Doelmatige en gepersonali­seerde mondzorg hoe bereiken we dat?

Aanvang: 11.45

Abstract

Het leveren van gepersonaliseerde en doelmatige goede zorg is iets wat zorgverleners dagelijks proberen na te streven in de praktijk. Deze begrippen zijn echter ruim te interpreteren en worden door iedere zorgverlener op eigen wijze toegepast. Het uitdrukken van kwaliteit van gepersonaliseerde zorg is dan niet eenvoudig en kan vanuit verschillende oogpunten bekeken worden. De betrokken partijen binnen de Nederlandse tandheelkunde; de patiënten, mondzorgverleners, beroepsverenigingen, universiteiten, universiteiten, zorgverzekeraars en politiek den Haag, hebben zo hun eigen prioriteiten en belangen binnen dit spanningsveld.

Een groot deel van de Nederlandse samenleving bezoekt de tandarts voor controle, preventie en eventueel behandeling. Deze verrichtingen worden bijgehouden in het patiënten journaal waar onderzoek mee verricht kan worden. De afgelopen jaren hebben er een groot aantal praktijken zich verzameld in het Practice base research Netwerk Nijmegen, met wiens gegevens groot onderzoek is gedaan naar levensduur van grote aantallen restauraties en decision making. Deze uitkomsten hebben ons, naast de levensduur van restauraties, ook veel inzicht verschaft in de betrokken risicofactoren. Zorgverzekeraars hebben geen inzicht in patiënten journaals, maar zien wel de verstuurde declaraties. Voor de jeugd is dit een compleet beeld, omdat verre weg de meeste behandelingen voor de jeugd in de basisverzekering zitten. Voor de mondzorg voor volwassenen is het beeld minder uitgebreid door de aard van de aanvullende verzekering. Mondzorg voor een jeugdige kost gemiddeld € 180 per jaar en voor kinderen uit achterstandswijken € 300 per jaar.

Er is echter een enorme spreiding die praktijk gebonden is, wat de vraag oproept of de geboden mondzorg aanbod of vraag gestuurd is. Ook doelmatigheid en effectiviteit zijn vragen die gesteld kunnen worden bij bepaalde vormen van preventie Drs. Laurens Tinsel en dr. Mark Laske zullen hun onderzoeksbevindingen bespreken en kwesties binnen het bestaande spanningsveld bediscussiëren.

Leerdoelen

  • Tijdens deze presentatie zullen de klinische resultaten uit het practice research netwerk Nijmegen worden besproken en u meer inzicht geven in de praktijk-, patiënt en tandgerelateerde risicofactoren die u zullen ondersteunen in het verlenen van persoonsgerichte zorg.
  • Vanuit analyse van declaratiegegevens wordt u de kans geboden om bij uzelf na te gaan of de door u geboden zorg passend is en of uw praktijkvoering met betrekking tot preventie meer aanbod- of vraaggestuurd is.

dr. Mark Laske

Opleiding en andere activiteiten:

  • Master of Science Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, afgerond Juli 2013.
  • PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen, afgerond April 2019. Onderwerp: Decision making, risicofactoren en overleving van restauraties (practice based research)
  • (Assessor I binnen Tandheelkundige FaculteitVereniging Nijmegen (2011-2012))

Werkervaring:

  • 2013-2019: Part time als algemeen practicus in Dronten en Lelystad
  • 2013-2019: Part time Tandarts Maxillo Faciale Prothetiek (MFP) binnen CBT Radboudumc
  • 2013-2019: Part time PhD (zie hierboven)
  • 2019-heden: Part time tandarts in algemene praktijk in Oslo
  • 2019-heden: Part time Post doc Radboudumc: Practice based research: Bouwen van data infrastructuur voor onderzoek en het uitwisselen van gegevens tussen de eerste lijn geneeskunde en tandheelkunde.

drs. Laurens Tinsel

Laurens Tinsel studeerde in 1985 als tandarts af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 1985 tot 2006 is hij als officier tandarts werkzaam bij het Koninklijke Landmacht, waar hij diverse management functies heeft vervuld. Gedurende zijn gehele militaire loopbaan is hij parttime verbonden aan de afdeling Kaakchirurgie, Bijzondere tandheelkunde en Parodontologie op het Centraal Militair Hospitaal. Van 1990 tot 1998 wordt hij eveneens parttime voor de parodontologie opleiding gedetacheerd bij de afdeling parodontologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1996 volgt, na zijn uitzending naar Bosnië, de erkenning als Parodontoloog door het Consilium Parodontologicum van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) evenals zijn bevordering tot kolonel-tandarts voor de functie Chef Militair Tandheelkundige Dienst. In 2004 beëindigt hij zijn werkzaamheden in het Centraal Militair Hospitaal en gaat één dag per week werken op de Paro Praktijk Utrecht. In 2006 neemt hij ontslag bij Defensie en maakt de volledige overstap naar de Paro Praktijk Utrecht.

Vanaf 2014 bouwt hij geleidelijk zijn werk bij de Paro Praktijk Utrecht af en start als adviserend tandarts Zilveren Kruis eerst parttime en later fulltime. Vanaf 2017 vervuld hij ook de functie van adviserend tandarts bij Zorgverzekeraars Nederland. In 2022 stopt hij in de Paro Praktijk Utrecht met zijn klinische werkzaamheden. Naast parodontologie is hij ook opgeleid in de forensische odontologie bij het Armed Forces Institute of Pathology (AFIP) in Washington. In 2001 is hij door de arrondissementsrechtbank in Arnhem beëdigd als vast getuige deskundige in de forenische odontologie. In 2002 werd de opleiding forensische geneeskunde op de Netherlands School of Public Health (NSPH) met goed gevolg afgerond, waarna hij in 2004 als kernlid toe trad tot het Rampen Identificatie Team van de Nederlandse Politie. Hij is in die hoedanigheid vele keren uitgezonden in binnen en buitenland voor slachtofferidentificatie.

Onderwijs Alle events

Bekijk hieronder alle events van de Radboudumc Health Academy.

Wilt u zelf een event organiseren? Neem dan contact met ons op.

Resultaten (4)

Filter


E-mailalert instellen

Er is een mail verstuurd. Klik op de link in de mail om je e-mailalert te activeren.
Er is iets misgegaan
Er is iets misgegaan bij het opvragen van deze pagina
E-mailadres *
  • Wilt u e-mail updates ontvangen?

    Selecteer hier hoe vaak je e-mailalerts wil ontvangen.

  • Medewerkers
  • Intranet