Bekijk hieronder alle events van de Radboudumc Health Academy.
Wilt u zelf een event organiseren? Neem dan contact met ons op.
Aanvang: 09.45
In de tandheelkunde zijn we steeds vaker geneigd om implantaten te plaatsen wanneer er een tand of kies verloren gaat of een prothetische voorziening retentie problemen geeft. Deze veelal relatief eenvoudige en succesvolle behandelingen komen in een ander perspectief te staan wanneer de patiënt al wat ouder is. Veel ouderen kampen met 1 of meerdere aandoeningen (multimordiditeit) waarvoor zij veelal meerdere medicamenten moeten gebruiken (polyfarmacie). Deze aandoeningen en medicatie in combinatie met fysieke en cognitieve beperkingen zorgen voor medische tandheelkundige interacties die de mondgezondheid (wortel cariës, afgebroken elementen, endodontische problematiek, parodontaal verval, peri implantitis etc) en de tandheelkundige behandelingen en nazorg in het bijzonder voor de reeds aanwezige implantologische voorzieningen en of de nog te plaatsen implantaten complex kunnen maken. Temeer als de patiënt ernstige fysieke en of cognitieve beperkingen heeft. Hierbij speelt niet alleen de vraag of men er verstandig aan doet nog implantologische te behandelen maar ook hoe we de oudere implantaten functioneel houden en wat men moet doen als er complicaties optreden bij oudere implantaat systemen. In deze duo presentatie zullen de gerodontologie en implantologie samengebracht worden aan de hand van een aantal praktijk voorbeelden die hopelijk herkenbaar zijn en u meer handvatten geven om juist wel of niet te handelen op basis van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen in de implan-tologie en gerodontologie.
Hugo de Bruyn is tandarts opgeleid aan de KULeuven (1983) en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1987. Hij behaalde de master parodontologie aan de Universiteit van Lund Zweden in 1988 en vestigde zich als parodontoloog in Brussel tot 2004. Na vele jaren activiteit in eigen opleiding-centrum en talrijke bestuurlijke functies werd hij erkend specialist parodontoloog (België) en hoogleraar parodontologie aan de UGent in 2004. Als cöordinerend stagemeester van de erkende specialistenopleiding Parodontologie en Orale Implantologie leverde hij 40 parodontologen af, die werkzaam zijn nationaal en internationaal. Sinds 2017 is hij hoogleraar parodontologie en orale implantologie en afdelingshoofd van de Tandheelkunde van het Radboudumc. Zijn researchinteresse ligt op vlak van orale implantologie en meer bepaald de patiënt-gerelateerde uitkomsten.
prof. dr. Anita Visser (tandarts Maxillofaciale Prothetiek/ tandarts Geriatrie) studeerde in 1996 af aan de KUN. Na haar afstuderen werkte ze als tandarts angstbegeleiding en tandarts MFP binnen de afdeling MKA van het UMCG waar zij tot medio 2021 senior stafmedewerker was. Zij heeft daar 25 jaar actief geparticipeerd in de multidysciplinaire teams voor de oligodontie, de implantologie, de MFP en de implantologie. In 2009 is zij aan de Universiteit van Groningen gepromoveerd op het proefschrift;“care and aftercare for implant retained prostheses” waarna zij als co promotor diverse promovendi begeleidde en begeleidt en zij steeds nauwer betrokken raakte bij het academische onderwijs voor de gerodontologie. Op 1 april 2019 werd benoemd tot hoogleraar Gerodontologie. In september 2021 heeft zij de MKA verlaten om zich fulltime op de gerodontologie te kunnen richten binnen de RUG en het Radboud UMC.
Welkom bij Onderwijs
Bekijk hieronder alle events van de Radboudumc Health Academy.
Wilt u zelf een event organiseren? Neem dan contact met ons op.