De opleiding Biomedische Wetenschappen aan het Radboudumc bestaat 40 jaar. De opleiding begon in 1984 onder de naam Algemene Geneeskunde en kreeg in 2001 de huidige naam Biomedische Wetenschappen (Biomedical Sciences, BMW/BMS). Al vanaf de start worden studenten opgeleid om bij te dragen aan de verbetering van gezondheid en gezondheidszorg. Tegen de achtergrond van een toenemende druk op de zorg is de opleiding vandaag de dag maatschappelijk urgenter dan ooit. BMW/BMS leidt nieuwsgierige en gedreven professionals op die innovatieve oplossingen ontwikkelen van molecuul tot mens tot maatschappij.
Maatschappelijke urgentie
De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn enorm. De zorgkosten zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 100 miljard euro per jaar. De vergrijzing zet nog zeker 15 jaar stevig door, met verstrekkende gevolgen voor zorg, wonen en welzijn. Waar we nu nog twee werkenden per gepensioneerde hebben, is dat in 2040 gedaald naar één op één. Ondertussen blijft het personeelstekort in de zorg maar groeien, net als de kosten van zorg. Dit vraagt om een andere manier van kijken naar deze uitdagingen. Wat nodig is, zijn vernieuwers — mensen die wetenschap, beleid en praktijk met elkaar weten te verbinden.
Een opleiding voor bruggenbouwers
Biomedische Wetenschappen leidt precies deze professionals op. De opleiding biedt studenten een brede blik op gezondheid: van molecuul tot mens tot maatschappij. Daarmee speelt ze een unieke rol in het opleiden van professionals die de brug slaan tussen onderzoek, beleid en kliniek. Zo'n 3000 studenten zijn opgeleid binnen dit programma.
Alumni met impact
De verhalen van de alumni op de lustrumwebsite spreken boekdelen. Van RIVM-beleidsmakers tot internationaal opererende onderzoekers en ondernemers in de zorginnovatie: het succes van deze alumni onderstreept de maatschappelijke waarde van de opleiding. Er is een duidelijke rode draad in hun verhalen. De breedte van de opleiding gaf hen het vermogen om over grenzen heen te denken en te verbinden.
Een bijzonder moment binnen het jubileumjaar: voor het eerst is een alumnus van de opleiding zelf benoemd tot opleidingsdirecteur: Esther Tanck. Een mooie illustratie van hoe de opleiding haar eigen vernieuwers voortbrengt. Tanck ontving bovendien een innovatiesubsidie van de Radboud Universiteit voor het project Onderwijs ‘Biomedical Sciences’ in Beweging. Met dit initiatief wil zij samen met studenten en docenten meer beweging en dynamiek in het onderwijs brengen, als alternatief voor het vele en langdurige zitten tijdens colleges en overleggen. Denk aan wandelend coachen, staande werkgroepen of een korte activiteit tijdens hoorcolleges. Volgens Tanck kan dit bijdragen aan welzijn, concentratie, motivatie en leerprestaties.
Esther Tanck
Vooruitkijken naar de volgende 40 jaar
Het jubileum wordt gevierd op 16 april met feestelijke en inhoudelijke activiteiten voor alumni, studenten en medewerkers. Maar het is vooral ook een moment van vooruitkijken. De behoefte aan slimme, innovatieve denkers in de zorg wordt alleen maar groter. Biomedische Wetenschappen blijft zich daarom ontwikkelen. Nieuwe accenten zoals ondernemerschap en therapieontwikkeling, naast duurzaamheid en generatieve AI, vinden hun weg in het curriculum. De opleiding blijft daarmee een broedplaats van talent en vernieuwing — klaar voor de volgende 40 jaar.
Over het Radboudumc
Het Radboudumc is een academisch medisch centrum waarin zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen met één doel: de gezondheid van mensen verbeteren. De opleiding Biomedische Wetenschappen speelt hierin een cruciale rol als kweekvijver van kennis en maatschappelijke impact.
Meer weten?
Bekijk de verhalen van alumni en het volledige programma van het jubileumjaar op: 40 jaar Biomedische Wetenschappen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws

OnePlanet Research Center viert vijfjarig jubileum met evenement ‘Gelderse innovaties met wereldwijde impact’
7 maart 2024Het innovatiecentrum OnePlanet Research Center bestaat vijf jaar en viert dit met een jubileumevenement op 3 april 2024 op Industriepark Kleefse Waard te Arnhem.
lees meer