Op maandag 3 februari bracht staatssecretaris Chris Jansen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met de portefeuille circulaire economie, en beleidsmedewerkers van het Ministerie van IenW en VWS een bezoek aan het Radboudumc. Hij sprak er o.a. medewerkers die zich bezighouden met circulariteit in de OK.
Voorzitter Bertine Lahuis heette het gezelschap welkom en besprak de ambities van het umc op het gebied van duurzaamheid. Tim Stobernack, onderzoeker Duurzaamheid, gaf voorafgaand aan een rondleiding op de OK, een presentatie over de verduurzamingsinitiatieven van het Radboudumc en specifiek de OK. Chirurg Philip de Reuver en kinderanesthesioloog Sandra Lako, ontvingen het gezelschap in een operatiekamer en praatten hen bij over vermindering van afval en circulariteit, en de vele uitdagingen die zij hierin ervaren.
De zorg gebruikt zo’n 13% van de grondstoffen in Nederland. 20-30% van het afval van een ziekenhuis komt uit de OK. Bij het Radboudumc is in 2017 het initiatief ontstaan om de groenste OK van Europa te worden. Dit is uitgegroeid tot het landelijk netwerk Groene OK; hier vertegenwoordigd door Hillie Beumer. Lako en De Reuver informeerden de staatssecretaris over wat er wel, én wat er niet (al) kan en het belang van samenwerking tussen overheid, fabrikanten, farmaceuten en de inspectie om circulariteit verder te helpen. Collega’s van verpleegkunde, OK en infectiepreventie lieten het gezelschap in het kort voorbeelden zien van materialen waarop bespaard kan worden door ander gebruik, hergebruik of door het niet-meer te gebruiken in bepaalde situaties. Dit levert naast besparing van materialen ook aanzienlijke geldbesparingen op. Hieruit ontstond een levendige discussie.
Grotere besparingen zijn zeker mogelijk, maar daarvoor zou er meer moeten worden samengewerkt, zowel in de hele zorgketen als met leveranciers, fabrikanten etc., én met behulp van wet- en regelgeving op verschillende gebieden en departementen.
Het bezoek kwam tot stand in samenwerking met het landelijk netwerk Groene OK. Sandra Lako en Philip de Reuver zijn beiden lid van dit landelijk netwerk.
Meer over ons Duurzaamheidsbeleid lees je hier.
Foto: 6de van links staatssecretaris Chris Jansen te midden van collega's IenW en VWS, en medewerkers van het Radboudumc.
Foto bovenaan pagina: Chirurg Philip de Reuver die een voorbeeld laat zien van ander gebruik van instrumentarium
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
3 januari 2025Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meerMilieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker
17 november 2023Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.
lees meerGeef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health
9 oktober 2023Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.
lees meer