Nieuws Radboudumc leidt studie naar ontwikkelingen in euthanasiepraktijk

17 februari 2025

Sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 is het aantal euthanasiemeldingen in Nederland gestegen. Lag het aantal euthanasieën in 2002 nog op 1883, in 2023 bedroeg het aantal 9068. Deze trend heeft de afgelopen jaren geleid tot publieke debatten en vragen over de oorzaken achter deze toename. Het Radboudumc gaat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, samen met onderzoekers van UMC Utrecht en Amsterdam UMC, de ethische en maatschappelijke aspecten van deze ontwikkelingen onderzoeken.

Oorzaken en ervaringen onder de loep

Zorgethicus Els van Wijngaarden van het Radboudumc leidt het onderzoek, waarin ze samenwerkt met onder andere Ghislaine van Thiel (UMC Utrecht), Sisco van Veen (Amsterdam UMC) en Stef Groenewoud (Radboudumc). De focus ligt op hoe verschillende betrokkenen, van patiënten tot zorgprofessionals en beleidsmakers, de stijging van euthanasie ervaren en interpreteren. ‘We willen niet alleen de dominante stemmen aan het woord laten, maar ook het perspectief van minderheden meenemen’, aldus Van Wijngaarden. Het onderzoek gaat in op de vraag hoe deze betrokkenen de ontwikkelingen duiden en welke maatschappelijke factoren mogelijk invloed hebben op de perceptie van euthanasie.

Zorgen en maatschappelijke veranderingen

Naast onderzoek naar de interpretaties van betrokkenen, wil het team ook met betrokkenen reflecteren op de vraag of de stijging van euthanasie een neutrale trend is, die het gevolg is van normalisering van euthanasie en het belang dat we toekennen aan autonomie in de Nederlandse samenleving. Van Wijngaarden: ‘Is dit een logische ontwikkeling, of zijn er zorgen over bepaalde aspecten die aandacht verdienen?’ De studie zal ook kijken naar een mogelijk verband tussen bredere maatschappelijke veranderingen en veranderende morele opvattingen met de stijging van euthanasie.

Versterking van het maatschappelijk debat

Het team verwacht dat het onderzoek bijdraagt aan een dieper en breder maatschappelijk debat over stervenshulp in Nederland. ‘We hopen dat ons onderzoek niet alleen bijdraagt aan de verdieping van dit debat, maar ook aan de borging van een zorgvuldige en ethisch verantwoorde euthanasiepraktijk’, concludeert Els van Wijngaarden. Het onderzoek richt zich daarmee op zowel de ethische, maatschappelijke als juridische aspecten van euthanasie.

Over dit onderzoek

Het project start in het voorjaar van 2025 en kent een looptijd van één jaar. De resultaten worden medio 2026 verwacht. Voor de studie is een bedrag van 165.000 euro toegekend.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet