18 oktober 2021

In huisartspraktijk UGC Heyendael kunnen patiënten terecht voor psychiatrische consulten van psychiaters van het Radboudumc. Het is de bedoeling dit in de toekomst uit te breiden naar andere praktijken.

Psychiaters van de consultatieve dienst Psychiatrie in het Radboudumc zijn wekelijks aanwezig bij UGC Heyendael voor laagdrempelige consultaties van psychiatrische vraagstukken, met directe adviezen voor beleid of vervolg. Psychiater Margit Klok: ‘We zien bijvoorbeeld patiënten met ADHD of autisme en op dit moment veel mensen met een depressie of slaapproblemen. Wij kunnen ter plekke adviseren over het bijstellen van medicatie, maar bijvoorbeeld ook over doorverwijzing. We leggen dit vast in het dossier van de huisarts, die de patiënt in een vervolgafspraak verder helpt. De patiënt is dus snel geholpen en er is minder ‘onnodige’ verwijzing naar de derde lijn. Dat is ook gunstig voor de flinke wachtlijsten in de psychiatrie. Daarnaast is de directe terugkoppeling van het beleid leerzaam voor de huisarts, en onze samenwerking verbetert.’

Uitbreiding

Het Radboudumc doet dit nu in één praktijk, alleen op de woensdagochtend. Margit: ‘Dat is niet veel, maar het maximale dat we met onze huidige mankracht kunnen bieden. Daar komt bij dat we de verzekeraars nog moeten meenemen in de goede werking van deze consultaties; de kosten verlopen via OCE Nijmegen, wij declareren een standaard tarief per consult. We zijn bezig in kaart te brengen bij welke huisartspraktijken óók behoefte is aan psychiatrische consultatie. Als umc gaan we onderzoeken óf en hoe we uitbreiding van deze consultaties gaan organiseren, hetzij met onze eigen psychiaters, hetzij met een op te bouwen netwerk.’

Interesse?

Alle huisartsen die zijn aangesloten bij het platform VIPLive kunnen nu al gebruikmaken van psychiatrische consultatie in digitale vorm. Heeft u interesse in psychiatrische consultatie in uw praktijk? Neem dan contact op met Margit Klok: Margit.klok@radboudumc.nl.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod in Zorgdomein voor kwetsbare patiënten met complexe zorgvraag

10 juli 2024

Het Radboudumc heeft een verwijsmogelijkheid in Zorgdomein geopend om met huisartsen mee te denken over passende zorg voor een kwetsbare patiënt met een complexe zorgvraag.

lees meer

Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet