Nieuws Preventie posttraumatische stressstoornis door snelle behandeling?

24 januari 2025

Amsterdam UMC, Radboudumc, VieCuri, Diakonessenhuis, Universiteit Utrecht en MIND gaan met steun van de Hersenstichting onderzoeken of het medicijn hydrocortison een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan helpen voorkomen. Het onderzoek vindt plaats bij mensen die op de spoedeisende hulp komen. Er wordt niet alleen gekeken naar PTSS, maar ook naar andere mentale klachten die kunnen ontstaan na een schokkende gebeurtenis.

Bijna iedereen maakt in zijn leven wel eens een traumatische, schokkende gebeurtenis mee zoals een ongeluk, een gewelddadige gebeurtenis of het plotse of onverwachte verlies van een dierbare. Sommige mensen blijven aan zo’n traumatische gebeurtenis denken of proberen het juist te vergeten. Dat kost veel energie. Soms lukt het niet om goed met zo’n trauma om te gaan. Dan kunnen er mentale klachten ontstaan, zoals PTSS, angst, depressie of verslaving. Bij PTSS beleef je de gebeurtenis steeds opnieuw , heb je vaak nachtmerries en ontwijk je plekken of mensen die je aan de gebeurtenis herinneren.

Snel behandelen met hydrocortison

Artsen en psychologen kunnen PTSS behandelen, hoewel niet iedereen goed reageert op de bestaande behandelingen. Snel hulp bieden na een trauma lijkt de kans te vergroten dat PTSS en andere mentale klachten zullen ontstaan. Het is bekend dat het stresshormoon cortisol helpt om herinneringen aan een trauma op een gezondere manier op te slaan. Ons lichaam maakt cortisol aan als we mentale of lichamelijke stress hebben. Artsen kunnen cortisol geven in de vorm van hydrocortison. Dit medicijn wordt al lang veilig gebruikt in de geneeskunde en heeft in een lage dosering weinig bijwerkingen.

Spoedeisende Hulp

In dit onderzoek, geleid door Christiaan Vinkers hoogleraar stress en veerkracht in het Amsterdam UMC, wordt gekeken of hydrocortison helpt bij het voorkomen van PTSS en andere mentale klachten na het ervaren van een trauma. Vanuit het Radboudumc is Erno Hermans, hoogleraar Cognitieve Affectieve Neurowetenschappen, betrokken bij het onderzoek dat op de Spoedeisende Hulp (SEH) gaat lopen.

Minder klachten?

In het onderzoek worden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Gedurende vier dagen krijgt de ene groep een pil met hydrocortison en de andere groep een neppil (placebo). Vervolgens wordt gekeken of de groep met hydrocortison minder klachten ontwikkelt. Jarenlang fundamenteel onderzoek naar cortisol en het brein wordt nu vertaald in dit grote onderzoekpraktijk, met als doel patiënten na een trauma sneller en beter te helpen.

Meer info hier

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet