Radboudumc, CWZ, Rijnstate en Sint Maartenskliniek gaan samen met de Nijmeegse afvalenergiecentrale ARN nieuwe manieren onderzoeken om ziekenhuisafval te recyclen. Ze gebruiken daarbij thermische drukhydrolyse, een techniek die al succesvol wordt ingezet voor het recyclen van luier- en incontinentiemateriaal. De vier huizen tekenden gisteren een overeenkomst met ARN.
Ziekenhuizen produceren een grote hoeveelheid afval. Een gedeelte van dit afval zamelen we apart in en recyclen we, maar het merendeel wordt verbrand (met terugwinning van energie). In de Green Deal Duurzame Zorg hebben Nederlandse ziekenhuizen afgesproken dit zogeheten ongesorteerde restafval in 2030 terug te dringen tot maximaal 25% van het totaal. Met de nieuwe samenwerking hopen de vier huizen als eerste regio te voldoen aan de circulariteitsdoelen uit de Green Deal Duurzame Zorg.
Thermische drukhydrolyse
Een veelbelovende technologie voor het recyclen van ziekenhuisafval is thermische drukhydrolyse (TDH). Met TDH kan organisch materiaal op een veilige manier worden afgebroken, waardoor onder meer ziektekiemen zoals bacteriën en virussen uit het afval worden verwijderd.
ARN heeft samen met Elsinga Beleidsplanning en Innovatie als eerste ter wereld een recyclinginstallatie ontwikkeld op basis van TDH. Met deze unieke installatie is het mogelijk om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen tot herbruikbare kunststoffen. Onder meer Radboudumc en CWZ bieden luierafval inmiddels gescheiden aan bij ARN voor recycling.
Nieuwe toepassingen
De samenwerkende partijen gaan nu onderzoeken of het mogelijk is om met TDH-technologie ook andere afvalproducten te recyclen die nu nog in het restafval terecht komen. Ze richten zich daarbij op producten die niet op een andere, meer duurzame manier te verwerken of vervangen zijn. Voorbeelden hiervan zijn celstofmatten, urineopvangzakken en spuiten zonder naald.
De vier huizen gaan na of het logistiek mogelijk is deze producten gescheiden in te zamelen. ARN bekijkt vervolgens of zij de producten op een duurzame en rendabele manier kunnen verwerken met behulp van TDH. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek besluiten de ziekenhuizen welke afvalproducten voor deze nieuwe verwerkingsmethode in aanmerking komen.
De ziekenhuizen nemen een jaar de tijd voor de proef, met optie tot verlenging. Als de resultaten positief zijn, dan kunnen ook andere ziekenhuizen gebruik gaan maken van de nieuwe recyclemethodes.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
3 januari 2025Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer
Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker
17 november 2023Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.
lees meer
Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health
9 oktober 2023Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.
lees meer