Nieuws Twee nieuwe kunstwerken onthuld op Walk of Wonder

10 april 2025

Deze week worden twee nieuwe kunstwerken van de Walk of Wonder onthuld: een gevelillustratie, geïnspireerd door gesprekken met studenten over (on)vrijheid, en de beeldengroep van degenkrabben, Strange Kinship, gebaseerd op het thema ‘incasseren’. De kunstroute op onze campus – een wandelroute van zo’n twee kilometer – telt straks in totaal zeven kunstwerken. Je kunt er vanaf deze week al vijf zien en beleven!

De Walk of Wonder is een meanderende wandelroute die de terreinen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar verbindt. In totaal kom je hier zeven kunstwerken tegen die een beroep doen op alle zintuigen en geïnspireerd zijn op de ‘gebruikers’ van de campus, waaronder onderzoekers, patiënten en studenten.

Gesprekken over (on)vrijheid

Het kunstwerk van Ralph Zabel hangt is te zien vanaf dinsdag 8 april. Het hangt aan de gevel van gebouw K (zie plattegrond). De illustratie is geïnspireerd op gesprekken met studenten over vrijheid en onvrijheid. Het werk verwijst ook naar de wereld van patiënten, zoals de patiëntjes in het nabije Amalia kinderziekenhuis die door ziekte met onvrijheid geconfronteerd worden.

Ook zien we in het kunstwerk de omgeving van Nijmegen gespiegeld; zo zijn de Waalbrug en een aantal iconische gebouwen van de stad te herkennen. Het kunstwerk zet hoopvol ‘een deurtje open’, een verwijzing naar de kracht die een ieder in zich heeft om zichzelf te bevrijden. Al is het maar in dromen.

De illustratie aan de gevel van gebouw K is geïnspireerd op gesprekken over (on)vrijheid

Beeldengroep van ‘degenkrabben’

Op woensdag 9 april is het werk Strange Kinship van Sissel Marie Tonn geplaatst op het grasveld bij het Maria Montessorigebouw op het universiteitsterrein: een keramieken beeldengroep van ‘degenkrabben’, een zintuiglijk kunstwerk, mede geïnspireerd op gesprekken met medewerkers die dicht bij patiënten staan, zoals geestelijke verzorgers.

Strange Kinship

Zeven kunstwerken

De kunstwerken van de Walk of Wonder kun je bekijken, aanraken, aaien, horen of ruiken. Ze bevinden zich hoog in de lucht, zoals de illustratie aan de gevel, of juist laag bij de grond, bijvoorbeeld langs een geurend bospad. De werken kunnen groots en kleurrijk zijn, of juist subtiel. Vaak is er een interactief element. De Walk of Wonder is bedoeld om te prikkelen, tot denken aan te zetten, te inspireren en te genieten.

In totaal komen er zeven kunstwerken op de wandelroute. De overige werken die je ook al kunt ervaren: Labyrint Unheard van William Barrett en Mark Opfer van kunstenaarsgroep Vondelier (geïnspireerd op de ‘dragende’ functie van ons ondersteunend personeel, muziek), Tangan Terbuka van Amara van der Elst (gesprekken met vrijwilligers, spoken word) en Springiness van Birthe Leemeijer (medisch personeel, land art).

Nog twee kunstwerken volgen later dit jaar: Spes Publica van Studio Toer (over onderzoekers, kinetisch, lichtkunst) en The Smell of Suffering van Omer Polak (omwonenden, geur).

Genieten van kunst en natuur

De Walk of Wonder past naadloos in het plan van het Radboudumc om rondom het ziekenhuis tuinen en een parklandschap te creëren, waar patiënten, medewerkers, bezoekers, studenten en omwonenden kunnen genieten van de natuur en, mede dankzij de Walk of Wonder, ook van kunst. Je kunt de kunstroute lopen met behulp van de interactieve wandelplattegrond: radboudwandelingen.nl.

Lees meer over de Walk of Wonder op de Radboudcampus

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet