Over chemotherapie
Chemotherapie is het behandelen van kanker met cytostatica. Deze medicijnen doden kankercellen of remmen het delen van de cellen. Hierdoor kunnen tumoren kleiner worden of kan de kanker genezen.Contact
Afdeling Medische Oncologie
Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier
Het doel van de chemotherapie
In sommige gevallen is chemotherapie de enige behandeling voor kanker. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van medicijnen met een operatie of bestraling. lees meerHet doel van de chemotherapie
Soms is chemotherapie de enige behandeling voor kanker. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van medicijnen met een operatie of bestraling. Er wordt ook wetenschappelijk onderzoek verricht naar nieuwe behandelvormen. U beslist samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.Chemotherapie gebruiken we op verschillende manieren:
- neo-adjuvante therapie: de medicijnen verkleinen de tumor vóór de operatie of bestraling, zodat verwijdering makkelijker is.
- adjuvante therapie: de medicijnen worden gebruikt na een operatie of bestraling. Deze therapie is bedoeld om uw kans op genezing te vergroten (curatief). De medicijnen zijn bedoeld om kleine uitzaaiingen te doden die zich mogelijk nog in uw lichaam bevinden.
- palliatieve therapie: wanneer genezing niet (meer) mogelijk is, dan kunt u palliatieve chemotherapie krijgen. Deze behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of het verminderen of voorkomen van klachten zoals pijn. Zo kan uw kwaliteit van leven worden verbeterd.
Verloop van de behandeling
Soms kan de behandeling in een dag, soms moet u hiervoor langer in het ziekenhuis blijven. Vaak herhalen we de behandeling meerdere keren. lees meerVerloop van de behandeling
U krijgt de chemotherapiemedicijnen via een infuus, in tabletvorm of via onderhuidse injecties. Als u de medicijnen via een infuus krijgt, dan duurt dit enkele uren tot enkele dagen. Soms kan dit op de dagbehandeling, soms nemen we u hiervoor op. Vaak herhalen we de behandeling meerdere keren, met een rustperiode van enkele weken tussen de behandelingen. We volgen het effect van elke behandeling nauwkeurig.
Soorten cytostatica
Er zijn tientallen verschillende soorten chemotherapie of cytostatica. Afhankelijk van de soort kanker krijgt u één of meerdere soorten. Soms reageert de kanker na een tijdje niet meer op een bepaalde cytostatica. De kanker heeft dan weerstand ontwikkeld tegen het geneesmiddel (resistentie). In dat geval kunnen we besluiten om u met een ander soort cytostatica te behandelen.Bijwerkingen
De chemotherapie valt niet alleen kankercellen aan, maar ook gezonde cellen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. De bijwerkingen verschillen per medicijn en hangen af van uw conditie en lichaam. Uw specialist of verpleegkundige kan u vertellen hoe u kunt omgaan met bijwerkingen.Behandeling Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie
Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen. De hoofdhuid wordt tijdens de behandeling gekoeld door een kap op uw hoofd.
lees meerNa de chemotherapie
Meestal kijkt de arts na 2 of 3 chemokuren of de behandeling goed gaat en de tumor kleiner wordt. De tumor kan ook even groot zijn gebleven. Soms werkt de chemokuur niet. Als dat zo is bespreekt uw arts de mogelijkheden met u.Bijwerkingen en adviezen
U krijgt een behandeling met chemotherapie. De behandeling heeft niet alleen invloed op de kankercellen, maar ook op uw gezonde cellen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Het is belangrijk dat u al uw klachten bespreekt met uw arts.
lees meerBehandeling Ondersteunende medicatie
Om bijwerkingen te verminderen en/of een allergische reactie te voorkomen krijgt u bij een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en/of doelgerichte therapie soms ondersteunende medicatie.
lees meerMaatregelen thuis na chemotherapie
Afvalstoffen van de chemotherapie kunnen tot maximaal een week na de kuur in uw lichaam aanwezig zijn. Hier vindt u adviezen over maatregelen voor thuis na chemotherapie. Bij de informatie over uw medicatie staat hoe lang dat bij u nodig is.
lees meerVoeding tijdens chemotherapie
Tijdens uw behandeling met chemotherapie speelt voeding een belangrijke ondersteunende rol. lees meerVoeding tijdens chemotherapie
Sommige mensen krijgen tijdens de behandeling problemen met eten, eten is vaak niet meer vanzelfsprekend. Als gevolg van de chemotherapie kan u bijwerkingen ervaren zoals misselijkheid, verlies van eetlust, smaakverandering. Daarnaast kan kanker ook in de stofwisseling verandering veroorzaken waardoor u minder eetlust heeft. Of u zulke bijwerkingen of veranderingen gaat ervaren hangt af van de soort kanker, de bepaalde behandeling en uw conditie.
Goed en gezond eten helpt om uw lichaamsgewicht en conditie op peil te houden. En dat draagt bij aan een betere kwaliteit van leven tijdens en herstelvermogen na uw behandeling.
Voor onze voedingsadviezen tijdens en na de behandeling verwijzen wij naar de site voedingenkankerinfo.nl. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid tot ondersteuning van een diëtist.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij chemotherapie. lees meerMeer informatie
Afdeling Medische Oncologie
Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.
lees meer