17 september 2017

Kinderen met chronische pijn zijn soms flink beperkt in hun dagelijks leven. Ze gaan bijvoorbeeld minder naar school of worden depressief. Het kinderpijncentrum helpt de pijnklachten te verminderen en ondersteunt bij de gevolgen van pijn.

Pijn bij kinderen (bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn) komt vaak voor, maar gaat meestal vanzelf weer over. Bij 20% van alle kinderen zijn deze pijnklachten langdurig aanwezig (meer dan 3 maanden) en bij 2-5 % van alle kinderen heeft deze pijn een grote invloed op het dagelijkse leven. Anesthesioloog en pijnarts Ellen Peusens: “Al jaren is het Radboudumc binnen Nederland een van de centra voor chronische pijn bij volwassenen. We zagen echter dat bij chronische pijn bij kinderen andere oorzaken en met name andere gevolgen spelen. Reden voor de oprichting van het kinderpijncentrum.”

Wat doet het kinderpijncentrum?

“Ons centrum gaat niet op zoek naar de oorzaak van de pijn; die is eigenlijk altijd al onderzocht door een kinderarts zodra een kind bij ons komt. Wij zijn er om de pijnklachten te verminderen en te ondersteunen bij de gevolgen van pijn. We kijken daarbij vanuit verschillende invalshoeken naar het kind: somatisch, psychologisch, functioneel en sociaal. De behandeling kan daardoor uiteenlopen van medicijnen, Transcutane Electro Neuro Stimulatie (TENS) en afleidingstechnieken tot een speciaal revalidatieprogramma waarin ook gekeken wordt naar de factoren in het dagelijkse leven en de omgeving die de pijnklachten in stand houden. Die behandeling gebeurt meestal niet door het kinderpijncentrum, maar in samenwerking met revalidatiecentra en professionals in de eerste lijn. We proberen de zorg zo veel mogelijk thuis of dichtbij huis te organiseren. Bij het maken van het behandelplan werken we dan ook vaak samen met de huisarts of andere zorgverleners binnen de eerste lijn. De huisarts heeft voor ons waardevolle gegevens over de thuissituatie van kinderen en we proberen hem of haar zo veel mogelijk te betrekken bij de coördinatie van de behandeling.”

Wanneer en hoe verwijzen?

U kunt de volgende patiënten verwijzen naar het kinderpijncentrum:

  • Kinderen met chronische pijn, die veel (onverklaarde) beperkingen hebben in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld veel schoolverzuim, inactiviteit, vermijden van sociale contacten en depressieve gevoelens.
  • Kinderen bij wie een lichamelijke oorzaak is uitgesloten.
  • Kinderen bij wie wel een diagnose is gesteld, maar die onvoldoende de ernstige beperkingen verklaart die de pijn met zich meebrengt.  

Verwijzing naar het kinderpijncentrum is mogelijk via Zorgdomein. Kies daar voor Anesthesiologie - chronische pijn (zorgproduct ‘regulier anesthesiologie’); patiënten jonger dan 18 jaar komen automatisch terecht bij het kinderpijncentrum. Bij verwijzingen van huisartsen ontvangen we graag de diagnose en andere medische gegevens die vanuit andere specialisten verkregen zijn.

Meer informatie

Meer informatie over pijn, tips voor het omgaan met pijn en het kinderpijncentrum vindt u op onze website.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet