Over infectiepreventie
Als student geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde of biomedische wetenschappen kom je in aanraking met patiënten en patiëntmaterialen. Bij deze contacten kun je blootgesteld worden aan bacteriën en virussen. lees meerOver infectiepreventie
Als student geneeskunde, tandheelkunde, mondzorgkunde of biomedische wetenschappen kom je in aanraking met patiënten en patiëntmaterialen. Bij deze contacten kun je blootgesteld worden aan bacteriën en virussen. Hierdoor loop je het risico dat je een infectie krijgt. Ook kun je infecties verspreiden onder collega’s of patiënten. Om blootstelling en/of verspreiding te voorkomen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s die je loopt en de maatregelen die je kunt nemen.Meer weten of een afspraak maken?
Bel de Arbo- en Milieudienst (AMD) op (024) - 361 54 00 of vul het formulier in.Basismaatregelen
In veel gevallen kan infectie voorkomen worden als men zich houdt aan basisregels op het gebied van:- handhygiëne
- persoonlijke hygiëne
- kledingvoorschriften
- persoonlijke beschermingsmiddelen
- veilig omgaan met (mogelijk) besmettelijke materialen
Basismaatregelen
Lees over de basismaatregelen ten aanzien van infectiepreventie op Qportaal.Hoe voorkom je verspreiding onder patiënten en/of collega’s?
Heb je zelf een infectie? Of heb je onbeschermd contact gehad met MRSA of TBC? Meld dit dan bij je leidinggevende en de Arbo- en Milieudienst (AMD). lees meerHoe voorkom je verspreiding onder patiënten en/of collega’s?
Heb je zelf een infectie? Of heb je onbeschermd contact gehad met MRSA of TBC? Meld dit dan bij je leidinggevende en de Arbo- en Milieudienst (AMD) en kijk samen wat nodig is om verspreiding te voorkomen. Soms betekent dit een tijdelijk verbod voor het werken met patiënten.Heb je direct contact met patiënten, neem dan jaarlijks de griepprik.
Zie ook:
Melding infectie medewerkers
TBC protocol
MRSA
AIDS en andere via bloed overdraagbare aandoeningen
Hoe bescherm je jezelf?
Houd je aan de hygiënevoorschriften. lees meer op QportaalScreening infectieziekten
Tijdens de studie word je door de Arbo- en Milieudienst (AMD) gescreend op infectieziekten die voor jouw studie van belang zijn. lees meerScreening infectieziekten
Tijdens de studie word je door de Arbo- en Milieudienst (AMD) gescreend op infectieziekten die voor jouw studie van belang zijn. Je krijgt hier tijdig informatie over en de afspraken die hiervoor nodig zijn, vind je terug in jouw rooster.Je krijgt van de Arbo- en Milieudienst te horen of en waarvoor je dient langs te komen.
Een prikaccident en dan?
Heb je een prikaccident, dan is het belangrijk direct actie te ondernemen. Zie hiervoor het protocol prikaccidenten van het Radboudumc (of van de instelling waar je op dat moment stage loopt). lees meer op QportaalNaar het buitenland waar moet je op letten?
Tijdens je studie is de kans groot dat je voor stage of vakantie naar het buitenland gaat. Dit kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen lees meerNaar het buitenland waar moet je op letten?
Tijdens je studie is de kans groot dat je voor stage of vakantie naar het buitenland gaat. Dit kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Laat je deskundig adviseren. Denk ook aan voorzorgsmaatregelen tegen HIV (PEP-profylaxe).www.radboudtravelclinic.nl
www.niih.nl
Heb je in het buitenland in een ziekenhuis gewerkt of ben je er opgenomen geweest? Dan is er mogelijk een MRSA en/of TBC-screening nodig. Neem hiervoor contact op met de Arbo- en Milieudienst (AMD).
Lees meer op Qportaal: melding infectie medewerkers