De meest bekende vorm van acute rugklachten is de spit of acute lumbago. U heeft dan pijn die ineens in uw onderrug schiet, vaak zonder dat u weet waarom. Soms gebeurt het als u lang in een (ongemakkelijke) houding heeft gestaan of gezeten. We denken dat er bij spit kleine scheurtjes in het ligament of in de tussenwervelschijf zitten. De klachten kunnen heel heftig zijn. Meestal zijn ze na 1 of 2 weken weer over. Een pijnstiller kan helpen. Er is geen behandeling voor. Als de pijn na een paar weken niet overgaat, kan deze chronisch worden. Soms wordt de acute rugpijn gevolgd door pijnuitstraling in het been. U kunt dan een hernia hebben. Klachten van een hernia (dus de pijn in het been) verdwijnen meestal vanzelf.
Dit zijn rugklachten met een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld:
Ontsteking van een wervel of tussenwervelschijf
Vaak weten we niet bekend hoe u aan een de ontsteking komt. De oorzaak is meestal een ‘gewone’ bacterie. De laatste tijd zien we steeds vaker tuberculose van de wervel. Dis doet veel pijn. Bij behandeling bestrijden we de verwekker met antibiotica. Soms halen we de ontstekingshaard weg en maken we de wervel na.
Tumor
Sommige tumoren zaaien uit naar de botten (borstkanker, prostaatkanker). Tumoren kunnen ook in de wervels zelf ontstaan (ziekte van Kahler).
Ernstige degeneratie van een tussenwervelschijf
De veranderingen kunnen we op een MRI duidelijk zien, soms met de hulp van contrast in een tussenwervelschijf (discografie). U voelt de klachten diep midden onder in de rug. Ze komen als u uw rug belast en gaan weg als u rust. Het vastzetten van twee wervels aan elkaar of het plaatsen van een kunstdiscus kan helpen.
Ziektes die op reuma lijken, zoals de ziekte van Bechterew.
Aspecifieke lage rugklachten
Dit is de grootste en de moeilijkste groep van rugpatiënten. Aspecifiek betekent dat er geen duidelijke oorzaak is. Foto's laten vaak afwijkingen zien, maar die zijn niet altijd de oorzaak. De behandeling bestaat meestal uit fysiotherapie, manuele therapie, facetblokkades, enzovoort. U kunt hierdoor leren beter met uw klacht om te gaan.
Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?