Radboudumc en partners ATRO Medical start uniek meniscus-onderzoek

1 november 2024

Als eerste wereldwijd start ATRO Medical een klinisch onderzoek naar de werking van een kunstmatige buitenmeniscus, de laterale meniscus. Dit is een primeur: nog nooit werd een verwijderde laterale meniscus vervangen door een plastic exemplaar, de Artimis® Meniscus Prothese. De zogeheten EARTH studie wordt geleid door orthopedisch chirurg Dr. van de Groes in het Radboudumc te Nijmegen. In totaal mogen 16 proefpersonen een laterale kunstmeniscus ontvangen.

Oplossing voor pijn na meniscus-verwijdering

ATRO Medical en Radboudumc zijn trots op deze primeur. Het onderzoek naar de laterale meniscusprothese is bedoeld om de werking en veiligheid ervan te onderzoeken. Het Nijmeegse bedrijf wil aantonen dat deze ingreep leidt tot substantiële pijnvermindering bij patiënten met chronische kniepijn. Patiënten waarbij eerder al de meniscus (of een deel daarvan) is verwijderd, lopen het risico op langdurige kniepijn, zogenaamde post-meniscectomie-pijn. Duizenden patiënten hebben hier in Nederland last van. En voor slechts enkelen is een chirurgische oplossing toepasbaar. 

Nieuwe schokbreker in de knie

De innovatie van ATRO Medical brengt de schokdempende werking van de natuurlijke meniscus terug in de knie. Het implantaat is gemaakt van polycarbonaaturethaan (PCU), een materiaal dat in de medische wereld bekend staat om de veilige toepassing. Het wordt bijvoorbeeld in de orthopedie en de hartchirurgie toegepast. Dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar en is veilig voor gebruik in het menselijk lichaam. De meniscusprothese wordt geïmplanteerd via een kijkoperatie. Dit is voor orthopeden een herkenbare procedure. De hele ingreep kost minder dan een uur.

Twee jaar begeleiding via de EARTH studie

Binnen het EARTH onderzoek worden proefpersonen geopereerd in het Radboudumc. Ze revalideren daarna onder begeleiding van de fysiotherapeut. Ze worden twee jaar lang door het ziekenhuis gemonitord om de werking van de Artimis® kunstmeniscus vast te leggen. De meniscusprothese is alleen voor onderzoek beschikbaar.

Over ATRO Medical

ATRO Medical is een spin-off van Radboudumc, gevestigd in Nijmegen. Zij ontwikkelen de orthopedische innovatie van het decennium: de eerste kunstmatige meniscus. Lees meer over ATRO Medical.

Meer nieuws


Radboudumc en ATRO Medical starten onderzoek naar AI-gegenereerde kunstmeniscus

1 juli 2024

Het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc start een nieuw project met ATRO Medical: 3D-Printed PCU meniscus Prosthesis.

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Terugblik op de Radboudumc Investment Day

7 oktober 2022

Op 5 oktober kwamen meer dan 100 wetenschappers, investeerders en ondernemers samen op de tweede Radboudumc Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Oost NL en Briskr.

lees meer

ATRO Medical sluit nieuwe financieringsronde af voor de Trammpolin® meniscusprothese

17 december 2021 ATRO Medical kondigt vandaag aan dat het 1,9 miljoen euro heeft opgehaald in een financieringsronde. De Nijmeegse onderneming gebruikt de investering om een tweede klinische studie naar de door het bedrijf ontwikkelde meniscusprothese af te ronden. lees meer

Onderzoek bij patiënten om kniepijn bij verwijderde meniscus aan te pakken

17 november 2021 Patiënten met aanhoudende kniepijn na verwijdering van de meniscus kunnen op drie plekken in Nederland deelnemen aan het AIR2 onderzoek van ATRO Medical, een spin-off van het Radboudumc en DSM lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet