20 december 2021

Het is nu gebruikelijk dat kraamvrouwen na een keizersnede na 3-4 dagen ziekenhuisopname naar huis mogen. Sinds kort mogen deze vrouwen met hun baby onder bepaalde voorwaarden al eerder het Radboudumc verlaten.

Er is geen wetenschappelijk bewijs om kraamvrouwen na een keizersnede lang opgenomen te houden om betere zorg te geven en om daar de complicaties mee te voorkomen. De grootste complicatie na een keizersnede is een infectie (dit gebeurt bij circa 1,5 % van alle keizersnedes) en die treedt meestal pas na 1-2 weken op. Enkele risicofactoren hierbij zijn: hoog BMI, roken en een spoedkeizersnede. Sinds najaar 2021 kunnen kraamvrouwen die aan alle voorwaarden voldoen én dit zelf willen op de dag ná de keizersnede naar huis.

Onder welke voorwaarden?

Vervroegd ontslag op dag 2 van de ziekenhuisopname is mogelijk onder enkele voorwaarden:

  • de keizersnede was gepland
  • de kraamvrouw had een ongecompliceerde zwangerschap en keizersnede
  • er zijn geen tekenen van hypertensie, verdenking op pre-eclampsie, diabetes of andere comorbiditeit
  • het BMI van de kraamvrouw is lager dan 35
  • de kraamzorg thuis is geregeld

Kortom: het is alleen mogelijk als het verantwoord is en er geen complicaties te verwachten zijn.

Adviezen en werkafspraken voor kraamzorg en verloskundige thuis

Om de kraamvrouw thuis de juiste zorg te kunnen bieden gedurende 8-10 dagen na de keizersnede, heeft het Radboudumc scholing aangeboden aan kraamzorg en andere professionals uit de eerste lijn. De volgende adviezen en werkafspraken voor de kraamzorg en verloskundige thuis zijn daarbij afgesproken:

  • Er is geen extra zorg nodig voor de kraamvrouw in de zin van handelingen en wondverzorging.
  • Zoals altijd geldt: de kraamvrouw moet genoeg rust krijgen, maar in dit geval net iets méér dan bij ontslag op dag 3-4. Verder is het advies: niet te veel de trap op lopen en eventueel een po-stoel voor boven.
  • De kraamvrouw krijgt extra pijnstilling mee naar huis. Hierover krijgt de vrouw ook advies vanuit het Radboudumc.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag

10 juli 2024

Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.

lees meer

Fit de operatie in, sneller herstel met Fit4Surgery

18 oktober 2021

De komende maanden gaan steeds meer patiëntgroepen van het Radboudumc deelnemen aan het programma Fit4Surgery. Het gaat hierbij om prehabilitatie voorafgaand aan een grote operatie. Het traject vindt voor een groot deel plaats in de eerste lijn.

lees meer

Neurologische spoedpatiënt eerder naar huis

11 oktober 2018

Patiënten met licht traumatisch schedelhersenletsel (hersenschudding) en patiënten met een licht herseninfarct worden vanuit onze Spoedeisende Hulp óf opgenomen óf ze gaan naar huis. Een groter deel van deze neurologische spoedpatiënten gaat nu vanaf de SEH naar huis.

lees meer

Huidkankerzorg voor kwetsbare ouderen nieuw spreekuur

19 april 2018

Kwetsbare ouderen die mogelijk huidkanker hebben kunt u sinds kort verwijzen naar een gespecialiseerd spreekuur: het geriatrisch dermato-oncologie spreekuur. Tijdens dit spreekuur nemen we ruim de tijd om de context en waarden van de patiënt in kaart te brengen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet