Redenen voor curettage

  • Incomplete miskraam. Als dit weefsel niet wordt verwijderd stopt het bloedverlies niet. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan.
  • Na de bevalling. Als er een stukje nageboorte is achtergebleven, of als er een baarmoederontsteking is, kan curettage nodig zijn om het bloedverlies te verhelpen.
  • Baarmoederslijmvlieskanker. Deze vorm van kanker kan een oorzaak zijn van bloedverlies tijdens of na de overgang. Om het vermoeden van kanker uit te sluiten is soms een curettage nodig.

Wat is een curettage?

Een curettage is een ingreep waarbij de gynaecoloog met een soort lepeltje, de ‘zuigcurettage’, een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder verwijdert.

lees meer

Wat is een curettage?

Een curettage is een ingreep waarbij de gynaecoloog met een soort lepeltje, de ‘zuigcurettage’, een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder verwijdert.

De gynaecoloog kan een curettage uitvoeren om tot een diagnose te komen. Dit heet een diagnostische curettage. Het verwijderde weefsel wordt dan opgestuurd voor microscopisch onderzoek.
We doen een curettage ook bij een (onvolledige) miskraam.


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Redenen voor curettage

  • incomplete miskraam
  • achtergebleven nageboorte na de bevalling
  • baarmoederontsteking
  • baarmoederslijmvlieskanker
lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Curettage bij een miskraam


Wanneer een curettage?

We voeren een curettage uit bij een onvolledige miskraam. Als je weet dat je een miskraam krijgt, dan kun je ook voor een curettage kiezen. lees meer

Wanneer een curettage?

We voeren een curettage uit bij een onvolledige miskraam. Als je weet dat je een miskraam krijgt, dan kun je ook voor een curettage kiezen. Dit gebeurt in het ziekenhuis op een operatiekamer met verdoving. Meestal is dit narcose of pijnstilling en slaapmedicatie, maar het kan ook met plaatselijke verdoving. De gynaecoloog rekt de baarmoedermond 6 tot 8 mm op. Hij of zij brengt een slangetje door de baarmoedermond in de baarmoeder. Via dit slangetje wordt de zwangerschap weggezogen. Het is een kleine ingreep.
  • Het voordeel is dat je weet wanneer het gebeurt en je zo controle hebt. Je hebt minder last van pijn.
  • Het nadeel is dat het wel een ingreep is. Mogelijk heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een enkele keer gaat het slangetje door de wand van de baarmoeder (1 op 100). Meestal heeft dit geen gevolgen. Meestal blijf je dan een nacht in het ziekenhuis voor controles en krijg je antibiotica. Zelden (1 op 1000) krijg je na de curettage verklevingen aan de binnenkant van de baarmoeder. Dit is nadelig voor je vruchtbaarheid. Mogelijk heb je hiervoor een andere operatie nodig.
Net als bij een spontane miskraam of een miskraam opgewekt met medicijnen heb je kans dat een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen. Het kan ook zijn dat je hiervoor een tweede curettage nodig hebt. De kans hierop is ongeveer 3%.
Na een curettage kan je geen embryo herkennen in het weefsel dat verwijderd is.

Verloop van de ingreep

Je gynaecoloog bespreekt de voor- en nadelen van een curettage. De gynaecoloog bespreekt ook welke mogelijkheden je hebt voor pijnstilling bij de ingreep. lees meer

Verloop van de ingreep

Voorbereiding

Pijnstilling
Je gynaecoloog bespreekt de voor- en nadelen van een curettage. De gynaecoloog bespreekt ook welke mogelijkheden je hebt voor pijnstilling bij de ingreep. Afhankelijk van je ziekenhuis kan de ingreep worden gedaan met:
  • plaatselijke verdoving (dan neem je van tevoren nog pijnstillers in)
  • sedatie (je krijgt via een infuus pijnstilling en slaapmedicatie, maar je blijft wel zelf ademen)
  • narcose (je krijgt via een infuus pijnstilling en diepere slaapmedicatie, je krijgt beademing)

Vaginale tabletten
Meestal krijg je 2 tabletten Misoprostol voorgeschreven die je zo’n 2 uur voor de ingreep vaginaal inbrengt. Het is hetzelfde medicijn om een miskraam op te wekken. Het zorgt ervoor dat je baarmoedermond al een beetje opengaat. De gynaecoloog kan dan de baarmoedermond wat makkelijker oprekken tijdens de ingreep. Mogelijk voorkomt dit complicaties.
Als je de tabletten te vroeg inbrengt of als je operatie uitgesteld wordt, kan je al last krijgen van bloedverlies en buikpijn.

Bloedafname, anti-D?
Je bloedgroep wordt bepaald om te weten of je anti-D nodig hebt. Ben je rhesus negatief? Dan heb je een injectie met anti-D nodig na de curettage.

Pre-operatieve zorg
Een curettage gebeurt in het ziekenhuis op de dagbehandeling of op de operatiekamer. Je krijgt een afspraak op de pre-operatieve zorg. Met een vragenlijst beoordeelt de arts of verpleegkundige of er aanvullend onderzoek nodig is vanwege de narcose of slaapmedicatie.

Planning
Meestal kan de curettage binnen een paar dagen worden gedaan. Je krijgt informatie over waar en hoe laat je wordt verwacht.

Nuchter?
Je krijgt informatie over wel of niet nuchter zijn. Volg deze instructies goed op.

Opname

Voor veel vrouwen is de opname voor een curettage voor een miskraam beladen. De artsen en verpleegkundigen hebben daar begrip voor en zullen je zo goed mogelijk steunen. Het is niet vreemd als je emotioneel wordt.

Dagopname
Afhankelijk van je ziekenhuis en de soort pijnstilling gebeurt de ingreep op de operatiekamer of op een dagopname. Reken erop dat je een dagdeel bent opgenomen.

Ingreep
De ingreep zelf duurt 10 tot 15 minuten. Als je plaatselijke verdoving krijgt, dan legt de gynaecoloog uit wat hij of zij doet. Je krijgt uitleg en steun. Gebeurt de curettage onder sedatie of onder narcose, dan slaap je en zal je je de ingreep niet herinneren. Je krijgt steun op het moment dat je slaapmedicatie krijgt.

Terug op de afdeling
Als je weer voldoende fit bent, kom je op de afdeling. Je krijgt extra controles. Meestal kan je na een paar uur weer naar huis gaan. Zorg wel dat iemand je ophaalt. Je kan niet zelf autorijden. Als je rhesus negatief bent, krijg je nog een injectie met anti-D. Dat is belangrijk voor een volgende zwangerschap. Je krijgt een afspraak voor nacontrole.

Weer thuis

Na de curettage staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je deze adviezen. lees meer

Weer thuis

Adviezen

Na de curettage staat de baarmoedermond nog een paar dagen open. Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste 2 weken of zolang je bloedverlies hebt:
  • geen tampons gebruiken
  • geen geslachtsgemeenschap hebben
  • niet in bad en niet zwemmen

Bloedverlies en menstruatie

Je kan nog een paar weken wat bloedverlies hebben. De menstruatie komt na 4 tot 6 weken weer op gang, soms later. Komt de pijn vaker terug en heb je ruim bloedverlies? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Mogelijk heb je een rest.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op als je:
  • koorts hoger dan 38 C hebt
  • vaker pijn hebt en ruim bloedverlies
  • en natuurlijk als je vragen hebt of ongerust bent
  • Medewerkers
  • Intranet