Vorige week (donderdag 14 november) vond de tweede dag van het verpleegkundig congres Over de Bogen plaats. Net als de dinsdag ervoor stond de dag in het teken van duurzame zorg. Duurzaam vanwege de impact op het klimaat maar ook duurzaam als het gaat om de inzet van verpleegkundigen.
De hal in het Experience Center stroomde 14 november al snel vol met enthousiaste deelnemers. Deels kwamen ze vanuit de organiserende partijen zoals de HAN, het Radboudumc, het Rijnstate, de ZZG zorggroep, Stichting De Waalboog en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Maar ook andere zorginstellingen waren vertegenwoordigd.
Prijzen
Naast interessante lezingen en workshops werden er tijdens het congres drie prijzen uitgereikt aan mooie initiatieven. Alle prijswinnaars ontvingen 500 euro.
Lenny Tange (foto) won samen met Marleen Lovink De Waal professionaliseringsprijs
De Waal professionaliseringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoek ter bevordering van de positionering en professionalisering van het verpleegkundig vak. Dit jaar ging de prijs naar
naar promovenda Lenny Tange en verpleegkundig onderzoeker Marleen Lovink van Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc voor de implementatie van de SBAR-methode in het verpleeghuis.
SBAR (Situation, Background, Assessment en Recommendation) is een methode om gestructureerd te communiceren bij acute situaties. Bijvoorbeeld als een verpleeghuisbewoner plotseling lichamelijk of geestelijk verslechterd. Goede communicatie tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen is dan heel belangrijk. Ondanks de bewezen effectiviteit en de eenvoud van de SBAR, lukt het verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen niet of onvoldoende om de SBAR te implementeren. Het onderzoek van Lenny en Marleen heeft inmiddels inzichtelijk gemaakt dat de rol van de verpleegkundige als leider een cruciale rol betreft.
Ingrid Heijnen won De Maas implementatieprijs
De Maas implementatieprijs is bedoeld voor een verandering die door een professional is geïnitieerd en leidt tot een vernieuwing in de praktijk. Deze editie ging de prijs naar het verkorten van de nuchterduur met het ‘Limondaproject’ van verpleegkundig wetenschapper Ingrid Heijnen van het Radboudumc.
Samen met collega’s Harm van Noort, Getty Huisman-de Waal, Edwin Dierselhuis, Maartje Frijlink, Marga Goossen en Jannie Toussaint-Olde Hengel heeft Ingrid uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van het drinken van een glas limonade twee uur voor een orthopedische ingreep. De eenvoud van de oplossing gecombineerd met het bewezen effect op zowel patiëntcomfort als veiligheid maakt dit project bijzonder en waardevol. De jury was verder positief over het gestructureerde implementatieproces waarbij vele stakeholders zijn betrokken.
De Rijn netwerkzorgprijs werd uitgereikt aan verpleegkundige Saskia Claassen van Allerzorg (specialist in zorg thuis, red.) met het project ‘Ziekenhuis op Wielen’. Patiënten die wat minder goed ter been zijn worden door verpleegkundig specialisten van Allerzorg thuis geholpen bij wondzorg en huidzorg. Door de mensen thuis of in het verpleeghuis te behandelen, kan een opname in het ziekenhuis worden voorkomen. De jury noemde het een mooi project waarin medisch specialistische zorg in een transmuraal netwerk wordt geboden.
Over de Bogen
Over de Bogen is hét verpleegkundig congres in de regio Nijmegen, georganiseerd door de HAN, het Radboudumc, Rijnstate, ZZG Zorggroep, De Waalboog en CWZ. Het congres bestaat uit 2 evenementen waarbij verpleegkundig perspectieven centraal staan. Dinsdag 12 november vond het congres plaats bij de HAN in Nijmegen. Dit symposium was speciaal gericht op transmurale zorg, langdurige zorg en wijkverpleging. Benieuwd naar deze dag? Lees dan hier meer