Onderwijs Alle scholingen BROK-cursus: certificering en hercertificering

Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch Onderzoekers BROK

E-learning voor het verkrijgen van een BROK-certificaat en voor verlenging van de geldigheid.

lees meer

Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch Onderzoekers BROK

De Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch onderzoekers (BROK©) behandelt wet en regelgeving bij het doen van klinisch onderzoek en is verplicht voor alle onderzoekers die betrokken zijn bij WMO-plichtig mensgebonden wetenschappelijk onderzoek. Voor meer informatie, zie de landelijke NFU-pagina en de NFU-ebrok-pagina.

De BROK-cursus is een e-learning en kan in zijn geheel online doorlopen worden, inclusief een landelijk examen. Tijdens het doorlopen van de landelijke e-learning volg je een centrum specifieke e-learning waar het Radboudumc-beleid ten aanzien van mensgebonden onderzoek wordt behandeld.

Let op! De huidige e-learning gaat stoppen

Het examen moet gehaald zijn op uiterlijk 10 december 2024. Vanaf 1 september 2024 is inschrijven voor de nieuwe e-learning mogelijk. Wanneer mogelijk, wacht dan met inschrijven tot 1 september 2024!

Direct inschrijven

Vind alle instructies met betrekking tot het inschrijven voor de BROK-cursus en herregistratie.

klik hier

Nieuwe BROK® cursus per 1 september 2024

Vind meer informatie en veel gestelde vragen over de nieuwe cursus en de vernieuwde herregistratieprocedure die vanaf 1 september 2024 live gaat.

lees meer

Nieuwe BROK® cursus per 1 september 2024

Nieuwe BROK® cursus: het examen verdwijnt en een andere herregistratieprocedure

Op 1 september 2024 verandert de BROK-cursus, omdat er een nieuwe BROK® e-learning live gaat. De inhoud van de e-learning blijft bestaan uit een basisgedeelte en diverse verdiepingsmodules (niet-WMO onderzoek, geneesmiddelenonderzoek, onderzoek met medische hulpmiddelen en overig WMO-plichtig onderzoek).

De nieuwe cursus zal niet langer worden afgesloten met een formeel extern examen. In plaats daarvan zal je kennis tijdens de cursus online worden getoetst op verschillende momenten. De cursus bestaat uit een basisgedeelte, gevolgd door een toets binnen de cursus. Als deze toets succesvol is afgerond, moet er een verdiepingsmodule naar keuze (o.a. geneesmiddelen of medische hulpmiddelen) gevolgd worden. Ook deze wordt weer afgerond met een toets. De Centrum Specifieke Bijeenkomst (CSB) moet daarnaast afgerond worden volgens UMC-procedures. Na afronding ontvang je, net als voorheen, je BROK®-certificaat, waarop ook zal staan welke verdiepingsmodule je hebt gevolgd. Dit wordt ook opgenomen in het BROK®-register.

De huidige 3-jaarlijkse herregistratie verandert: Na het behalen van het BROK®-certificaat blijft je kennis op peil door middel van een zogenoemde Power App. Deze webapp biedt kleine stukjes inhoud aan. De verschillende werkvormen zorgen voor een gevarieerde, dynamische en interessante leerervaring. Door het regelmatig doornemen van deze kleine stukjes inhoud, blijft je BROK®- certificaat altijd up-to-date. Zelfs als je een overvolle agenda hebt, kun je nog steeds leren met de Power App dankzij de korte interacties.

Afronding huidige BROK® cursus

De livegang van de nieuwe BROK®-cursus is op 1 september 2024. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om in te schrijven bij de huidige BROK®-cursus. Tot 31 december 2024 is de leeromgeving van de huidige BROK®-cursus nog beschikbaar en kun je dus je BROK®-cursus daar nog afronden als je deze hebt aangeschaft vóór 1 september 2024. Een laatste online BROK®-examen zal plaatsvinden op 10 december 2024. Let op: mocht je naar aanleiding van je examens nog bezwaar in willen dienen, kan dat uiterlijk tot 17 december 2024. Daarna kunnen bezwaren niet meer in behandeling worden genomen! We adviseren de cursisten in de huidige BROK®-cursus om de BROK®-cursus zo snel mogelijk af te ronden.

Veel gestelde vragen

Kan ik nog steeds de huidige BROK® cursus aanschaffen na de lancering van de nieuwe cursus op 1 september 2024?

Nee, na de lancering van de nieuwe cursus zal het niet meer mogelijk zijn om de huidige BROK®-cursus aan te schaffen. De huidige BROK®-cursus blijft echter wel beschikbaar tot 31 december 2024 voor cursisten die de cursus reeds hebben aangeschaft. Het enige product dat je nog in de oude omgeving kunt aanschaffen van 1 september tot 1 december 2024 is een herexamen voor de BROK®.

Wat gebeurt er na de lancering van de nieuwe cursus met de huidige cursisten?

Na de lancering van de nieuwe cursus hebben cursisten die de oude cursus hebben aangeschaft toegang tot de huidige cursusomgeving tot 31 december 2024. Ze kunnen binnen de 'oude' omgeving ook nog examen of herexamen doen tot en met het laatste examen op 10 december 2024.
Let op: alles moet vóór 31 december 2024 worden afgerond om nog via de huidige (oude) omgeving de BROK® af te ronden. Dat geldt voor de e-Learning (modules op 100% en nieuwsberichten gelezen), CSB compleet afgerond en het examen moet gehaald zijn op uiterlijk 10 december 2024. Mocht dat niet lukken, dan moet je opnieuw beginnen in de nieuwe BROK®.

Is de structuur van de nieuwe cursus te vergelijken met de oude cursus?

Nee, de structuur van de nieuwe cursus zal anders zijn dan die van de oude cursus. De nieuwe cursus zal bovendien niet worden afgerond met een formeel extern examen, maar omvat een toets binnen de BROK® omgeving die gedaan kan worden zonder extra kosten.

Kan ik mijn voortgang van de oude cursus overdragen naar de nieuwe cursus?

Nee, voortgang binnen de cursus wordt niet meegenomen als je ervoor kiest toegang te krijgen tot de nieuwe cursusomgeving.

Wat gebeurt er als ik de oude cursus heb afgerond en het examen heb behaald?

Als je de oude cursus hebt afgerond en het examen hebt behaald, blijft je certificering 3 jaar geldig.

Kan ik ervoor kiezen om over te gaan naar de nieuwe BROK®-cursus als ik de oude BROK®-cursus nog niet heb afgerond?

Ja, cursisten die al een cursus hebben aangeschaft kunnen kiezen of ze hun cursus, met examen, willen afronden in de oude omgeving (laatste mogelijkheid op 10 december 2024) of dat ze verder willen in de nieuwe omgeving zonder examen, mits hun aangekochte product nog niet verlopen is. Dit geldt enkel voor de gehele BROK®, niet de herregistratiemodule.

De voortgang in de oude cursus wordt niet meegenomen naar de nieuwe cursus. Je begint dus opnieuw, maar je hoeft geen formeel BROK®-examen af te leggen. Meer informatie over de wijze waarop deze toegang aangevraagd kan worden volgt nog. Let op: het later afronden van de BROK®-  cursus in de nieuwe omgeving is natuurlijk alleen een optie als je bijvoorbeeld nog niet gestart bent met je onderzoek (de eisen die er zijn in de UMC’s rondom BROK®-certificering blijven gewoon van kracht).

Ik heb een verlopen BROK®-certificaat. Is het handiger om te wachten op de nieuwe cursus of moet ik nog beginnen met de oude BROK®-cursus?

Als het BROK®-certificaat is verlopen zou je kunnen overwegen om te wachten op de nieuwe BROK®- cursus. Echter, het is belangrijk om na te gaan of het voor jouw werkzaamheden mogelijk is om voor een periode niet BROK®-gecertificeerd te zijn. De eisen rondom BROK®-certificering in de UMC’s blijven gewoon van kracht. Als dit geen optie is, dan adviseren we je om zo snel mogelijk het BROK®- examen af te leggen of de herregistratie af te ronden. BROK®-examens kunnen tot uiterlijk 10 december 2024 worden gevolgd.

Mijn BROK®-certificaat verloopt bijna. Is het handiger om te wachten op de nieuwe cursus of moet ik nog beginnen met de oude BROK®-cursus?

Als het BROK®-certificaat verloopt vóór 1 september 2024 dan adviseren we om zo snel mogelijk de herregistratiemodule te volgen in de huidige BROK®-omgeving. Verloopt het BROK®-certificaat na 1 september 2024, dan kun je instromen in de PowerApp van GCP-central. Deze PowerApp zal de huidige herregistratie vervangen.

Hoe kan ik inloggen in de nieuwe BROK®-omgeving?

Er is nog geen webpagina ingericht voor de nieuwe BROK®-cursus. Er volgt zo snel mogelijk een bericht waar cursisten zich kunnen aanmelden voor de nieuwe BROK® cursus. Houd hiervoor deze NFU-website in de gaten.

Meer informatie?

We hopen dat deze informatie duidelijkheid verschaft over de aankomende veranderingen in de BROK®-cursus. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om je vraag te mailen naar BROK@radboudumc.nl


Elke 3 jaar Hercertificering

Om je certificering na 3 jaar te verlengen, moet je vóór de datum van aflopen een online herregistratie voltooien. Wil je hiervoor een tijdige reminder ontvangen? Klik dan op ‘lees meer’.

lees meer

Elke 3 jaar Hercertificering

Onderzoekers in het bezit van een BROK-certificaat kunnen hun geldigheid controleren in het nationale BROK-register.

Ben je te laat met de herregistratie, dan moet je de gehele cursus opnieuw volgen, inclusief het examen! Om een reminder te krijgen, moet je jouw certificaat vastleggen in jouw online Kwaliteitspaspoort. Volg daarbij deze instructies.


In het kort

  • De totale cursus duurt ca. 26 uur. Een herregistratie duurt ca. 5 uur (incl. de Radboudumc-specifieke e-learning van 2 uur).


  • Voor wie?

    De BROK is verplicht voor onderzoekers die betrokken zijn bij WMO-plichtig onderzoek. Onderzoekers dienen bij aanvang van de studie (of studiehandelingen) BROK-gecertificeerd te zijn.

    De BROK wordt geadviseerd voor onderzoekers betrokken bij niet-WMO-plichtig onderzoek. Deze onderzoekers zijn wel verplicht de Radboudumc specifieke e-learning over mensgebonden wetenschappelijk onderzoek af te ronden.

    Voor meer informatie over scholingsvereisten, zie de beleidslijn Scholing.


The English BROK course

The BROK course is also available in English. go to English page

Vragen

Neem contact op met de BROK-coördinator van het Radboudumc.

stuur een e-mail
  • Medewerkers
  • Intranet