Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. De botten zijn dunner en minder stevig. Door osteoporose kunnen uw botten minder goed tegen grote belasting. De kans is groter dat u een bot breekt (vooral uw pols en heup) en dat uw botten inzakken (vooral rugwervels). Ongeveer 450.000 Nederlanders hebben botontkalking. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 65 jaar die een botbreuk hebben opgelopen, het risico groter is op het hebben van botontkalking (osteoporose). Osteoporose ontdekken we in de meeste gevallen pas als men iets gebroken heeft. Vrouwen hebben vaker botontkalking dan mannen.

Hoe ontstaat botontkalking?

Uw hele leven maakt uw lichaam nieuw botweefsel aan en breekt oud botweefsel af. Bot is dus een levend weefsel en wordt steeds vernieuwd. Osteoporose ontstaat als er meer bot wordt afgebroken dan wordt aangemaakt. Door deze afbraak verandert de structuur van het bot en neemt de stevigheid af. Het is normaal dat bij het ouder worden de botten brozer worden. Alleen bij bovenmatig botafbraak is sprake van osteoporose.  

Oorzaken

Botontkalking komt vaker bij vrouwen voor, vooral na de overgang. Dit komt doordat vrouwen dan minder vrouwelijk hormoon (oestrogenen) hebben. Oestrogeen is een hormoon dat de botafbraak remt. Daarnaast komt botontkalking bij allerlei ziektes voor, zoals bij een schildklier die te snel werkt, nierziektes, darmziektes of reuma. Ook door medicijnen, zoals prednison, kunt u botontkalking krijgen.

Risicofactoren

Het is niet eenvoudig om aan te geven wie wel en wie geen osteoporose krijgt. Wel zijn er bepaalde factoren die een belangrijke rol kunnen spelen bij het krijgen van osteoporose. Deze factoren verhogen het risico op osteoporose. De belangrijkste risicofactoren zijn:
  • botbreuk na 50e levensjaar
  • bestaande wervelfractuur
  • osteoporose in de familie, voornamelijk heupfractuur bij moeder
  • laag lichaamsgewicht
  • ernstige immobiliteit, minder spierkracht, evenwicht- en loopstoornis
  • gebruik van corticosteroïden, dosering ≥ 7,5 mg prednisonachtige medicijnen per dag
Als er sprake is van één of meerdere van bovengenoemde factoren dan raden wij u aan om een afspraak te maken bij uw huisarts. Bespreek of verder onderzoek naar osteoporose voor u gewenst is.

Risico verkleinen

Gezond eten, beweging en genoeg vitamine D houden het lichaam gezond en de botten stevig en sterk. Het is belangrijk om via voeding genoeg calcium (kalk) binnen te krijgen. Calcium is namelijk één van de belangrijkste bouwstoffen van de botten. Vooral zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en volkorenbrood bevatten veel calcium. Te veel alcohol, zout, koffie en roken hebben een negatief effect op de voordelen van calciumrijke voeding. Naast calcium heeft u ook vitamine D nodig. Dit zorgt ervoor dat het lichaam calcium opneemt. Door de zon maakt de huid vitamine D aan. Daarnaast zit vitamine D in vette vissoorten, bijvoorbeeld haring, zalm en makreel en wordt het toegevoegd aan margarine of halvarine. Regelmatig wandelen of hardlopen draagt bij aan sterke en stevige botten.
Patiëntenzorg Aandoeningen
Resultaten (489)

Filter

  • Medewerkers
  • Intranet