en aan weerszijden de hulpinstrumenten.
Eerst worden de galgang, die van de galblaas naar de hoofdgalgang loopt, en de bloedvaten van de galblaas opgezocht, afgeklemd en doorgeknipt. Dan wordt de galblaas losgemaakt van de lever en samen met de stenen verwijderd. Het gas wordt uit de buik weggezogen en de wonden worden met enkele hechtingen gesloten.
In een klein aantal gevallen blijkt tijdens de operatie dat het niet mogelijk is om op deze manier veilig de galblaas te verwijderen. Bijvoorbeeld doordat de galblaas te sterk vergroeid is met de omgevende weefsels (door eerdere ontstekingen of buikoperaties) of door een bloeding kan er te weinig overzicht zijn voor de chirurg om veilig te kunnen opereren. Dan wordt alsnog een gewone buikoperate gedaan. U moet er altijd rekening mee houden dat dit ook bij u het geval kan zijn.