Algemeen
Algemene informatie

Over
Aangeboren tandafwijkingen zijn tandproblemen die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Deze afwijkingen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling en het uiterlijk van de tanden en kiezen. Mogelijke oorzaken van aangeboren tandafwijkingen zijn virale aandoeningen tijdens de zwangerschap, erfelijke factoren, problemen met de stofwisseling, afwijkingen van de ontwikkeling en omgevingsfactoren.
lees meerOver
Aangeboren tandafwijkingen zijn tandproblemen die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Deze afwijkingen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling en het uiterlijk van de tanden en kiezen. Mogelijke oorzaken van aangeboren tandafwijkingen zijn virale aandoeningen tijdens de zwangerschap, erfelijke factoren, problemen met de stofwisseling, afwijkingen van de ontwikkeling en omgevingsfactoren.
Er zijn verschillende soorten aangeboren tandafwijkingen, waaronder:
- Te weinig of te veel tanden: Soms worden er te weinig tanden gevormd (hypodontie) of juist te veel (hyperdontie), wat kan leiden tot ruimteproblemen of onvolledige gebitten. Als er 6 of meer tanden en kiezen ontbreken noemen we dit oligodontie.
- Afwijkingen in de tandstructuur: Dit kan variëren van tanden die verkeerd gevormd zijn, bijvoorbeeld met een vreemde vorm, tot tanden die geen normale structuur hebben. Dit kan komen doordat het glazuur (amelogenesis imperfecta) of tandbeen (dentinogenesis imperfecta) niet goed of helemaal niet ontwikkeld is. Dit kan ook leiden tot een afwijkende kleur van de tanden van geel tot grijs.
- Afwijkingen in de doorbraak van de gebitselementen. Tanden en kiezen kunnen op de verkeerde plek, vertraagd of helemaal niet doorkomen.
Aangeboren tandafwijkingen kunnen soms verband houden met erfelijke factoren of syndromen, zoals het Syndroom van Down, gespleten lip, kaak en/of gehemelte (schisis), ectodermale dysplasie of cleidocraniale dysplasie.
Veelvoorkomende aangeboren tandafwijkingen
Oligodontie
Oligodontie (hypodontie)
Oligodontie (ook wel hypodontie genoemd) betekent dat er te weinig tanden en kiezen zijn aangelegd. Alleen als iemand zes of meer tanden en kiezen te weinig in aanleg heeft, noemen we dit oligodontie. Vaak is oligodontie in de kindertijd al bekend.
lees meerEctodermale dysplasie
Ectodermale dysplasie
Ectodermale dysplasie is een erfelijke ziekte, die de ontwikkeling van de buitenste laag van een embryo beïnvloeden. Deze ziekte kan verschillende delen van het lichaam aantasten die zich ontwikkelen uit het ectoderm, zoals de huid, haren, nagels, zweetklieren, tanden en de ogen.
lees meerAmelogenesis imperfecta
Amelogenesis imperfecta (dentinogenesis imperfecta)
Amelogenesis imperfecta is een ontwikkelingsstoornis van het glazuur. Meestal ontstaat deze glazuurafwijking als de tand of kies nog in ontwikkeling is. Dat wil zeggen: als de tand of kies nog onder het tandvlees ligt en nog niet is doorgebroken.
lees meerCleidocraniale dysplasie
Cleidocraniale dysplasie
Cleidocraniale dysplasie is een aangeboren en erfelijke aandoening van botten. Bij de meeste patiënten is het bot van de sleutelbeenderen en de schedel niet goed ontwikkeld.Ook hebben ze meestal afwijkingen aan het gebit.
lees meerVerwijzing
Verwijzersmodule
Aanmelding voor verwijzing (ATA)
Aanmelding voor het multidisciplaire ATA spreekuur gebeurt op verwijzing via uw tandarts, huisarts of orthodontist.
lees meerAanmelding voor verwijzing (ATA)
Aanmelding voor het multidisciplaire ATA spreekuur gebeurt op verwijzing via uw tandarts, huisarts of orthodontist.
