Dagblad De Gelderlander publiceerde vandaag een artikel over ongewenst gedrag. Hieronder de gezamenlijke reactie van Radboudumc en Radboud Universiteit.
In het belang van alle betrokkenen gaan wij niet in op de details van een specifieke casus. Wel willen we benadrukken dat grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en andere ongewenste omgangsvormen niet thuishoren in het Radboudumc, en dat we dit niet accepteren. Dit is ook integraal onderdeel van onze gedragscode, die voor iedereen geldt die bij Radboudumc werkt.
Als het onverhoopt toch voorkomt, dan hebben we een laagdrempelige procedure om ongewenst gedrag (anoniem) te melden en zo nodig te sanctioneren.
We streven naar een zorgvuldige afhandeling van de klacht, waarbij een sociaal veilige werkomgeving voor de indiener van de klacht en de betrokken collega’s voorop staat. Dit proberen we te bereiken via passende interventies die rekening houden met de wensen van de indiener. Aansluitend kan degene over wie is geklaagd de kans en het vertrouwen van betrokkenen krijgen om daarvan te leren.
Als lerende organisatie kijken we voortdurend naar manieren om verder te verbeteren. Zo startten we in 2024 een programma om ongewenst gedrag nog effectiever tegen te gaan. Dit programma leidt in 2025 tot aanvullingen op het bestaande beleid en de interventiemogelijkheden.
Het doel is ongewenst gedrag te voorkomen, de drempel om dit te bespreken en melden te verlagen, en de weerbaarheid van en ondersteuning aan onze medewerkers te vergroten. Om zo de sociale veiligheid verder te versterken.
Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:
- Radboudumc: Gedragscode
- Radboud Universiteit: Prevent Care Cure
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.