Het Radboudumc Centrum voor Oncologie organiseerde op 4 februari 2010 voor de eerste keer Wereldkankerdag in Nederland. Initiatiefnemer hiervoor en drijvende kracht hierachter was Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker. “Kanker brengt veel verdriet en iedereen die eraan lijdt, is er één te veel. Laten we jaarlijks ‘vieren’ dat we door wetenschap vooruitgang boeken en stap voor stap meer voor mensen met kanker kunnen doen dan het jaar ervoor”, was haar pleidooi destijds. Aldus geschiedde.
Publiekslezing
Op zondag 2 februari werd een publiekslezing over kanker georganiseerd getiteld ‘Kanker: Erfelijke aanleg, gedrag of pech?’ Haico Bloemendal, medisch directeur van het Centrum voor Oncologie, trapte de middag af met een inkijk in de organisatie van oncologische zorg in het Radboudumc en binnen het regionetwerk Onco-Oost.
Keynote – Is kanker erfelijk?
In de keynote lezing van klinisch geneticus Marleen Kets passeerde alles rondom erfelijke kanker de revue. Zo leerde de zaal dat je geen kanker erft, maar een erfelijk verhoogd risico hebt om kanker te kunnen ontwikkelen. En dat 5 tot 10% van de kankers veroorzaakt wordt door genetische factoren, 10% door virussen, 30% door ongezonde leefstijl, maar dat de meeste mensen (50-55%) kanker krijgen door ‘pech’.
Kets verving Nicoline Hoogerbrugge die in verband met ziekte tot haar grote verdriet en dat van de aanwezigen in de zaal, niet aanwezig kon zijn. Helemaal omdat dit haar laatste editie zou zijn. Hoogerbrugge geeft in maart haar afscheidscollege, omdat ze met emeritaat (pensioen) gaat.
Kelly Janssen deelde in een vraaggesprek met Dorien van der Biessen haar ervaringen in de zorg.
Speciale gast deelt ervaringen
Kelly Janssen, belast met het Lynch-syndroom en patiënt bij het Radboudumc, was speciale gast. Zij deelde in een vraaggesprek met verpleegkundig specialist Dorien van der Biessen, haar ervaringen met haar eigen behandeling van darmkanker, met de confronterende gesprekken met haar familieleden over erfelijkheid, met haar angsten in het dagelijks leven en met haar toekomstige zware taak haar kinderen te informeren. Een beeld dat velen in de zaal herkenden.
Hernieuwd erfelijkheidsonderzoek
De lezing werd afgesloten met een panelgesprek onder leiding van Erik Reijnen Rutten van de Gelderlander. Het panel van Radboudumc-deskundigen, bestond uit Harm Westdorp (internist-oncoloog), Marleen Kets (klinisch geneticus), Marjolijn Ligtenberg (hoogleraar tumorgenetica) en Bart Kiemeney (hoogleraar kankerepidemiologie). Het panel werd flink bevraagd door de deelnemers en beantwoordde alle vragen. We weten nu meer over kanker en behandeling dan 10 of 20 jaar geleden. Bewijs hiervoor is dat mensen die 20 jaar geleden behandeld waren voor kanker nu toch aanleiding zien voor een hernieuwd erfelijkheidsonderzoek.
Nog veel onbekend over kanker
Bart Kiemeney, hoogleraar kanker epidemiologie, vervolgde het programma met een quiz met allerlei vragen over kanker. Dat er nog veel te leren viel werd duidelijk door de verdeeldheid van de zaal bij de antwoorden. Er moest een benaderingsvraag aan te pas komen om een winnaar uit te kunnen roepen. Die vraag was ‘Hoeveel euro wordt er jaarlijks in de gezondheidszorg aan kanker besteed?’ De schattingen liepen uiteen tussen 2 miljoen en 2 miljard euro. De zaal was verrast door het juiste antwoord: 7 miljard euro.
De organisatie van de publiekslezing was in handen van het Centrum voor Oncologie samen met De Gelderlander.
Sinds 2000 wordt er op 4 februari wereldwijd extra aandacht besteed aan kanker. Dan is het Wereldkankerdag.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Radboudumc Centrum voor Oncologie Nieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalen
Meer informatie
Meer nieuws
Vernieuwde AYA-lounge officieel geopend in Radboudumc Een huiselijke plek waar jonge mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten
5 april 2024De AYA-lounge voor jongvolwassenen met kanker is helemaal opgefleurd en opnieuw ingericht. Dankzij het Radboud Oncologie Fonds, sponsors en eigen medewerkers. Wethouder Grete Visser kwam de nieuwe lounge officieel openen met een van de AYA's.
lees meerVerwijderd eierstokweefsel kankervrij terugplaatsen
20 februari 2024Terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel bij vrouwen die kanker hebben overwonnen geeft een risico op terugkeer van diezelfde kanker. Lotte Eijkenboom onderzocht hoe dat risico is te elimineren door aanwezige kankercellen in eierstokweefsel te vernietigen zonder de eicellen te...
lees meer