Ook kunnen de gedifferentieerd tandartsen of kaakchirurgen van het centrum voor Mond en Gelaat intern verwijzen.
Indien u voor vrijblijvend consult wenst langs te komen dan kan dit uiteraard, vraag dan bij uw tandarts voor een verwijzing. De spreekuren worden gepland door het secretariaat van de sectie orthodontie.
Chirurgie
De MKA-chirurg ondersteunt de orthodontist en tandarts om afwijkingen aan tanden en kaken te corrigeren. Soms is de afwijking te groot voor correctie met een beugel en kan de kaakchirurg de onderliggende kaakstand met een operatie corrigeren. Tanden en kiezen die ontbreken kunnen door de MKA chirurg worden vervangen met implantaten op volwassen leeftijd.
Klinische genetica
Bij een bezoek aan het ATA spreekuur krijgt u de mogelijkheid tot een consult bij de klinisch geneticus. Het gesprek met de klinisch geneticus sluit aan op uw afspraak bij het spreekuur. Hiervoor is een verwijzing nodig van de huisarts.
lees meerKlinische genetica
Bij een bezoek aan het ATA spreekuur krijgt u de mogelijkheid tot een consult bij de klinisch geneticus. Het gesprek met de klinisch geneticus sluit aan op uw afspraak bij het spreekuur. Hiervoor is een verwijzing nodig van de huisarts.Een voorbeeldverwijzing kan worden opgevraagd.
Veel aangeboren tandafwijkingen, zoals oligodontie, worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. We kunnen onderzoek doen naar deze erfelijke aanleg door middel van DNA-onderzoek.
Tijdens het gesprek met de klinisch geneticus gaan we in op de medische en tandheelkundige voorgeschiedenis van u of uw kind, de familiegeschiedenis en er wordt soms een (beperkt) lichamelijk onderzoek gedaan.
We bespreken de voor- en nadelen van het doen van DNA-onderzoek. U kunt zelf beslissen of u DNA-onderzoek wilt.
Meer informatie over klinische genetica kunt u hier lezen.
Voor meer informatie over bepaalde aangeboren tandafwijkingen en erfelijkheidsonderzoek in het algemeen kunt u www.erfelijkheid.nl bezoeken.
Ondersteunende zorg
Dermatologie
Tandafwijkingen kunnen ook gepaard gaan met afwijkingen aan de huid. Een voorbeeld hiervan is ectodermale dysplasie. Het team heeft korte lijntjes met de collegae van de afdeling dermatologie voor nadere diagnostiek en behandeling.
Psychologie
We begrijpen heel goed dat tandheelkundige behandelingen soms angtig kunnen zijn. Hier hebben wij veel ervaring mee. Laagdrempelig is psychologische ondersteuning beschikbaar voor iedere patiënt waarbij dat gewenst is. Er is een medisch psycholoog beschikbaar binnen het centrum voor mond en gelaat waar ATA onder valt.
Begeleiding en behandeling
Begeleiding en behandeling
Nazorg
Nazorgfase
Controlemomenten
De controle momenten voor het spreekuur zijn per patiënt verschillend, meest voorkomende controle termijn is 3 jaar.
lees meerControlemomenten
De controle momenten voor het spreekuur zijn per patiënt verschillend, meest voorkomende controle termijn is 3 jaar.
Indien u onder behandeling bent bij de orthodontist is er meestal om de 6 weken een controle. Deze controles vinden meestal plaats binnen het Radboudumc, maar kunnen ook als de ingewikkeldheid niet te groot is dichtbij huis worden uitgevoerd in overleg met het ATA team.
Na afloop van de gehele behandeling worden patiënten nog geregeld opgeroepen voor controle van het resultaat.
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening
Expertisecentrum Zeldzame aandoening Aangeboren tandafwijkingen
Heeft uw kind een aangeboren tandafwijking? Dan kunt u voor diagnose en behandeling terecht in het multidisciplinaire centrum voor aangeboren tandafwijkingen. Hier behandelen en begeleiden we kinderen met afwijkingen aan de tanden vanaf hun geboorte tot aan volwassen leeftijd.
bekijk paginaZeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer