Over het Radboudumc Onze strategie HealthTech Nexus Nieuws TURBO-beurzen toegekend aan vier medisch-technische onderzoeksprojecten

17 oktober 2024

Radboudumc en de Universiteit Twente (UT) investeren gezamenlijk in vier baanbrekende medisch-technologische onderzoeksprojecten, gericht op het ontwikkelen van technische oplossingen voor medische uitdagingen. Als onderdeel van het langlopende Twente University Radboudumc Opportunities (TURBO)-programma ontvingen vier interdisciplinaire onderzoeksteams, bestaande uit experts van zowel Radboudumc als UT, in totaal €320.000 (€80.000 per project) om hun werk te bevorderen.

TURBO is een belangrijk initiatief binnen het recent gelanceerde HealthTech Nexus strategisch partnerschap tussen Radboudumc en de Universiteit Twente. De toekenning van de TURBO's werd woensdag 16 oktober bekend gemaakt.

De winnaars zijn:

Projecttitel: Blood flow Evaluation After carotid surgical Treatment (BEAT); towards an improved treatment strategy for patients with carotid artery stenosis 

Michel Reijnen (UT) & Anne Saris (Radboudumc)

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 3.000 patiënten met symptomatische halsslagaderstenose, die risico lopen op een beroerte, een carotisendarteriëctomie (CEA), een chirurgische ingreep om plaque uit de slagader te verwijderen.

Twee veelgebruikte technieken voor deze procedure zijn CEA met patchreparatie (CEAP) en een zogenaamde eversietechniek (ET). Het is de keuze van de chirurg om een van beide uit te voeren, maar zij staan voor de uitdaging om de optimale patiëntspecifieke behandelingsselectie te maken, met name met betrekking tot de effectiviteit en veiligheid van de procedure.

Langetermijnstudies suggereren dat CEAP gepaard gaat met een hoger risico op restenose (vernauwing van de slagader) in vergelijking met ET. Het is algemeen bekend dat de manier waarop bloed door slagaders stroomt een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van atherotrombose. Preliminaire resultaten van een pilotstudie toonden significante bloedstromingsrecirculatie aan bij patiënten die recent een CEAP hebben ondergaan, wat mogelijk bijdraagt aan het verhoogde risico op restenose.

Er is daarom een dringende behoefte om beter te begrijpen hoe chirurgische technieken de lokale bloedstroom beïnvloeden en daarmee het risico op restenose. De onderzoekers stellen een multicenterstudie voor (met betrokkenheid van Radboudumc, MST, Rijnstate en ETZ) om de bloedstromingspatronen na de twee verschillende procedures, ET en CEAP, te evalueren. Hun hypothese is dat verstoorde bloedstroming, beoordeeld met behulp van op echografie gebaseerde snelheidsvectorbeeldvorming (US-VVI), meer uitgesproken zal zijn na CEAP, wat mogelijk de hogere restenosefrequentie kan verklaren.

De BEAT-studie zal dienen als een cruciale eerste stap naar het pleiten voor een grotere, gerandomiseerde trial om beide chirurgische technieken direct te vergelijken en te bepalen welke de voorkeur moet krijgen als standaard.

Projecttitel: Combining bubbles and spheres to optimize liver cancer treatment 

Erik Groot Jebbink (UT) & Frank Nijsen (Radboudumc)

Primaire levertumoren behoren tot de meest voorkomende kankers wereldwijd. Helaas kan slechts 10-20% van de patiënten worden behandeld met curatieve methoden zoals chirurgie of transplantatie. Dit laat veel patiënten achter met palliatieve behandelingen, zoals radio-embolisatie (RE). RE houdt in dat kleine radioactieve deeltjes in de bloedvaten van de tumor worden geïnjecteerd. Deze deeltjes blijven daar en zenden straling uit om de tumor te verkleinen.

Het succes van deze behandeling varieert echter sterk, waarschijnlijk door een gebrek aan controle tijdens de procedure. Onderzoekers willen dit nu verbeteren door een patiëntenpilotstudie uit te voeren waarbij onschadelijke microbelletjes worden gebruikt als voorlopers van de radioactieve deeltjes. Eerst zullen er experimenten worden uitgevoerd aan de Universiteit Twente om te onderzoeken hoe microbelletjes reageren met de radioactieve deeltjes. Dit zal worden gevolgd door tests op leverweefsel buiten het lichaam (ex-vivo) om de behandelmethode te optimaliseren. Het project zal eindigen met een pilotstudie om eerste resultaten te verzamelen over de vraag of deze methode in het lichaam kan werken (in vivo).

Dit project combineert de expertise van de Universiteit Twente (ontwikkeling en laboratoriumtesten) en het Radboudumc (klinische studies), waardoor een sterke samenwerking ontstaat en een solide basis wordt gelegd voor grotere toekomstige onderzoeksbeurzen.

Projecttitel: NoveL TUbular Renal Bioreactor for iOn transport (NL -TURBO) 

Dimitrios Stamatialis (UT) & Jeroen de Baaij (Radboudumc)

Patiënten met genetische problemen die de nier-ionkanalen en -transporters in de distale tubulus beïnvloeden, hebben vaak een laag kaliumgehalte (hypokaliëmie) of een laag magnesiumgehalte (hypomagnesiëmie), wat leidt tot toevallen, hartritmestoornissen en spierkrampen. Helaas is er nog geen behandeling beschikbaar voor deze patiënten. Een belangrijk obstakel bij het ontwikkelen van therapieën zijn de beperkingen van de huidige celcultuurmodellen.

Bij Radboudumc zijn tubuloïden gebruikt om iontransport in de verzamelbuis van de nieren te bestuderen. Echter kunnen commerciële celcultuursystemen de driedimensionale omgeving van de niertubulus niet volledig nabootsen, waardoor het moeilijk is om iontransport goed te bestuderen. Daarom is er dringend behoefte aan nieuwe cultuursystemen waarmee iontransportstudies met tubuloïden mogelijk zijn.

Aan de Universiteit Twente zijn holle vezelmembranen ontwikkeld om niercellen te kweken op een manier die de structuur van niertubuli en de stroming van vloeistof nabootst. Het NL-TURBO-project brengt de unieke expertise van Radboudumc en UT samen om een geavanceerd cultuursysteem voor de distale tubulus te ontwikkelen. Deze resultaten zullen worden gebruikt om een subsidieaanvraag voor een consortium voor te bereiden, inclusief academische, maatschappelijke en industriële partners, om een hoogwaardig model voor het bestuderen van nierziekten en het testen van medicijnen te genereren.

Projecttitel: Towards Green Healthcare: A framework to Integrate Environmental Sustainability into Health Technology Assessment 

Shiva Faeghinezhad (UT) & Hugo Touw (Radboudumc)

Dit onderzoeksproject behandelt de paradox dat terwijl gezondheidszorg de menselijke gezondheid beschermt, het ook bijdraagt aan klimaatverandering, wat schadelijk is voor de gezondheid. Het doel is om de gezondheidszorg duurzamer te maken door milieu-impactanalyses te integreren in de evaluatie van gezondheidstechnologieën voor de behandeling van chronische nierziekte (CKD). Specifiek zal het de Life Cycle Assessment (LCA) toepassen, een methode om milieu-impact te beoordelen, op twee soorten dialyse: hemodialyse (HD) in een ziekenhuis of kliniek en peritoneale dialyse (PD) thuis.

De LCA zal alles onderzoeken wat betrokken is bij deze behandelingen, van grondstoffen tot afvalbeheer, inclusief zaken als transport, energieverbruik en wegwerpmaterialen. Tegelijkertijd zal Health Technology Assessment (HTA) worden gebruikt om bestaand bewijs te beoordelen en economische analyses uit te voeren om de kosten en baten van deze behandelingen te begrijpen. Dit zal simulaties omvatten om de individuele patiëntbehoeften te weerspiegelen en de betrouwbaarheid van de bevindingen te beoordelen door middel van gevoeligheidsanalyses.

Inbreng van belanghebbenden zal worden verzameld door middel van interviews om een breed perspectief te waarborgen. 

Het project heeft tot doel een kader te creëren voor de integratie van milieu- en gezondheidsevaluaties, waarbij wordt aangetoond hoe duurzaamheid kan leiden tot groenere oplossingen voor de gezondheidszorg. Het team zal samenwerken met experts uit verschillende vakgebieden om de haalbaarheid van deze aanpak te demonstreren en toekomstige onderzoeksinspanningen te versterken.

Over TURBO

TURBO ('Twente University RadBoudumc Opportunities') is een gezamenlijk subsidieprogramma van de Universiteit Twente en Radboudumc voor medisch-technologisch onderzoek. Het programma maakt onderdeel uit van HealthTech Nexus, de strategische samenwerking tussen Radboudumc en Universiteit Twente op het snijvlak van zorg en medische technologie.

Binnen TURBO ontvangen jaarlijks vier onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc een subsidie van €80.000 om samen te werken aan een innovatief idee. De subsidie helpt onderzoekers hun idee gereed te maken voor een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker, zoals nationale of Europese fondsen en bedrijven binnen het domein van gezondheid en zorg. 

Het programma is in 2017 van start gegaan en heeft al 28 onderzoeksgroepen geholpen voor ruim 2 miljoen euro. Mede dankzij TURBO hebben Radboudumc en Universiteit Twente inmiddels voor meer dan 19 miljoen euro aan gezamenlijke onderzoeksprojecten gerealiseerd.

Wil je meer weten over de TURBO-beurzen, zie TURBO program and grants - Radboudumc (Engels) of Universiteit Twente (TechMed Centrum) (Engels).

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    HealthTech Nexus

Meer nieuws


HealthTech Nexus: Radboudumc en Universiteit Twente slaan handen ineen Verstevigde samenwerking op het raakvlak van medische technologie en gezondheid

15 mei 2024

Radboudumc verstevigt samenwerking met Universiteit Twente in HealthTech Nexus; een knooppunt voor kennisontwikkeling en innovatie. Met de uitnodiging voor andere organisaties om aan te sluiten. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet