Het Netwerk Duurzame Zorgprofessionals Radboudumc organiseerde op 7 februari een webinar over de impact van voeding op de gezondheid en het milieu. Drie sprekers uit het Radboudumc deelden hun kennis op dit terrein aan ruim 135 toehoorders.
Manon van den Berg, themaleider voeding, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker bij MDL legt het verband uit tussen voeding en gezondheid. Voeding en overgewicht zijn belangrijke factoren in veel chronische ziektes en zorgt voor 8,1% van de ziektelast in Nederland. Gezonde voeding speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekten. De gezondheidszorg zorgt met het initiatief ‘Gezonde Zorg Proef Je’, voortkomend uit het nationale Preventieakkoord, voor een gezonder voedingsaanbod in de zorg.
Marjolijn Duijvestein, MDL-arts, licht aan de hand van feiten de relatie tussen klimaatverandering en gezondheid toe. Onze voedselvoorziening heeft een grote impact op het klimaat, met name de productie van vlees en andere dierlijke producten, maar ook het landgebruik dat hiervoor nodig is. De EAT-lancet Commissie heeft aangegeven dat het consumeren van de grote hoeveelheden rood vlees en andere dierlijke producten niet goed is voor onze gezondheid. Gezonde voeding en duurzame voeding gaan hier hand in hand.
Jaap Buis, contractmanager facilitaire regie, eten en drinken, geeft tot slot in vogelvlucht aan wat er binnen het Radboudumc gedaan wordt op het gebied van gezonder en duurzame voedingsaanbod, bijvoorbeeld door meer duurzame inkoop, het terugdringen van de voedselverspilling, minder frituren en minder zout in de voeding.
Geïnteresseerd om de hele webinar te zien? Klik op de link om de webinar te zien (link openen in Google Chrome of Microsoft Edge).