Tandartsen, medisch specialisten of huisartsen kunnen patiënten voortaan via een nieuwe online module verwijzen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).
Het CBT is bedoeld voor mensen met bijzondere tandheelkundige problemen. U kunt voor de volgende aandachtsgebieden patiënten verwijzen:
- maxillofaciale problematiek: mensen met aangeboren afwijkingen in mond en kaak, zoals schisis, missende tanden, afwijkingen aan tandglazuur of tandbeen, of verworven afwijkingen als een hoofd-hals tumor of een ernstige verwonding.
- angstbegeleiding en gehandicaptenzorg: mensen met extreme angst voor de tandartsbehandeling, kokhalsproblematiek, een psychische of psychiatrische stoornis, complexe medische problemen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
- gnathologie: mensen met orofaciale pijn en disfunctie, bijvoorbeeld pijnlijke kaken door een aandoening, hoofdpijn door een aandoening van de kaakgewrichten of kauwspieren, knappend of krakend kaakgewricht of tandenknarsen of kaakklemmen.
Let op: het CBT is géén kliniek voor implantologie of narcoses. Deze behandelingen zijn mogelijk, maar als weloverwogen onderdeel van een traject. Het CBT focust bijvoorbeeld op angstreductie; een narcose is geen evidente, primaire keuze bij angstige patiënten. Ook zet het CBT in op bredere diagnostiek, preventie en welbevinden.
Goede en snelle screening
Lange tijd was verwijzing naar het CBT alleen mogelijk per mail of post. Dat kan sinds 1 oktober 2022 alleen nog maar via het online formulier. Het formulier bevat alle benodigde invulvelden – én de mogelijkheid om foto’s en andere bestanden toe te voegen – om beter en sneller te bepalen óf en welke zorg uw patiënt bij het CBT kan krijgen.
Meer informatie en verwijzen
Meer informatie over het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde vindt u op onze website. Verwijzen kan dus online, via de verwijsmodule CBT. Het is de bedoeling dat in vanaf voorjaar 2023 verwijzing naar het CBT ook via Zorgdomein mogelijk is (overige zorgvragen MKA). Wijst u uw patiënt er wel op dat ze voor de zorg van het CBT een eigen bijdrage en eigen risico moeten betalen en dat ze tijdens hun behandeltraject bij het CBT een eigen huistandarts moeten aanhouden?
Meer nieuws
Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag
10 juli 2024Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.
lees meerPassende zorg op de Intensive Care
1 maart 2024Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.
lees meer